UPDATE | Primarul Galaţiului îi AVERTIZEAZĂ pe deţinătorii de GARAJE

UPDATE | Primarul Galaţiului îi AVERTIZEAZĂ pe deţinătorii de GARAJE
Evaluaţi acest articol
(47 voturi)

UPDATE | Nemulţumirea deţinătorilor de garaje faţă de majorarea chiriei pentru terenul de sub construcţie a stârnit reacţii. Într-o postare pe pagina de Facebook, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a ţinut să precizeze că, din 2010, adică de opt ani, nu a mai fost indexată chiria pentru terenurile pe care sunt construite garaje, iar creşterea este de 1,2 lei/mp pe lună.

"Cetăţenii care deţin un garaj, dar nu mai deţin maşină sau nu îl mai folosesc cu scopul destinat iniţial ar fi bine să vină la Primărie să renunţe la această construcţie şi conform datelor din contract să aducă terenul la starea iniţială. A lăsa de "izbelişte" garajul nu este o soluţie. Datoriile se vor strânge şi vor fi calculate şi penalităţi. Mai mult decât atât, dacă se va ajunge la situaţia în care Primăria să demoleze construcţia, aceste costuri vor fi imputate tot proprietarului, conform legii. Galaţiul trebuie să ţină pasul cu evoluţia şi, inclusiv din punct de vedere estetic, să putem spune că este un oraş de secol XXI", a scris edilul urbei, pe Facebook.


”E mai scump să ai GARAJ decât casă! Îl las de izbelişte!” Majorarea chiriei stârneşte nemulţumiri | Nu mai puţin de 504 lei reprezintă chiria pentru terenul de sub garaj pe care a plătit-o gălăţeanul Mircea Dobre (foto, mai jos), pe 15 ianuarie 2018, când, conştiincios, şi-a achitat impozitele şi taxele locale pentru întregul an. Surprins că, în comparaţie cu sumele plătite anul trecut, cei mai mulţi bani i-a scos din buzunar pentru garaj, cetăţeanul a venit să ne întrebe de ce s-a scumpit chiria atât de mult.

"De ce s-a scumpit atât de mult chiria pentru garaje?", este întrebarea care, în ultima vreme, ne-a tot fost adresată la redacţie. Cu aceeaşi nedumerire a venit şi domnul Mircea Dobre, care a ţinut să ne arate şi chitanţele de plată a obligaţiilor fiscale. Potrivit documentelor, contribuabilul a plătit 513 lei anul trecut, în februarie, şi 889 de lei pe 15 ianuarie anul acesta. "În condiţiile în care impozitul pe clădiri pe care l-am plătit a crescut de la 167 de lei la 189 de lei, taxa de habitat s-a majorat de la 134 la 170 de lei, chiria pentru terenul garajului s-a scumpit 202 lei la 504 lei! 150 la sută e creşterea! Prea mult! Chiar că a ajuns un lux să ai garaj!", ne-a declarat gălăţeanul.

Garajul lui are 21 de metri pătraţi, cât să intre o maşină deşi, paradoxal, Mircea Dobre nu mai are aşa ceva. A avut o Dacia, pe care a vândut-o în 2015, şi îşi aminteşte că stârnea zâmbete când ieşea cu ea din garaj, pentru că nu era o maşină de fiţe. Garajul l-a păstrat, însă, pentru că l-a cumpărat în urmă cu opt-zece ani de la un inginer din Combinat. În zona respectivă mai sunt vreo 10-11 garaje, construite de vecinii lui.

De ce a devenit garajul un lux

I-am explicat gălăţeanului ceea ce aţi putut citi deja în ziarul „Viaţa liberă”, şi anume că prin decizia aleşilor locali chiria pentru terenurile ocupate de garaje a crescut de la 0,8 lei pe metru pătrat la doi lei pe metru pătrat pe lună pentru persoane fizice.

"În analiza pe care am făcut-o, chiriile pentru o astfel de construcţie nu au mai fost indexate din 2010! Plus că reprezintă o construcţie care nu e imperios necesară de a fi deţinută de către toţi cetăţenii. Şi atunci, cine-şi doreşte o astfel de clădire, am considerat că este necesar să şi plătească ca atare", declara, la finele anului trecut, primarul Ionuţ Pucheanu.

Aflând toate acestea, gălăţeanul Mircea Dobre a luat pe loc o decizie privind garajul: "Îl las de izbelişte, să facă ce vor din el! Eu ce să mai fac cu el?! Nu pot nici să-l vând, că toată lumea îţi cere intabularea! E mai scump să ai garaj decât casă! Îl las de izbelişte şi nu mai plătesc nimic!".

Rămâne de văzut câţi dintre posesorii de garaje vor face la fel.

Citit 19331 ori Ultima modificare Marți, 06 Februarie 2018 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.