Investiţie de 13 milioane de lei pentru bike sharing. Staţii automate de închiriere pentru 370 de biciclete (FOTO)

Investiţie de 13 milioane de lei pentru bike sharing. Staţii automate de închiriere pentru 370 de biciclete (FOTO)

Staţii de închiriere a bicicletelor în Bruxelles Anca Melinte
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
9 comentarii

În loc să aştepte tot mai mult în staţii mijloacele de transport în comun vechi şi obosite, gălăţenii ar putea ajunge acolo unde au nevoie cu ajutorul celor 370 de biciclete pe care Primăria municipiului Galaţi îşi doreşte să le pună la dispoziţie în sistem ”bike sharing”. E greu de spus, însă, când s-ar putea întâmpla acest lucru pentru că, deocamdată, abia au fost aprobate costurile realizării unui „Sistem Alternativ de Mobilitate Urbană Utilizând Staţii Automate de Închiriere a Bicicletelor - Galaţi Velocity”.

Nu mai puţin de 13.031.064 de lei cu TVA, aceasta este valoarea totală a investiţiei necesare pentru achiziţionarea a 300 de biciclete, 15 biciclete cargo şi 55 de biciclete electrice, precum şi pentru amplasarea a 23 de staţii publice automate de eliberare şi returnare a bicicletelor în punctele cu trafic intens din oraş. Costurile ar urma să fie acoperite din fonduri europene şi din bani de la bugetul local, cel puţin aşa prevede hotărârea aprobată la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local din 2018, potrivit căreia durata de realizare a proiectului este de 12 luni.
Prin acest proiect, Primăria municipiului Galaţi îşi propune "crearea unei soluţii alternative ecologice de transport public urban, care să asigure un acces mai uşor al persoanelor la locurile de muncă, la furnizorii de servicii sau alte zone de interes, scăderea timpilor de deplasare, a costurilor de transport, şi decongestionarea traficului".
„Bicicletele vor fi ergonomice, unisex, construite dintr-un aliaj uşor (aluminiu), în vederea unei manevrări cât mai eficiente, prevăzute cu sistem anti-furt, sistem de frânare performant pe ambele roţi, sistem de iluminat şi angrenaj cu mai multe viteze. Echipamentele inteligente vor fi dotate cu GPS pentru monitorizarea permanentă. Mai mult, bicicletele vor putea fi închiriate direct cu ajutorul telefonului mobil”, precizează Primăria într-un comunicat de presă.
Fiecare staţie va conţine terminale de închiriere biciclete şi sisteme de predare şi preluare biciclete cu porţi organizate sub formă de tronsoane. „Staţiile vor avea caracter modular pentru a putea fi adaptate foarte uşor numărului de biciclete, având o capacitate cuprinsă între 5 şi 40 de biciclete. De asemenea, va exista un sistem integrat de software şi de hardware de gestiune şi comunicaţii. Fiecare staţie va avea un centru de comandă de la care se va face autentificarea automată a utilizatorilor şi alocarea unei biciclete, pe bază de card de acces la sistem. Gestionarea sistemului se va face centralizat, toate staţiile fiind interconectate şi administrate prin intermediul unui server”, explică municipalitatea care ne-a pus la dispoziţie şi o hartă a staţiilor.
Toate bune şi frumoase, poate că la momentul implementării proiectului în Galaţi vor exista şi piste suficiente pentru viitoarele biciclete.

Citit 4783 ori Ultima modificare Vineri, 28 Decembrie 2018 19:48

9 comentarii

 • postat de Ionut Luni, 07 Ianuarie 2019 16:35 82.76.132.*** Link la comentariu
  1
  3

  In primul rand, bicicleta nu are ce cauta pe trotuar daca acesta nu are banda pentru asa ceva. Dar pentru siguranta noastra, a biciclistilor, trebuie construite piste peste care sa nu parcheze x si y cine stie ce bolid. Daca s-ar putea si un zid intre pista si sosea, ar fi minunat. Ca sa fim siguri ca nu dau masinile peste noi...

  Raportează
 • postat de macarie banu Sâmbătă, 05 Ianuarie 2019 14:52 95.76.2.*** Link la comentariu
  6
  2

  Buna tare asta!.........da' nu le da prin cap sa sa deie si ajutoare pentru achizitionare de trotinete electrice?!....cum s-a dat si pentru achizitionare surse altnernative de apa calda si caldura?!!...mult mai eficiente decat bicicletele......intreb pentru un prieten!......are incredere in idiotenia celor de la primarie..........

  Raportează
 • postat de Alin19 Luni, 31 Decembrie 2018 18:45 82.76.8.*** Link la comentariu
  6
  24

  In primul rand nu avem pe unde sa mergem cu bicicletele.Peste tot vezi numai mașini parcate pe trotuar,piste ioc iar daca circuli puțin pe trotuar cu bicicleta se iau tembelii care merg de tine că cică dai peste ei .Vor rugini nefolosite clar!Bani aruncați!Nu avem noi civilizația și drumurile sa circulam cu biciclete în Galațiul asta roșu tot.

  Raportează
 • postat de Nu cred că ține la noi. Luni, 31 Decembrie 2018 09:39 213.233.101.*** Link la comentariu
  9
  26

  Și pe unde mergem cu bicicleta, pe trotuare, printre pietoni, copii, oameni în vârstă ? Nu mai pui obstacolele de pe trotuar, reclame stradale puse în drum, mese, scaune, gropi, spărturi, dale lipsă, șanțuri și, și....nu cred că ține la noi.

  Raportează
 • postat de Roli Luni, 31 Decembrie 2018 05:47 188.24.240.*** Link la comentariu
  5
  15

  Dar Autobuze noi ecologice pe cand ? De acea nu va ingramaditi sa dati o hotatate in consiliul local privind achizxitionarea de autobuze noi pentru populatie , deoarece nu stiti ce soarta va avea Transurb si e pacat ca d=tra Consiliul local sa bagati bani in folosul comunitatii , de acea ati redus programul autobuzelor oferind biciclete , in loc de trasport civilizast dar ati uitat un lucru orasul nu e drept ca in palma , piste ioc m, circulatie aglomerata mai tot timpul si la ce fel se conduce mai bine iei masuri de siguranta , dar din pacate vin alegerile si trebuie sa de-a bine la public , Cate autobuze se putea cumpara din acesti bani?

  Raportează
 • postat de rahan Duminică, 30 Decembrie 2018 21:56 5.13.187.*** Link la comentariu
  11
  29

  Au si aripi? Ca nu prea vad pe unde se poate circula cu ele prin orasul asta!

  Raportează
 • postat de Viitorul e aici Duminică, 30 Decembrie 2018 16:19 89.137.30.*** Link la comentariu
  14
  16

  Încă ceva bun.
  Se face!

  Raportează
 • postat de ADYtza Duminică, 30 Decembrie 2018 14:50 86.124.203.*** Link la comentariu
  26
  20

  Dar vouchere pentru achizitionare de biciclete ,ca la Bucuresti ,nu se pot da ?

  Raportează
 • postat de Costica Duminică, 30 Decembrie 2018 14:10 82.137.8.*** Link la comentariu
  32
  15

  Rahat ... pansat... cu apa rece.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.