Evaluaţi acest articol
(25 voturi)
6 comentarii

Din luna iunie, cel mai probabil, gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de termoficare vor putea solicita ajutorul financiar de 3.000 de lei pentru a-şi achiziţiona un sistem alternativ pentru producerea apei calde şi căldurii.

Municipalitatea se pregăteşte să relanseze programul prin care îi încurajează pe gălăţeni să se debranşeze de la reţeaua publică de distribuţie a agentului termic. Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că proiectul de hotărâre privind acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei va ajunge pe masa consilierilor locali luna aceasta, întrucât îşi doreşte ca programul să fie relansat cel târziu la finele acestei luni. „Vom vedea dacă convocăm, săptămâna viitoare, o şedinţă extraordinară pentru a supune votului consilierilor proiectul de hotărâre sau se va afla pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din a doua jumătate a acestei luni. Vom vedea ce vor hotărî domnii consilieri”, ne-a declarat primarul Galaţiului.
Potrivit unei informări transmise Prefecturii, în urmă cu aproximativ două săptămâni, de către Primărie, la jumătatea lunii aprilie mai erau branşate la reţeaua publică de distribuţie a agentului termic 18.066 de apartamente (aproximativ 20 la sută), dintre care circa 1.000 sunt ale municipalităţii. „Împărţirea pe zone a oraşului arată că doar trei zone, respectiv Micro 18, Ţiglina I şi Micro 39-40 au o rată cuprinsă între 25 şi 50 la sută, restul zonelor fiind între zero şi 25 la sută”, arată raportul municipalităţii.
Pe lângă acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei pentru cei care îşi doresc să devină independenţi din punct de vedere termic, autorităţile iau în calcul să transforme o serie de puncte termice în "centrale de cartier", acolo unde există un număr mai mare de apartamente branşate. Acestea ar urma să funcţioneze "cu gaz sau orice altă formă de combustibil". Potrivit primarului, această soluţie ar asigura încălzirea a peste 6.000 de apartamente. Potrivit municipalităţii, la acest moment, doar 1.109 de apartamente ar mai dori să beneficieze de apă caldă în sistem centralizat, „ceea ce reprezintă o pondere de 1,21 la sută din numărul iniţial de consumatori”.
Anul trecut, aproximativ 7.700 de persoane şi-au achiziţionat un sistem alternativ de încălzire cu bani de la Primărie. Cei mai mulţi dintre beneficiari au optat pentru centrale termice de apartament şi panouri radiante.

Citit 17422 ori Ultima modificare Vineri, 11 Mai 2018 03:48

6 comentarii

 • postat de Costel Sâmbătă, 12 Mai 2018 07:32 79.115.218.*** Link la comentariu
  0
  1

  Cred că e cam tarziu ...cu centralele de cartier...prevăd un haos total la iarna la Galați...18 mii de familii a cate 2 persoane ...cam 36 de mii de oameni depind de nepasarea ...alesilor.Primaria mai are si vro 1200 de chiriași. ..care depind de sistemul centralizat...

  Raportează
 • postat de Teo Joi, 10 Mai 2018 22:01 82.137.9.*** Link la comentariu
  5
  10

  @mihnea?
  Care centrale au fost modernizate?
  Poate puncte termice ai vrut sa zici, adica acele puncte de cartier care primesc agent termic si il distribuie la consumatorii arondati si il recircula pe cel nefolosit.
  Si atat de bine il recircula ca apa in calorifere are 40 de grade iar ca sa faci baie cu apa calda trebuie sa astepti sa curga intai un metru cub de apa rece pe care o platesti ca apa calda.
  Si apropo de curatenie, nu e normal sa fie curat intr-un punct termic? Ca doar in puctul termic nu se gresc porci sau gaini. Decat se inchid si se deschid niste vane.

  Raportează
 • postat de Nu sunt pesedist Joi, 10 Mai 2018 15:27 80.96.3.*** Link la comentariu
  13
  17

  Nu sunt pesedist dar in cazul asta trebuie apreciat primarul pentru curajul de care adat dovada inchizand robinetul pin care se alimenta gaura neagra (apaterm, calorgal, electrocentrale, etc).Banii dat pe acea subventie de 3000 lei reprezinta un procent infim din pierderile imense ale vechiului sistem. Si ...oricum numai cu banii luati pe fierul vechi obtinut din dezafectarea conductelor se acopera acea subventie.

  Raportează
 • postat de Mihnea R Joi, 10 Mai 2018 12:54 109.166.132.*** Link la comentariu
  9
  27

  In scurt timp va veni vremea ca actualul primar impreuna cu consilierii care au aprobat aberatiile de hotariri sau pomeni vor trebui sa justifice amortizarea centralelor modernizate cu sume uriase de la buget,centrale termice aduse cu bani multi, la nivelul celor din marile orase ale europei,si acum abandonate in sensul ca nu mai produc nimic . Deci domnilor un raspuns pentru DNA ce a-ti facut cu patrimoniu orasului si daca sunt daune sa le platiti.Uni spun ca sunt adevarate farmacii care invariabil vor ajunge acolo unde se doreste adica la fier Succes la audieri! .

  Raportează
 • postat de Un pensionar mâhnit Joi, 10 Mai 2018 11:39 81.12.149.*** Link la comentariu
  15
  29

  Nu mai umblati cu MINCIUNI si dati drumul la APA CALDA!
  Sunt f. multi galateni care se incalzesc acum la aragaz sau cu instant-uri in bucatarie, dar asta nu este o solutie demna de secolul XXI! Costurile sunt mai mari decat pentru apa calda venita de la un Sistem Centralizat eficient.
  Asa ca montati URGENT dle Primar macar o Centrala de Cartier pana la sfarsitul mandatului daca tot va laudati ca sunteti ecologist si tineti cu cetatenii, si lasati pomenile! Faceti INVESTITII serioase!

  Raportează
 • postat de Alex Joi, 10 Mai 2018 08:17 5.2.205.*** Link la comentariu
  9
  28

  Asa....se apropie alegerile cu pasi repezi, fraieriti lumea de pe acum ca le dati bani sa mai ciupiti inca 4 ani.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.