Suprafeţe dorite pentru construcţia unui centru comercial. Vânzarea a două terenuri, blocată în Consiliul Local

Suprafeţe dorite pentru construcţia unui centru comercial. Vânzarea a două terenuri, blocată în Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Vânzarea prin licitaţie publică a două terenuri, în suprafaţă totală de aproape 7.000 mp, situate pe bulevardul Siderurgiştilor nr. 45, a fost blocată prin votul consilierilor PNL, PMP şi al consilierei independente Simona Vreme. Pentru cumpărarea terenurilor există deja cereri depuse, dintre care una din partea companiei cehe RC Europe Development SRL, care doreşte să construiască un centru comercial. Liberalii, prin vocea consilierului Paul Găvănescu au întrebat dacă acolo nu ar putea fi construit un spital municipal, idee respinsă ferm de primarul Ionuţ Pucheanu.

Două dintre cele mai fierbinţi proiecte de hotărâre respinse la recenta şedinţă a Consiliului Local au vizat vânzarea prin licitaţie publică a două terenuri. Pentru primul imobil, situat pe bulevardul Siderurgiștilor nr. 45E, format din teren intravilan de 2.993 mp și o construcție (hală de reparații autobuze) de 1.925 mp, preţul de pornire a licitaţiei era de 934.964 de euro fără TVA, pasul de strigare fiind de 46.748 euro. Pentru terenul de 3.808 mp, liber de construcţii, situat pe bulevardul Siderurgiștilor nr. 45K, preţul de pornire a licitaţiei era de 472.765 de euro fără TVA, pasul de strigare fiind de 23.638 de euro.

Întrebare şi ameninţare

"Sunt 7.000 de metri pătraţi într-o zonă foarte bună, la stradă, şi consider că ar putea fi de interes public. Eu vă întreb: nu ar fi mai potrivit să-l păstrăm şi să facem, eventual, un spital municipal pe acel teren? E doar o întrebare!", a spus consilierul local PNL Paul Găvănescu.

"Răspunsul este nu. Nu, sunt la stradă! Cei 7.000 de metri pătraţi sunt de fapt şi de drept două terenuri, unul cu hală pe el, unul fără hală, ca două insule, într-o mare de proprietăţi private. În momentul de faţă, cei de la Transurb şi noi, în numele celor de la Transurb, plătim aproximativ 25.000 de lei în fiecare lună chirie pentru toate acareturile pe care noi le avem în zona respectivă. Cred că mai oportun pentru municipiul Galaţi e să scape de aceste terenuri într-o vânzare cu licitaţie publică, suma vehiculată fiind de minim 1,4 milioane de euro, bani care ar intra în bugetul municipiului Galaţi. Nu încape niciun spital municipal pe două loturi aflate la câteva sute de metri distanţă unul de celălalt! Şi dacă e aşa, vă daţi demisia?!", a replicat, dur, primarul Ionuţ Pucheanu.

În momentul în care primul dintre proiecte a fost respins, edilul a anunţat: "Vreau să se consemneze, în urma votului, că cei 25.000 de lei pe care îi plătim în fiecare lună să fie trecuţi pe nota de plată a dlui Găvănescu, vă rog frumos!".

Aceeaşi soartă a avut-o şi cel de-al doilea proiect de hotărâre. Fiind decizii patrimoniale, proiectele ar fi avut nevoie de cel puţin 18 voturi "pentru", dar nu au primit decât 15 voturi favorabile.

Cine voia să cumpere terenurile

Trebuie spus că transferul acestor terenuri din domeniul public în domeniul privat, în vederea înstrăinării, s-a făcut, tot prin decizia aleşilor, în martie 2018. Potrivit documentelor, pentru suprafaţa de 3.808 mp există încă din februarie 2017 o cerere de cumpărare depusă de Mircea şi Nestor Jitaru, care vor să-şi extindă proprietatea.

De asemenea, mai există şi o intenţie de achiziţie din septembrie 2017, prin care RC Europe Development SRL din Bucureşti solicită aprobarea unei hotărâri de Consiliu Local privind vânzarea prin licitaţie publică a ambelor suprafeţe: "teren liber în suprafaţă de 3.808 mp, fără acces direct din drumul public şi teren ocupat de construcţia C7 în suprafaţă de 2.993 mp". "Vă asigurăm de seriozitatea şi deplinul nostru interes în realizarea unui nou proiect care constă în construcţia unui centru comercial în oraşul dvs", precizează investitorul.

În martie 2018, compania a revenit cu o adresă prin care şi-a reiterat interesul pentru terenuri, propunând "semnarea contractului de vânzare în termen de maxim 12-18 luni de la data adjudecării, semnare condiţionată de obţinerea autorizaţiei de construire pentru un centru comercial".

Cine este RC Europe Development SRL şi ce vrea

"Sediul central al societăţii noastre se află în Republica Cehă, în al doilea mare oraș al acestei ţări, Brno. În prezent dezvoltăm proiecte imobiliare în patru ţări europene: Cehia, România, Bulgaria şi Serbia. Suntem prezenţi pe piaţa din România din anul 2005 şi avem un portofoliu bogat de proiecte finalizate sau în curs de execuţie. Activitatea principală a companiei este dezvoltarea imobiliară, achiziţionarea de terenuri şi construcţia de centre comerciale şi clădiri de birouri.

În Galaţi am dori să construim un centru comercial format dintr-un supermarket şi galerii complementare, cu o suprafaţă construită de aproximativ 7.000 mp. Oraşul dumneavoastră va beneficia de un nou centru comercial, construit la standarde europene, având mii de articole, de o calitate deosebită. Pentru punerea în practică a acestui proiect ambiţios contăm pe sprijinul Primăriei municipiului Galaţi", scrie investitorul, care estimează crearea a 100 de noi locuri de muncă permanente în centrul comercial, de la director până la îngrijitori.

La finalul şedinţei, primarul Ionuţ Pucheanu ne-a declarat că nu înţelege votul consilierilor PNL, PMP şi al independentei Simona Vreme, şi că, cel mai probabil, proiectele vor fi supuse din nou la vot în şedinţa viitoare a Consiliului Local.

Citit 13287 ori Ultima modificare Luni, 03 Decembrie 2018 00:08

16 comentarii

 • postat de condurache
  Joi, 06 Decembrie 2018 16:54
  192.198.151.***
  Dar o fabrică care să producă ceva ? Magazine cred că avem suficiente, spunea cineva de un studiu de oportunitate parcă ...
  De cumpărat am cumpăra noi dar cu ce ? De la care loc de muncă ?... și nu neaparat în IT.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Iulia
  Joi, 06 Decembrie 2018 13:05
  178.17.166.***
  Sa se faca dom'le daca asta vor sa faca si daca mai ales in acel loc vor sa faca...fiindca sa nu uitam ca este investitia unui privat. Nu-i spui tu privatului ce sa faca cu banii lui sau in ce sa-i investeasca. In schimb impartasesc ideea, nedumerirea celor care au comentat si care au ridicat problema ruinei Euromall dintre Gara si AutoGara. De ce nu mai intereseaza pe nimeni acel loc? De ce nu mai intereseaza pe nimeni acea investitie? De ce nu se lucreaza la primaria Galati in sensul aflarii, obtinerii unui punct de vedere oficial de la investitorul Euromall-ului? Ca de zvonuri si articole de cancan, articole de specula suntem satui. Aum in articole ni se tot spune ce s-ar dori si ce viseaza cel ce scrie articolul, dar de redat realitatea lucrurilor din teren le mai reda cina in articole. Orasul e plin de ruine...cu alea ce facem? Le tinem pe post de monumente avangardiste?

  E bun dom'le...sa investeasca privatul in ce doreste el, numai sa vina sa investeasca odata in acest oras fiindca orasul e plin de zone cu ruine, e plin de zone mizerabile, cu dughene si buticuri marlanesti ce au distrus suprafete mari din oras, in urma ramanand suprafete mari de intravilan ce ar avea un potential urias de modernizare.

  Si Euromall Galati merita atentia primariei, poate mai dezgheata si ei relatiile interurbane, intersociale dintre tari, dintre orase cu investitori aflati in partile indepartate/apropiate ale Europei si nu numai.

  Nu poti sa vii tu zevzec galatean cu 3 neuroni si sa-i spui privatului ca nu-ti convine ca investeste intr-un nou centru comercial. Privatul investeste proprii sai bani in ce vrea el, iar tu autoritate locala, daca ai mintea dezghetata incerci sa-l atragi pentru a si face acea investitie, pentru a o concretiza in orasul tau. Dar noi galatenii intotdeauna ca betivii si ca ticalosii ne-am dat cu pumnu' singuri in gura stramband din nas ca nu ne convine una, ca nu ne convine alta, ca nu ne convine aia, ca nu ne convine ailalta si uite asa am ramas fara investitii in orasul nostru Galati. Treziti-va naibii din betie galateni ofticati si mofturosi si lasati sa se faca orice investitie in orasul asta. Asa ati ramas si fara investitia in realizarea subtraversarii Dunrii, asa ati ramas si fara investitia in infrastructura sportiva si in multe altele, cum se vorbea de noi parcari si noi spatii moderne, fiindca voi unii zevzeci galateni ati strambat din nas fiindca nu va convedea fiindca va era zgandarit rahatul/mizeria de care tineti cu dintii.

  V-au luat-o brailenii inainte, braileni care au stiut sa lupte pentru propriul lor oras, la ei se face si investitia cu podul, la ei s-a facut si investitia cu Yazaki si cu multe altele, la ei se va face si autostrada principala, la noi doar va fi o conexiune minimalista ca sa nu spunem ca nu ne-a conectat si pe noi la autostrada. Voi galatenii chiar nu ati auzit cat de mult ar insemna implementarea unei investitii majore de infrastructura? Asta ca se tot vorbea cat de mult se va dezvolta zona din proximitatea podului(proiect de infrastructura). Pai normal ca nu ati auzit si chiar daca ati fi auzit nu v-ar fi durut nici in fund.

  Lasati naibii ca orice initiativa de proiect s-ar face, sa se implementeze odata si sa modernizam orasul nostru Galati...ca ne-am tot saturat sa stam cu ochii peste gard la Braila.

  Sa faca naibii investitia, iar administratia locala galateana sa sustina orice initiativa de investitii...ca sunt ele in infrastructura galateana, ca sunt in ramurile sociale, liberale, umaniste. CA ASA, DACA TOT STRIGAM CA NU NE CONVINE SA SE FACA AIA, CA NU NE CONVINE SA SE FACA CEALALTA...nu o sa avansam niciodata ca si comunitate locala. O sa ne tot scaldam in mizerie, in neajunsuri si mai ales in ura, ura care v-a acaparat cu totul si care v-a intunecat mintile. VOI CHIAR NU MAI SUNTETI IN STARE SA SUSTINETI SA SE REALIZEZE, SA SE CONSTRUIASCA CEVA SI IN ORASUL ASTA(GALATI)?


  Dar chestia asta chiar este "tare" cu impotrivirea unora pentru a nu se realiza aceasta investitie. Ma intreb in buzunarele cui ajunge chiria aceea imensa de 25000 lei pe care o plateste primaria pentru toate "acareturile" de care se vorbeste in articol?

  Dar cum vad ca pe aici pe site comenteaza si dau rating numai scarnavii din astia care nu dau doi bani pe Galati, pe ei durundu-i nici in cvr de nevoia Galatiului pentru investitii, orice fel de investitii numai sa fie...
  2
  5
  Raportează
 • postat de Cumparator de tigai,dar numai la oferta!
  Joi, 06 Decembrie 2018 12:33
  109.166.135.***
  Pucheneee....am destule locuri de unde sa-mi cumpar tigai!
  2
  3
  Raportează
 • postat de Vali
  Vineri, 30 Noiembrie 2018 18:30
  100.117.0.***
  fratilor, dar un investitor care sa construiasca o cladire de birouri moderna in care sa munceasca 1000 de IT-isti pe salarii mai mult decat decente, nu gasiti? Nu v-ati saturat de atatea si atatea magazine pline ochi cu produse de import?
  0
  20
  Raportează
 • postat de Valentin
  Vineri, 30 Noiembrie 2018 17:55
  89.136.0.***
  Exista o regula de bun simt in orice familie serioasa, si anume, nu se vinde nicio proprietate cat timp nu sunt nevoi stringente in acea familie. Extrapoland la nivel de municipiu ce urgenta are orasul Galati de a scapa de o proprietate pentru care nu se plateste impozit. Plantati pentru moment gazon pe acea suprafata si urmatorul primar va face acolo o baza sportiva.
  3
  20
  Raportează
 • postat de Euromall
  Vineri, 30 Noiembrie 2018 13:15
  89.137.225.***
  Respectivul investitor , de ce nu ia caldirea neterminata de langa gara , daca tot vrea sa deschida un spatiu comercial ?
  2
  26
  Raportează
 • postat de Vlad T.I.
  Vineri, 30 Noiembrie 2018 11:12
  89.121.200.***
  Dar... nu mergea facut pe acel teren Muzeul de Arta, in loc sa stricam Parcul Rizer?

  Dar o... parcare cu plata?

  Poate un parc?
  4
  20
  Raportează
 • Vineri, 30 Noiembrie 2018 10:51
  78.96.82.***
  Opaa... Dar ce-avem noi aicea?? Primarul social-democrat Ionuț Pucheanu vine cu o idee (foarte) bună prin care poate scăpa primăria de plata INUTILĂ a 25.000 Lei/lună și crearea a câteva locuri de muncă în acel supermarket, iar nenea Găvănescu, cu tovarășii liberali, PMP-iști și individa independentă refuză aprobarea proiectului... Dumnealor doreau un spital, că deh... un spital nu ocupă mult spațiu, îl poți diviza ușor pe secții / corpuri pe care să le construiești unde vrei, cum vrei... Tot în gândirea dânșilor, proiectarea, aprobarea avizelor, lucrările de construcție, de dotare cu echipamente și alegerea personalului de specialitate, toate acestea nu durează mult... Și chiar dacă am ignora aspectele enumerate... de unde luăm bani pentru un asemenea spital, care este MUNICIPAL, și NU un spităluț pentru câteva persoane de la periferia orașului care ajung mai greu la Județean. Dincolo de asta, în campanie, nu-mi amintesc ca primarul sau PSD Galați să fi promis un spital... sau poate am omis eu pentru că nu mă prea interesează acest domeniu. Mai bine am îngriji și moderniza ce avem acum - Județeanul și celelalte spitale - și să ne ocupăm de infrastructură, adică să reabilităm și eventual moderniza drumurile și căile ferate care leagă Galațiul de celelalte orașe. Astfel, am atrage investitori, cum ar fi grupul VW de care a pomenit recent domnul Stângă. Prin creări de locuri de muncă, ar fi mai mulți bani la bugetul local și s-ar putea realiza construcția unui nou spital peste câțiva ani.

  Gălățenii trebuie să înțeleagă faptul că un asemenea proiect de o importanță deosebită și extrem de pretențios nu se face peste noapte. Din nefericire... am vaga impresia că cititorii acestui articol nu vor înțelege decât un lucru și anume că primarul, de la PSD bineînțeles, nu vrea să construiască un spital municipal, că deh... până la alegeri mai e, momentul promisiunilor încă nu a sosit, iar "ciuma roșie" nu se ocupă decât de promisiuni și pomeni... Zic bine, "stimabililor"?!?! Când primarul sau cineva de la PSD Galați a venit cu o idee bună sau a făcut o boacănă mică, ați sărit ca arși pe această publicație, pe Facebook, pe pagina respectivului.

  SUNT CURIOS CE PĂRERE AVEȚI DE ACEȘTI INDIVIZI DIN OPOZIȚIE CARE S-AU OPUS IDEII PRIMARULUI, ASTFEL CONTRIBUIND LA CONTINUAREA PLĂȚII INUTILE A 25.000 LEI/LUNĂ DE LA BUGETUL LOCAL. (Voi urmări cu MARE atenție secțiunea de comentarii câteva zile, ca să mă lămuresc odată cum gândesc postacii anti-PSD)
  50
  14
  Raportează
 • postat de Pachela
  Vineri, 30 Noiembrie 2018 10:40
  86.125.62.***
  Un studiu de oportunitate pentru proiectul asta de hotarare a fost prezentat pe undeva ? Ca parca asa era legal ... Si Galatiul are nevoie de un alt mall ? Daca tot sta Primaria si plateste utilitati pentru hala aia , de ani de zile, nu mai bine concesiona terenul+ constructia pentru o mica fabrica ? Nu sunt invesitori in orasul asta care puteau accesa fonduri europene dar nu aveau o locatie pentru afacere ?

  Apropo de nota de plata pentru utilitati ,a identificat cineva factura asta printre documentele proiectului de hotarare ? Ca la cat de importanta pare pentru justificarea vanzarii, pare-mi-se ca ea nu exista decat in discursul infocat a "domnului" primar.
  4
  47
  Raportează
 • postat de Mirela
  Vineri, 30 Noiembrie 2018 08:24
  92.180.45.***
  Alt centru comercial? Ar merge, dacă am construi și noi unul în Republica Cehă, numai că noi nu mai producem pentru export, nu?
  5
  46
  Raportează
 • postat de Cristi
  Vineri, 30 Noiembrie 2018 08:06
  213.233.85.***
  Nu înțeleg un lucru... Daca primăria detine acele terenuri, cui naiba plateste chirie 25.000 pe luna?!? Si pentru ce?
  3
  52
  Raportează
 • postat de Vodainpapura
  Vineri, 30 Noiembrie 2018 07:37
  5.13.211.***
  Nu a ti vrea sa investiți în infrastructura sportiva ca sa eradicati din "fasa" nevoia de spitale? Sa construiți o baza sportiva la nivelul anului 2020 ca sa nu mai cheltuiți cu repararea și întreținerea celor vechi , iar cele vechi sa le transformați în baze de tratament? Sa faceți un vestiar central de 2000 de locuri 1000 băieți și 1000 fete din care sa se plece la o sala de jocuri la o sala de atletism la o sala de forță comuna tuturor sporturilor la un bazin de înot la o sala de gimnastica și la încă o sala de jocuri și la încă una la care sa se poată antrena toate echipele și la care sa se stabilească un program și pentru publicul larg contra cost
  Oare se poate ? Stăm cu spații în paragina prin tot Galati ul și investim în ghivece cu flori în loc sa investim în oameni
  4
  45
  Raportează
 • postat de Pav
  Vineri, 30 Noiembrie 2018 07:33
  213.233.85.***
  Dar la amenajarea unui parc sau a unor terenuri de sport nu s-a gandit nimeni ?
  6
  40
  Raportează
 • postat de Dani
  Vineri, 30 Noiembrie 2018 07:12
  109.166.135.***
  Si asa a mai plecat un investitor, datorita intereselor alesilor galeteni
  Bravo, tineti-o tot asa!
  47
  9
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 30 Noiembrie 2018 06:50
  188.24.199.***
  Dar ceva firme care sa genereze locuri de munca in productie nu ati primit cereri la primarie, domnule primar? Ne transformam intr-o tara in care consumam tot ce produc altii dar noi cand producem ceva sa avem plus valoare. O sa conduceti o comunitate de vanzatoare, soferi si manipulatori. Salut votul de respingere a proiectului
  4
  60
  Raportează
 • postat de galatiul, un viitor maxi-marchet
  Vineri, 30 Noiembrie 2018 06:17
  5.13.134.***
  se vrea transformarea orasului intr-o imensa piata agro-alimentara, cu sute de marketuri,farmacii si firme care ne ingroapa. de ce nu s-a facut totul ca sa nu plece cei ce au vrut sa investeasca in zona libera, chinezii, cei ce au plecat la braila etc...? chiar nu se poate face o prioritate din faptul ca trebuie sa fie momiti investitorii ce fac sute , mii de locuri de munca, produc si platesc impozite uriase la stat si nu cei ce angajeaza zece casiere?!
  cine a platit pentru "inteligenta" semaforizare despre care nimeni nu stie cum isi manifesta inteligenta, semafoare nefunctionale montate de mult timp si care ruginesc prin rondou, taierea cu flexul a unei strazi importante imediat dupa finalizarea asfaltarii, investitiile din parcul rizer unde vara nu vezi decit citiva locuitori din zona si maidanezi? si alte "realizari" din istoria apropiata a orasului......
  7
  59
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.