Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
16 comentarii

"Apa din reţeaua publică de apă potabilă conţine sedimente, clor rezidual, eventuale pesticide, detergenţi şi microorganisme", aşa şi-a motivat Primăria municipiului Galaţi necesitatea de a închiria 16 aparate de purificare a apei consumate în propriile sedii.  Totul este trecut într-un caiet de sarcini, care a dispărut de pe site-ul Primăriei, probabil motivat de faptul că, ieri, a fost atribuită achiziţia publică.

Întreaga poveste a început pe 5 ianuarie 2018, când Primăria a lansat o achiziţie publică privind închirierea şi mentenanţa a 16 aparate de purificare a apei provenite din reţeaua publică. Pe scurt, două săptămâni, de pe 5 până pe 19 ianuarie, caietul de sarcini a fost public, iar autorităţile locale ar fi avut suficient timp să-l citească şi să vadă că documentul conţine o eroare foarte gravă. "Având în vedere că apa din reţeaua publică de apă potabilă conţine sedimente, clor rezidual, eventuale pesticide, detergenţi şi microorganisme, Primăria municipiului Galaţi doreşte să achiziţioneze servicii de închiriere şi mentenanţă a aparatelor de purificare a apei de toate elementele improprii menţionate anterior", se arată în caietul de sarcini, document întocmit de Aurelia Stoica şi semnat de jr. Marcel Gurzu, şeful Serviciului Managementul Calităţii şi Control Intern din cadrul Primăriei Galaţi, ec. dr. Gianina Roman, şef serviciu Management al Calităţii, Protecţia muncii. Documentul a fost parafat cu ştampila Primăriei şi semnat în numele primarului Ionuţ Puchianu.

Evident, dar fără a fi vizibil

Eroarea ar fi fost evidentă, dacă autorităţile ar fi cerut o părere avizată de la societatea care furnizează apa potabilă în Galaţi, Apă Canal, la care administraţia locală este acţionar majoritar, sau de la Direcţia de Sănătate Publică. Instituţiile menţionate au aflat însă de la ziarişti.

"Societatea Apă Canal nu a fost consultată referitor la ceea ce este scris în acest caiet de sarcini. Noi am luat la cunoştinţă ulterior, ca urmare a unei sesizări a mass-media. Credem că este pur şi simplu o eroare, ar trebui verificat în baza a ce documente şi a ce buletine de analiză s-a întocmit acest caiet de sarcini.  Apă Canal garantează că apa pe care o furnizează în reţea este o apă de calitate, care respectă toţi parametrii de calitate fizico-chimici şi bacteorologici. Nu există posibilitatea ca apa de la robinet să conţină urme de pesticide, detergenţi sau microorganisme, pesticide şi detergenţi nu găsim nici în apa epurată", ne-a declarat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal.

Din partea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi am primit aceleaşi asigurări, că apa de la robinet este bună de băut şi că nu există nicio posibilitate să conţină pesticide sau detergenţi. "Noi am efectuat 964 de probe din oraşul Galaţi, toate au fost corespunzătoare. La clorul rezidual, culmea, legislaţia prevede acum ca la ieşirea din staţie să fie 0,50 miligrame, nu ca acum 15 ani, când putea ajunge şi la 1,00, deci nu se discută. La consumator, clorul ajunge la 0,20 - 0,30, iar 0,50 poate avea doar cel care este imediat lângă staţie, dar Primăria nu este lângă nicio staţie de apă. Mai sunt aici trecuţi o serie de indicatori precum detergenţi - indicatori de determinare în apa uzată, nicidecum în apa potabilă, pesticide - nu am efectuat în 2017 controlul pesticidelor, s-a făcut în anii anteriori şi nu au fost probleme, microorganisme - iar nu, doar în cazul în care sunt avarii se creşte valoarea clorului pentru a nu fi aceste microorganisme. Menţionez că nu s-a luat nicio probă de apă de la Primăria Galaţi", ne-a explicat medicul epidemiolog Elena Vrabie.

Achiziţie finalizată ieri

Pusă în faţa faptului împlinit, municipalitatea a recunoscut că în caietul de sarcini s-a strecurat o eroare. Una foarte gravă, de altfel, dar care până acum nu a atras atenţia. Acesta este şi motivul pentru care, chiar ieri, contractul era pe punctul de a fi semnat. Chiar Primăria a anunţat finalizarea achiziţiei publice, pe site-ul propriu, unde este menţionat că SC La Fântâna SRL din Bucureşti, cea care a asigurat şi în 2017 închirierea şi mentenanţa aparatelor de purificare a apei, contra sumei de 14.460 de lei fără TVA, a fost desemnată câştigătoare. Conform anunţului Primăriei, în acest an, 74 de lei fără TVA ar fi trebuit să plătească, lunar, pentru închirierea şi mentenanţa fiecăruia dintre cele 16 aparate de purificare a apei instalate în sediile administraţiei locale. Adică un total de 14.208 lei fără TVA, în condiţiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 26.666,75 de lei fără TVA, pentru o durată de 16 luni de prestare a serviciilor, criteriul de atribuire fiind "preţul cel mai scăzut".

În ciuda acestui fapt, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Raluca Ardean, a anunţat că "s-a constatat deja că este vorba despre o eroare în privinţa formulării din caietul de sarcini, motiv pentru care contractul a şi fost oprit de la semnare".

Contract atribuit, dar nesemnat

Ce se va întâmpla de acum înainte? Greu de spus, mai ales acum se caută vinovaţii. "De-acum înainte, va fi analizată această situaţie atent, iar persoana care se face vinovată de greşeală va fi sancţionată conform legii. Nu ştiu să vă spun care va fi decizia la final, dacă se va lansa o nouă licitaţie sau nu, vă pot spune că în acest moment contractul a fost oprit de la semnare", a conchis purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Ar mai fi de spus că, în 2015, Primăria municipiului Galaţi a plătit 34.944 de lei fără TVA firmei Hadrian SRL pentru servicii de închiriere a 14 aparate de purificare a apei, iar în 2016, aceleaşi servicii au costat 9.100 de lei, fiind contractate tot de la firma La Fântâna.

Ce alte instituţii din Galaţi preferă apa purificată

Primăria municipiului Galaţi nu este singura instituţie locală care obişnuieşte să închirieze aparate de purificare a apei provenite din reţeaua publică. Potrivit datelor privind cumpărările directe, publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a atribuit deja un contract cu firma Hadrian Serv SRL pentru închirierea a nouă echipamente de filtrare şi purificare a apei. În 2017, CJ a avut un contract în valoare de 32.940 de lei cu aceeaşi firmă, pentru închirierea a zece aparate de purificare a apei. În 2016, contractul pentru închirierea a 20 de aparate de purificare a apei cu Hadrian Serv a fost în valoare de 43.920 de lei, iar în 2015 s-a ridicat la 40.351 de lei.

Potrivit datelor SEAP, contracte pentru închirierea de echipamente de filtrare şi purificare a apei au mai atribuit, în cursul anului 2017, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi şi Direcţia Agricolă Judeţeană Galaţi.

DOCUMENT - CLICK AICI

Citit 8403 ori Ultima modificare Luni, 22 Ianuarie 2018 18:42

16 comentarii

 • postat de Gafă, gafă, dar documentată....și adevărată ! Miercuri, 24 Ianuarie 2018 09:23 213.233.93.*** Link la comentariu
  0
  0

  ,,Gura păcătosului, adevăr grăiește''.....Gafă, gafă, dar documentată, cu țidulă justificată, cel puțin prin, supraclorizare, evidențiată de mine, prin albirea carafei în care fac ozonarea apei potabile de la robinet, pentru dezinfectare și declorizare, carafa de apă. rămânând albă pe exterior, barbotarea apei prin ozonare, aruncând apa în exces, pe partea de sticlă exterioară a carafei de apă.

  Raportează
 • postat de Akbar Duminică, 21 Ianuarie 2018 14:07 5.13.225.*** Link la comentariu
  5
  9

  Sarurile minerale necesare organismului nu sunt niciodata extrase din apa, ci doar din hrana animala si cea vegetala.
  Apa nu are rolul de a vitaminiza sau mineraliza organismul.
  98% din mineralele din apa sunt anorganice si nu pot fi asimilate de organismul uman, generand boli.
  Mana pe carte, desteptilor !

  Raportează
 • postat de pentru doaga Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 17:32 5.13.176.*** Link la comentariu
  2
  14

  Canalele despre care vorbiti dumneavoastra nu apartin Calorgal, sunt din domeniul public si deci apartin municipiului Galati. Mai mult decat atat sunt date in administrarea Apa Canal.

  Raportează
 • postat de dgi Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 17:11 82.208.137.*** Link la comentariu
  2
  19

  Pentru d-na/d-nul "doaga": INFECTIA CARE ESTE IN CANALELE CALORGAL este o afirmatie nefondata. In Galati exista doar canale proprietatea Electrocentrale si canale proprietatea Primariei Municipiului Galati concesionate in totalitate societatii Apa-canal. Calorgal doar utilizeaza o parte dintre acestea. Dealtfel daca Calorgal livreaza (atat cat mai da) caldura si apa calda de unde credeti ca este provenita mizeria (c...cat si altele)? Cine se ocupa cu evacuarea pe aceste canale a dejectiilor si a apelor uzate si menajere? cu certitudine nu Calorgal. R trebui sa aveti cunostinta de cauza cand faceti afirmatii.

  '

  Raportează
 • postat de Y Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 16:23 5.13.157.*** Link la comentariu
  0
  17

  Pentru DOAGA
  Canalele tehnice sund date de Primaria Municipiului Galati (care este proprietarul retelelor tehnice) in custodie lui SC Apa Canal. Mizeria din aceste canale tehnice este datorata de conductele de canalizare de a caror intretinere trebuie sa fie TOT DE SC APA CANAL. Ce treaba are Calorgal care se ocupa cu apa calda si incalzire ? Nu mai scrieti daca nu stiti, pentru ca de asta: unul arunca o piatra si sunt destui care nu stiu o ia de buna si dezinformarea functioneaza. Asa ca INFECTIA este in capul tau de scrii ce scrii fara sa stii.

  Raportează
 • postat de doaga Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 15:40 89.136.231.*** Link la comentariu
  14
  10

  Cine mai bea apa de la robinet ? Vin , bere , tuica , asta este sanatate curata . Cum ne spalam de doua ori pe an nu-i problema . De gatit nu prea mai gatim ca salariul ne permite sa halim la restaurant . Problema Apa Canal nu este calitatea apei ci INFECTIA CARE ESTE IN CANALELE CALORGAL , suntem ca in evul mediu cand se murea de diferite boli si asta in masa . Da , suntem in colaps iar cine nu crede sa viziteze un canal tehnic de colectare . SANIPID , PROTECTIA CONSUMATORILOR , SA SE SESIZEZE URGENT altfel vom muri pe capete de la bolile generate sub pasii nostri .

  Raportează
 • postat de vasile danescu Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 15:03 89.137.137.*** Link la comentariu
  6
  15

  Apa asta nu stiu cum e dar imi inverzeste mereu bateria la chiuveta si plus de asta aceasta apa mi-a stricat doua centrale pana acum. La a treia centrala stricata o sa ii dau in judecata. E apa prea dura sau cu calcar sau cu tot felul de impuritati si distruge instalatia de la centrala. Se depune. Nu stiu ce sa ma mai fac. De baut nu o beau decat dupa ce o filtrez. Aia de la primarie beau doar filtrata.

  Raportează
 • postat de Mihaita Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 14:45 5.13.145.*** Link la comentariu
  2
  17

  Daca ar fi o lege prin care sa raspunda cei care gresesc, atunci POATE nu s-ar mai incerca atatea GOLANII. De cateva zile se tot semnaleaza ca este ceva NECURAT in acest contract. Dar s-a mers la extremis poate merge si trece (toata lumea implicata sa manance o PRAJITURA), dar de data asta s-ar parea ca au vegheat destui ochi si nu a mai mers (SPERAM).
  Dar sa raspunda incepind de la cei care au dat dispozitia sa se faca caietul de sarcini,
  Citez din articol:
  - "Aurelia Stoica şi semnat de jr. Marcel Gurzu, şeful Serviciului Managementul Calităţii şi Control Intern din cadrul Primăriei Galaţi, ec. dr. Gianina Roman, şef serviciu Management al Calităţii, Protecţia muncii. Documentul a fost parafat cu ştampila Primăriei şi semnat în numele primarului Ionuţ Puchianu"
  Auzi, semnat IN NUMELE primarului Ionut Pucheanu. NU A AVUT CURAJUL SA SEMNEZE documentul, a delegat pe altcineva, ca sa spuna ca :
  - "EU NU STIU NIMIC - USTUROI N-AM MANCAT, GURA NU-MI MIROASE" si altcineva este vinovat, ACARUL PAUN, cine sa fie vinovat ??????????????????????????????
  Dar vorba lui Constantin Tanase de la teatrul Carabus:
  - Pleaca ai nostri,
  - Vin ai nostri,
  - Noi ramanem tot ca prostii.
  Tinerii frumosi si liberi (sau cei care nu stiu dar scriu diverse comentarii) sa caute pe Google cine a fost Constantin Tanase de la teatrul Carabus (daca vor sa stie in situatia ca NU STIU).

  Raportează
 • postat de maurice Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 13:11 86.124.205.*** Link la comentariu
  2
  29

  Cineva trebuia sa isi insuseasca niste bani si au dat vina pe apa.
  Recomand alesilor locali sa organizeze o licitatie si pentru achizitionarea de hartia igienica, eventual cu 10 straturi, ca au nevoie, la cat de manjiti sunt cu totii.

  Raportează
 • postat de bubu Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 13:10 109.103.134.*** Link la comentariu
  2
  26

  Eu nu inteleg de ce trebuie sa platesc eu, contribuabil, apa si fandoseala si tot ce le mai pute celor din primarie?

  Raportează
 • postat de galateanca nemultumita Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 09:52 82.78.125.*** Link la comentariu
  3
  42

  Patronul de la Hadrian Serv este un membru si cotizant de baza al PSD care a stiut si stie ce rotite "sa unga", dovada ca de ani de zile are contracte cu Consiliul Judetean Galati si alte institutii chiar daca pretul este mai mare fata de alti competitori. Atat a dus-o mintea creata pe cea care a intocmit Caietul de sarcini. Dar ceilalti - superiorii ei, ce-au facut n-au citit ce semneaza ? Se pare ca nu. De fapt este o practica in cam toata administratia publica locala. Cum ar trebui sa reactioneze populatia Galatiului care bea apa de la robinet, apa care le pute functionarilor publici din Primarie ? Dar daca ce e scris in Caietul de sarcini este adevarat ? "Gura pacatosului adevar graieste".

  Raportează
 • postat de Adrian Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 09:15 90.95.50.*** Link la comentariu
  4
  35

  Aceasta apa purificata ajuta la detoxifierea organismului și la o mai buna concentrare pentru a lua decizii cât mai bune in favoarea cetățeanului ce locuiește în Galați;la țară.
  Foarte tare sa ajungi într-o funcție din care sa fii platit din banii statului și să nu te intereseze pe ce se arunca banii. Sa trăiți bine, să vă hidratați bine și să faceți burțile pline.

  Raportează
 • postat de Vivi Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 09:11 82.137.15.*** Link la comentariu
  5
  48

  Le stau cam multe in gat muncitorilor de la primarie.
  Si apa de la rubinet, si incalzirea centralizata, si parcarea publica, si altele
  Raspundere n-au pentru nimic, procese se pierd intr-o veselie, cheltuieli de judecata la greu, zic bodaproste avocatii cand au procese cu primaria.
  Salarii frumoase, munca putina si ineficienta,.
  In rest toate bune, avem investitori, avem oras curat, nu ti-e frica sa trece pe sub nicio copertina, parcari goale peste tot, semafoare inteligete, caldura in calorifere, avem tot ce ne dorim!
  Pentru o asemenea magarie demisia si demiteri nu sunt suficiente.
  Ar trebui sa iesi in fata primariei si sa-ti tai un deget domnule primar ca sa-ti speli onoarea!
  Primaria a aratat inca o data ca isi bate joc de cetatenii acestui oras!

  Demisia domnule Pucheanu!

  Raportează
 • postat de Dan Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 08:10 213.233.85.*** Link la comentariu
  4
  29

  Ce sa-i faci,asa e cand trebuie luata "sfanta spaga"!TRebuie cautate motive ca inca dna-ul mai respira!cand l-or desfiinta pesidistii,atunci nici nu o sa mai apara nici-o justificare,reala sau nu.lupul o sa fie in stana ,iar ciobanul si cainii omorati!

  Raportează
 • postat de george Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 06:28 185.45.177.*** Link la comentariu
  13
  36

  Apa de la robinet nu e ok, ce tot o dam de gard ! Pana si Protectia Consumatorilor si-a pus apa plata! O multime de lume cumpara apa plata si nu bea de la robinet, ati uitat sa mentionati multe alte elemente pe care le gasim in apa in frunte cu fluorul si destule alte metale grele, toate neurotoxine!
  La o multime de scoli si gradinite PARINTII pun bani si platesc pentru apa plata pe care sa o bea copii lor.
  DECI : de ce la scoala pot plati parintii din buzunarul lor apa plata pentru copii iar angajatii din Primarie nu pot pune din salariul lor apa plata in birouri? Ca doar ei o consuma si ne scot ochii cu cativa litri bauti de cei in trecere.
  DE CE in scoli si gradinite nu se poate? Platesc fraierii de parinti iar la crema institutiilor se pune din bani publici ... aveti apa potabila, daca nu va convine asta, atunci cumparati-va!
  Raspunsul la acest DE CE este foarte simplu : PENTRU CA PUTETI sa faceti discriminare pe banii nostri si sa ne scuipati asa in obraz cu toate hotararile pe care le luati.

  Raportează
 • postat de x Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 05:26 24.18.127.*** Link la comentariu
  3
  36

  DNA + sistarea contractului + persoana vinovata sa plateasca din banii ei eventualele daune.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.