Avarii după avarii. Ce ne facem cu ELECTRICA?

Avarii după avarii. Ce ne facem cu ELECTRICA?
Imagine din Ţiglina, în timpul penei de curent
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Pentru mii de gălăţeni din Mazepa I şi II, din cele două Ţigline şi din Piaţa Centrală, alimentarea cu energie electrică a devenit un coşmar. Aproape că nu există zi în care curentul să nu pice măcar câteva minute, dacă nu mai mult. Cele mai recente avarii la reţelele Electrica au fost înregistrate luni seara şi marţi la prânz.

Luni seara, timp de mai bine de o oră, în Mazepa, Ţiglina şi Piaţa Centrală n-a mişcat aproape nimic. A fost avarie în reţeaua Electrica, care a lăsat zeci de blocuri şi mii de gălăţeni pe întuneric. Magazinele au rămas şi ele fără curent. Troleibuzele s-au oprit neputincioase, iar semafoarele n-au mai funcţionat, traficul din intersecţii fiind dirijat de poliţişti de la Rutieră.

N-a fost nici prima şi nici ultima dată când se întâmplă aşa ceva. Au mai fost cazuri când de vină au fost nişte "Dorel" de la diverse firme, care au tăiat cabluri care nu trebuiau tăiate. De data asta, vina a fost în întregime a reţelei Electrica.

"Vă informăm că întreruperea accidentală în distribuția de energie electrică înregistrată în seara de luni, 17 decembrie 2018, în municipiul Galați, a fost cauzată de o avarie în rețeaua de medie tensiune aparținând SDEE Galați. Au fost afectați abonații din zona Țiglina și Mazepa. Incidentul a fost înregistrat la ora 16:55, iar la ora 17:51 echipele Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Galaţi au izolat și remediat total avaria. A fost identificat un cablu defect, respectiv LES 6 kV PT 13 Țiglina 2 - PA 19.

Vă precizăm că remedierea acestei întreruperi accidentale în alimentarea cu energie electrică s-a încadrat în perioada de timp impusă de Standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, aprobat prin Ordinul ANRE nr.11/30.03.2016, completat de Ordinul ANRE nr.49/2017.

Este în execuție o lucrare de investiții ce vizează înlocuirea cablurilor de alimentare  a cartierelor Țiglina 1 și Țiglina 2", se arată în răspunsul Electrica SDEE, la solicitarea "Vieţii libere".

Cât e standardul de performanţă la statul pe întuneric

Am mai spus-o şi o repetăm: posibil ca remedierea acestor avarii să se încadreze în "Standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice...", cum afirmă Electrica de fiecare dată, dar pe noi cu ce ne încălzeşte asta? Există vreun standard de performanţă şi la statul pe întuneric în casă? Care o fi recordul? Sau, standardul ăsta nu zice nimic şi de frecvenţa avariilor? Adică, de la un anumit număr de avarii în sus, într-o săptămână, să zicem, standardul să-ţi spună: "Reţeaua ta e praf!".

Ieri s-a întâmplat iar

Ieri dimineaţă, la mai puţin de 24 de ore, curentul a picat din nou. În aceleaşi cartiere. Aproape o oră şi jumătate. N-am mai întrebat la Electrica despre cauze. Probabil am fi aflat că remedierea s-a încadrat din nou în "Standardul de performanţă". Glumind amar, e o adevărată performanţă să-ţi cadă reţeaua aşa de des!

Unde sunt investiţiile?

Pe 1 februarie 2017, deci acum aproape doi ani, directorul general de atunci al Electrica SDEE Galaţi, Cezar Cristian, spunea, într-un interviu acordat "Vieţii libere", că Ţiglinele se numără printre zonele-ţintă pentru investiţiile care urmau să fie făcute anul trecut. "Punctual, pentru zona Ţiglina sunt cuprinse lucrări de înlocuire a cablurilor de medie tensiune între staţia de transformare Fileşti şi punctele de alimentare PA 5, PA 7, PA 19, lucrări de trecere la 20 kV şi modernizarea unui număr de nouă posturi de transformare din zonă", afirma Cezar Cristian. Cât s-a şi realizat până acum din acele investiţii anunţate, nu am reuşit încă să aflăm.

Cine poate cere socoteală?

Oricât de greu ar părea de crezut, gălăţenii nu au nicio modalitate reală de a le cere socoteală celor de la Electrica SDEE. E companie privată, aşa că nici Prefectura, nici Primăria nu pot face nimic. Conform unor surse, Prefectura ar putea face ceva doar dacă sunt ameninţate viaţa sau integritatea personală a gălăţenilor. Să cazi într-un şanţ din cauza beznei se pare că nu e chiar aşa de grav. Ceva-ceva tot s-ar putea face: situaţia alimentării cu energie electrică să fie introdusă pe ordinea de zi a Colegiului prefectural ori a Comisiei de dialog social, probabil de către sindicate. Dar ştim cu toţii cum e cu comisiile astea.

EXPLICAȚII ELECTRICA

Citit 7210 ori Ultima modificare Joi, 20 Decembrie 2018 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.