Evaluaţi acest articol
(26 voturi)
8 comentarii

Chiar dacă trăiesc departe de Galaţi, în ţări străine în care şi-au clădit o carieră şi o viaţă mai bună, şi indiferent dacă mai plănuiesc sau nu să revină în locul din care au plecat, gălăţenilor, la fel ca tuturor românilor din Diaspora, le pasă de ceea ce se întâmplă în România. Tocmai de aceea nu au putut rămâne indiferenţi la iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei "Fără penali în funcţii publice" şi s-au implicat semnând sau chiar strângând semnături pentru asta.

Iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice" îşi propune să interzică persoanelor condamnate definitiv la pedepse privative de libertate, pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, şi care nu s-au reabilitat, să candideze pentru funcţii publice în administraţia locală (consilier, primar), în Parlament şi în funcţia de preşedinte al României. Pentru asta, trebuie modificată Constituţia, printr-un referendum. Pentru a demara procedura parlamentară necesară, este nevoie de cel puţin 500.000 de semnături adunate în 21 de judeţe, şi minimum 20.000 în fiecare.

Diaspora românească nu constituie un judeţ, dar românii care o formează au semnat pe listele corespunzătoare domiciliului pe care îl au în ţară şi care este trecut pe cartea de identitate. Dacă nu au putut veni în ţară să semneze, au găsit soluţii ca formularele să ajungă acolo unde trebuie. Iată poveştile câtorva dintre ei, aşa cum ne-au fost împărtăşite de voluntarii care strâng semnături.

"Am venit să fac dreptate! Unde semnez?"

Acesta este mesajul cu care Mircea, care lucrează la o fabrică de bere în Danemarca, a venit glonţ la o echipă de voluntari care strângea semnături pentru "Fără penali în funcţii publice", pe faleza Dunării.

Un fapt similar s-a petrecut în Parcul Central din Tecuci. "Muncim în Italia şi am venit acasă. E dezastru! Vrem să semnăm, că nu se mai poate cu bandiţii ăştia", au spus membrii unei familii extinse din comuna Munteni. Doi adulţi cu doi copii majori, care învaţă la liceu în Galaţi, au semnat pentru a schimba Constituţia.

"Fiul din Finlanda nu poate semna, dar eu da!"

"Vreau să semnez, că mi-a zis fiul, care stă în Finlanda, să vin să semnez. El nu poate să semneze, pentru că nu mai are buletin de România, ci doar paşaport", le-a spus voluntarilor doamna Mioriţa, o gălăţeancă în vârstă de 71 de ani. Şi nu numai că a semnat, dar a mai luat cu dânsa şi două liste, pe le-a adus completate şi semnate de prietenele şi vecinele dumneaei, dintr-un bloc din Ţiglina.

Nuntă cu semnături

Un alt gălăţean, Dănuţ, a strâns semnături împotriva penalilor în funcţii publice inclusiv la o nuntă a nepoţilor. Pe scurt, mirii, dar şi naşii şi invitaţii au semnat pentru ca tânăra familie, care chiar se află acum în Diaspora, să aibă o ţară liberă şi prosperă. Ce-ar mai fi de spus? Casă de piatră într-o ţară fără penali în funcţii publice, Anca şi Daniel!

De câte ori vine poştaşul?

Cătălina-Cristina şi Marian-Ciprian trăiesc şi muncesc în Germania, într-un orăşel aproape de Dortmund, dar au domiciliul în Galaţi. Au semnat pentru iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice", iar formularul a ajuns în Galaţi expediat de doamna Elena, din Reşita, care l-a adus din Germania în bagaje.

Un plic mare şi gros a venit tocmai din Italia: Daniela Gina a trimis 86 de semnături de la românii stabiliţi în Treviso. Le-a strâns împreună cu doi gălăţeni, Cătălin şi George Marius, o ieşeancă, Ana Maria, o hunedoreancă, Monica, şi o băcăuancă, Maria. Liste cu semnături pentru Galaţi, Sălaj, Bacău, Constanţa şi nu numai!

Trei semnături au venit tot în plic, din Franţa, trimise de Ciprian, Agripina şi Eliza, care, au ales să se implice în ciuda kilometrilor şi a graniţelor care-i despart de casă. Pentru că distanţa nu mai e importantă atunci când îţi doreşti cu adevărat să schimbi ceva în ţara ta!

Oficial

Conform datelor oficiale, s-au strâns semnături din aproape toată Europa şi de peste tot din lume: din Coreea de Sud, Dubai, Azore, Boston, Dallas, Chicago, ba chiar şi din Vanuatu! Potrivit estimărilor, Diaspora a strâns, fără a pune la socoteală tabelele trimise prin poştă, direct de semnatari, 22.000 de semnături, care au fost contorizate la localităţile de unde sunt semnatarii. Se estimează că în Galaţi e vorba de cel puţin 600 de persoane!

Citit 4626 ori Ultima modificare Joi, 09 August 2018 10:55

8 comentarii

 • postat de Florica Luni, 13 August 2018 23:09 188.24.224.*** Link la comentariu
  0
  0

  Ce-i de facut cu judetul nostru vecin, Tulcea? Se pare ca este ultimul din cele 21 care nu au strans 20 000. Ieri mai aveau nevoie de 1500 in conditiile in care mai sunt 3 zile.

  Raportează
 • postat de Marius Vineri, 10 August 2018 13:42 5.2.209.*** Link la comentariu
  3
  6

  O intrebare din curiozitate pura: acum cativa ani, cand s-a facut recensamantul, toti zbierau in gura mare ca datele personale vor fi folosite pentru a frauda alegerile. Cum putem sti ca acest lucru nu este o diversiune tocmai pentru a fi folosite datele noastre pentru fraudarea alegerilor? Pura curiozitate.

  Raportează
 • postat de #Votez Vineri, 10 August 2018 07:12 82.78.127.*** Link la comentariu
  6
  13

  Cei care vor să semneze, știu ce-i aia "penal" ?

  Raportează
 • postat de Pentru cei care doresc sa semneze Joi, 09 August 2018 16:22 188.24.251.*** Link la comentariu
  15
  13

  Cei care doresc sa semneze au mai multe optiuni:
  1. La sediul USR, vis-a-vis de intrarea la Starea Civila, strada Traian, nr 95, bloc A5A parter, zilnic
  2. Pe faleza
  3. Gradina Publica
  4. Descarcati tabelul pentru jud. Galati, il imprimati si semnati dupa modelul de pe site-ul farapenaliinfunctiipublice.ro , dumneavoastra si alte rude, apoi mergeti la sediu si predati lista

  Puteti suna la sediul USR Galati

  Atentie: scrieti cu majuscule, fara greseli, corect, cu datele din buletin, cu semnaturi originale

  Raportează
 • postat de caddy Joi, 09 August 2018 14:48 89.238.225.*** Link la comentariu
  21
  19

  Doamne, cat de proasta e lumea, efectul de turma.

  Raportează
 • postat de Adrian Joi, 09 August 2018 10:21 5.2.205.*** Link la comentariu
  17
  26

  Multi dintre noi nu stiam. Unde putem semna? Cine sunt cei care le aduna?

  Raportează
 • postat de mlapatrat Joi, 09 August 2018 07:58 5.13.141.*** Link la comentariu
  18
  16

  Cu DREPTURILE OMULUI cum ramane?

  Raportează
 • postat de Te crucesti, nu alta! Joi, 09 August 2018 04:34 82.77.119.*** Link la comentariu
  23
  20

  Fara penali in functii publice! Vrem dezaxati si suburbani in functii publice!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.