Premieră în istoria ţării. Viorica Dăncilă a fost desemnată prim-ministru al României
Foto: dcnews.ro

Premieră în istoria ţării. Viorica Dăncilă a fost desemnată prim-ministru al României
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Eurodeputatul PSD Viorica Dăncilă a devenit, ieri seară, prima femeie desemnată premier din istoria României şi are la dispoziţie zece zile pentru a-şi forma cabinetul şi a-l prezenta în faţa Parlamentului. Cel mai probabil, unii dintre cei care au fost miniştri în Guvernul Mihai Tudose se vor regăsi şi în Cabinetul Vioricăi Dăncilă, pentru că propunerile vor fi stabilite tot în cadrul Comitetul Executiv al PSD.

"Am decis să dau PSD-ului încă o şansă şi să desemnez persoana propusă de PSD, pe doamna Dăncilă", a anunţat, ieri seară, preşedintele României, Klaus Iohannis. De-a lungul întregii zile, şeful statului s-a consultat cu partidele politice pe tema formării unui nou guvern, după ce premierul Mihai Tudose a fost forţat să demisioneze, de către propriul partid.

Klaus Iohannis a explicat şi care au fost argumentele care au stat la baza deciziei sale. "În primul rând, această decizie trebuie să fie conformă cu Constituţia şi cu deciziile CCR în materie de desemnare, şi aici argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară. În Parlament, îmi este foarte clar, PSD dispune de o majoritate", a spus şeful statului.

Iohannis a ţinut să transmită şi un avertisment către PSD: "Acum, PSD trebuie să performeze. Românii au mari aşteptări şi eu am mari aşteptări. PSD a promis şi în campania electorală, şi după, lucruri importante, a promis salarii, pensii, şcoli, manuale, spitale, infrastructură, dar până acum prea puţin a realizat. Avem, la un an de la alegerile parlamentare, care au fost câştigate de PSD, două guverne PSD eşuate. Acum primesc şansa de a dovedi că ştiu ce vor şi ştiu cum se face. În continuare, îi invit pe cei implicaţi în procedură să se mobilizeze şi să lucreze repede şi bine", a spus preşedintele, exprimându-şi speranţa că până la 1 februarie România va avea un nou guvern, "care să se apuce de treabă şi să rezolve problemele, mai degrabă decât să le încurce".

Ar mai fi de amintit faptul că PSD a mai propus o femeie premier, Sevil Shhaideh, dar Klaus Iohannis a refuzat să o nominalizeze.

Cine este Viorica Dăncilă

În vârstă de 54 de ani, Viorica Dăncilă este europarlamentar din 2009, preşedinta grupului PSD din Parlamentul European şi a Organizaţiei de Femei a partidului. Potrivit Digi 24, originară din Roşiorii de Vede, Viorica Dăncilă a fost profesoară la Liceul din Videle şi a intrat în politică  în 1996, odată cu înscrierea în PSD. A obţinut prima funcţie în partid în 2005, când a devenit preşedintele Organizaţiei Judeţene de Femei, şi a continuat să urce treaptă cu treaptă ierarhia, până ce, în 2015, a fost aleasă şefa tuturor femeilor social democrate. Potrivit sursei citate, Viorica Dăncilă este de formaţie inginer petrolist, dar are şi un master în ştiinţe politice, obţinut în 2006, când avea deja 43 de ani.

Întrebată dacă nu se teme că, odată ajunsă la Palatul Victoria, va avea aceeaşi soartă ca a precedenţilor doi premieri, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, aceasta a răspuns că este o fire optimistă şi echilibrată.

Citit 7587 ori Ultima modificare Joi, 18 Ianuarie 2018 10:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.