Noi semafoare pe artere-capcană şi camere de supraveghere

Noi semafoare pe artere-capcană şi camere de supraveghere
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Pe Oţelarilor, una dintre cele mai periculoase străzi din municipiul Galaţi, vor fi instalate semafoare, pentru siguranţa pietonilor şi a şoferilor. Peste 100 de camere de supraveghere noi vor fi montate pe străzile oraşului.

Sistemul Inteligent de Management al Traficului, pe care Primăria l-a finalizat în toamna anului 2016, va fi extins. Autorităţile spun că intenţionează să demareze proiectul în a doua jumătate a acestui an. Anunţul a fost făcut, săptămâna aceasta, de către viceprimarul Sorin Enache, în şedinţa Comisiei de Dialog Social, de la Prefectură, unde a prezentat şi un raport (destul de evaziv, ce-i drept) cu privire la sistemul implementat de autorităţi "în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii".

„Deşi sistemul a fost pus în operă în anul 2016, configurarea lui s-a făcut cu mult timp înainte, motiv pentru care, în prezent, este tot mai evident faptul că, pentru obţinerea unor date de trafic care să fie cât mai apropiate de situaţia din teren şi să constituie şi un instrument obiectiv de analiză pentru deciziile privind organizarea circulaţiei în municipiul Galaţi, se impune suplimentarea numărului de bucle inductive prin amplasarea de asemenea dispozitive şi în zonele de stradă anterioare intrării în intersecţii. Totodată, instalaţiile de semaforizare din intersecţiile dotate cu instalaţii clasice, trebuie schimbate şi montate instalaţii compatibile cu Sistemul Inteligent de Management al Traficului şi incluse în acesta. Aceste lucrări vor face obiectul unui proiect de modernizare a sistemului care ne dorim să fie implementat în anul 2018”, precizează reprezentanţii Primăriei în informarea transmisă Prefecturii.

În ce constă proiectul

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că proiectul de extindere a Sistemului Inteligent de Management al Traficului vizează, printre altele, achiziţia a cel puţin 100 de camere de supraveghere noi şi instalarea unor semafoare în puncte critice ale oraşului, unde siguranţa pietonilor şi şoferilor este pusă în pericol şi unde au fost înregistrate numeroase accidente. „Ne-am gândit să "upgradăm" ceea ce avem în momentul de faţă. Am dat drumul unui studiu de fezabilitate în acest sens, în vederea achiziţionării a cel puţin încă 100 de camere de luat vederi, care să asigure o formă de siguranţă a cetăţeanului la nivelul municipiului Galaţi. Sperăm ca după a doua jumătate a anului să poată fi efectiv implementat. Acolo unde se impune şi există cereri – avem două-trei zone unde cetăţenii cer a fi montate semafoare, e posibil să montăm noi semafoare, pentru a pune în siguranţă zonele respective. Mă refer la cele unde se petrec multe accidente. Avem cereri pentru Oţelarilor, pentru intrarea dinspre Metro, în zona fostului service auto, acolo unde cei care vin de pe Zimbrului nu prea au cum să iasă în siguranţă în strada Traian. Sunt cel puţin două-trei zone vizate de cerere”, afirmă Ionuţ Pucheanu.

Întrebat dacă este mulţumit de aşa-zisa "undă verde", în condiţiile în care în şedinţa Comisiei de Dialog Social sistemul, aşa cum a fost implementat la nivelul municipiului Galaţi, a fost criticat de către unii dintre participanţi, edilul-şef a declarat: „Cu siguranţă, dacă întrebaţi Poliţia, vă va spune că, în zonele în care au fost montate semafoare, numărul accidentelor a scăzut foarte mult. Dacă întrebaţi participanţii la trafic, poate că timpul de parcurgere a distanţei este posibil să fi crescut. Într-adevăr, într-o eră a vitezei, poate că cei mai mulţi cetăţeni pun accent pe rapiditatea cu care pot ajunge din punctul A în punctul B, fără a ne mai întreba dacă ajungem în siguranţă. Dacă este să privim din punctul acesta de vedere, cred că este un lucru benefic, chiar dacă în ansamblu este posibil să petrecem două, trei, cinci minute în plus în maşină. Important este să ajungem în siguranţă dintr-o parte în alta”.

Citit 11142 ori Ultima modificare Marți, 30 Ianuarie 2018 11:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.