Zeci de copaci, tăiaţi ilegal? Restructurare urbană cu scandal, la E6

Zeci de copaci, tăiaţi ilegal? Restructurare urbană cu scandal, la E6
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Garda de Mediu a dispus sistarea tăierilor de copaci, după o avalanşă de plângeri şi sesizări venite din partea gălăţenilor care locuiesc la blocul E6. Oamenii acuză autorităţile că au retezat aproape 30 de copaci, dublu faţă de cât a aprobat Agenţia de Mediu.

Nici bine nu au început lucrările la proiectul de restructurare urbană din cartierul Ţiglina II (în apropierea Colegiului Naţional "Costache Negri"), unde municipalitatea va construi, în locul garajelor demolate, o arteră de legătură cu peste 120 de locuri de parcare (de o parte şi de alta a aleii carosabile), un parc, un loc de joacă şi spaţii verzi, că o parte dintre lucrările prevăzute în proiect au fost sistate, la dispoziţia Gărzii de Mediu. Asta după ce constructorul a pus la pământ mai mulţi copaci faţă de cât fusese autorizat să reteze, spun oamenii, care, revoltaţi, au transmis sesizări pe bandă rulantă la Garda de Mediu, cerându-le comisarilor să intervină pentru a stopa defrişările.

"S-au tăiat cel puţin 20-25 de arbori"

Primăria ne declara, luna trecută, că amenajarea parcului, prevăzut cu o alee şerpuită, va afecta între 12 şi 15 la sută din spaţiul verde al blocului, autorităţile obţinând aviz de mediu pentru tăierea a 15 copaci (un vişin, 10 arţari, un tei, un corcoduş, doi oţetari).

Numai că una este prevăzută în documente şi alta se execută în teren, se plâng oamenii, care spun că, până în prezent, constructorul a retezat 70 la sută din spaţiul verde al blocului E6. "N-a rămas mai nimic din ceea ce fusese o adevărată oază de verdeaţă. S-au tăiat cel puţin 20-25 de arbori (maturi şi tineri) de la scara 1 până la scara 3 a blocului. Avem şi poze, şi martori. Urmează scările 4 şi 5! Nu s-a respectat sub nicio formă ceea ce s-a cerut spre aprobare la Agenţia de Mediu şi nici ceea ce s-a aprobat de către Agenţia de Mediu. Cine răspunde de acest abuz? Cum poate fi stopat urgent acest abuz? Au vandalizat cu excavatorul spaţiul verde. Asta în numele unui proiect în care betoanele vor înlocui verdeaţa! Bineînţeles că nu mai contează că ne sufocăm, pe timp de vară, cel puţin, şi că municipiul Galaţi este extrem de poluat. Ne explică şi nouă atât primarul Galaţiului, cât şi cei responsabili de mediu cum eventualii vlăstari (care vor fi ipotetic plantaţi la o dată necunoscută!) vor furniza oxigenul pe care îl dădeau copacii de 10-20-30-40 de ani, devastaţi în numele acestui proiect făcut fără cap şi coadă? La vârsta noastră, mai avem noi 10-20-30-40 de ani de aşteptat pentru o gură de aer curat? Din ceea ce am observat, este clar că cei care efectuează aceste lucrări au fost puşi să distrugă copacii şi zona verde cu rapiditate maximă, întrucât trec efectiv cu excavatorul peste copaci şi tot foarte rapid îi încarcă în maşini. Mai mult, au grijă să scoată din pământ rădăcinile pentru a se acoperi", ne-a spus Aura Darabă.

De altfel, marţi, când am mers la blocul E6, pentru a verifica neregulile semnalate de oameni, în teren nu se mai vedea nici urmă de trunchi retezat ori rădăcini uitate în pământ, semn că executantul a avut grijă să transporte imediat copacii tăiaţi şi să scoată din pământ rădăcinile. Pe o movilă din crengi şi pământ am descoperit câteva secţiuni ale unor rădăcini, însă nimeni nu putea spune dacă acelea au aparţinut unor arbuşti neîntreţinuţi ori unor copaci.

Constructorul numără şapte copaci, oamenii - circa 30

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Marian Mocanu, ne-a declarat că, săptămâna aceasta, comisarii de mediu au avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Primăriei şi constructorului, pentru a încerca să afle dacă gălăţenii de la blocul E6 au dreptate, atunci când afirmă că spaţiul verde a fost vandalizat, iar avizul de mediu emis de autoritatea de mediu nu a fost respectat. "Constructorul spune că a tăiat şapte dintre cei 15 copaci pentru care există autorizaţie. Nu ne-au pus, marţi, la dispoziţie toate documentele solicitate. Urmează o nouă serie de întâlniri şi vom face verificări în aşa fel încât să putem stabili ce s-a întâmplat acolo. Deocamdată, nu mai taie nimeni absolut nimic, până ne lămurim. Am sistat tăierile de arbori, iar constructorul este obligat să respecte asta", ne-a declarat şeful Gărzii de Mediu. Mai mult, Garda de Mediu a obligat constructorul să semnalizeze lucrările aşa cum se cuvine şi să împrejmuiască şantierul în lucru cu o folie de protecţie.

Se cere "ajustarea" proiectului

Gălăţenii care locuiesc la blocul E6 roagă Primăria să "ajusteze" proiectul, în aşa fel încât autorităţile să deruleze investiţia, pe de o parte, iar pe de altă parte să protejeze şi copacii pe care cei din zonă i-au plantat, de-a lungul timpului. "Nu suntem absurzi să cerem modificarea proiectului în totalitate sau renunţarea la această investiţie. Solicităm autorităţilor să găsească o cale de mijloc pentru a proteja spaţiul verde de lângă bloc, fără investiţii suplimentare. Ni s-a spus că vor fi plantaţi copaci în loc, dar imaginaţi-vă cât timp trebuie să treacă pentru ca arborii să se dezvolte, să ajungă la dimensiunea celor de acum. Ne dorim un dialog cu reprezentanţii instituţiei, cu domnul primar, pentru a-i prezenta propunerile noastre. Soluţii sunt", a mai spus Aura Darabă.

 

Citit 7933 ori Ultima modificare Luni, 04 Iunie 2018 11:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.