Din nou, bani de la Primărie pentru centrale termice

Din nou, bani de la Primărie pentru centrale termice
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Din luna iunie, cel mai probabil, gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de termoficare vor putea solicita ajutorul financiar de 3.000 de lei pentru a-şi achiziţiona un sistem alternativ pentru producerea apei calde şi căldurii.

Municipalitatea se pregăteşte să relanseze programul prin care îi încurajează pe gălăţeni să se debranşeze de la reţeaua publică de distribuţie a agentului termic. Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că proiectul de hotărâre privind acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei va ajunge pe masa consilierilor locali luna aceasta, întrucât îşi doreşte ca programul să fie relansat cel târziu la finele acestei luni. „Vom vedea dacă convocăm, săptămâna viitoare, o şedinţă extraordinară pentru a supune votului consilierilor proiectul de hotărâre sau se va afla pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din a doua jumătate a acestei luni. Vom vedea ce vor hotărî domnii consilieri”, ne-a declarat primarul Galaţiului.

Potrivit unei informări transmise Prefecturii, în urmă cu aproximativ două săptămâni, de către Primărie, la jumătatea lunii aprilie mai erau branşate la reţeaua publică de distribuţie a agentului termic 18.066 de apartamente (aproximativ 20 la sută), dintre care circa 1.000 sunt ale municipalităţii. „Împărţirea pe zone a oraşului arată că doar trei zone, respectiv Micro 18, Ţiglina I şi Micro 39-40 au o rată cuprinsă între 25 şi 50 la sută, restul zonelor fiind între zero şi 25 la sută”, arată raportul municipalităţii.

Pe lângă acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei pentru cei care îşi doresc să devină independenţi din punct de vedere termic, autorităţile iau în calcul să transforme o serie de puncte termice în "centrale de cartier", acolo unde există un număr mai mare de apartamente branşate. Acestea ar urma să funcţioneze "cu gaz sau orice altă formă de combustibil". Potrivit primarului, această soluţie ar asigura încălzirea a peste 6.000 de apartamente. Potrivit municipalităţii, la acest moment, doar 1.109 de apartamente ar mai dori să beneficieze de apă caldă în sistem centralizat, „ceea ce reprezintă o pondere de 1,21 la sută din numărul iniţial de consumatori”.

Anul trecut, aproximativ 7.700 de persoane şi-au achiziţionat un sistem alternativ de încălzire cu bani de la Primărie. Cei mai mulţi dintre beneficiari au optat pentru centrale termice de apartament şi panouri radiante.

Citit 18338 ori Ultima modificare Vineri, 11 Mai 2018 03:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.