Investiţie de 13 milioane de lei pentru bike sharing. Staţii automate de închiriere pentru 370 de biciclete (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Investiţie de 13 milioane de lei pentru bike sharing. Staţii automate de închiriere pentru 370 de biciclete (FOTO)
Staţii de închiriere a bicicletelor în Bruxelles
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

În loc să aştepte tot mai mult în staţii mijloacele de transport în comun vechi şi obosite, gălăţenii ar putea ajunge acolo unde au nevoie cu ajutorul celor 370 de biciclete pe care Primăria municipiului Galaţi îşi doreşte să le pună la dispoziţie în sistem ”bike sharing”. E greu de spus, însă, când s-ar putea întâmpla acest lucru pentru că, deocamdată, abia au fost aprobate costurile realizării unui „Sistem Alternativ de Mobilitate Urbană Utilizând Staţii Automate de Închiriere a Bicicletelor - Galaţi Velocity”.

Nu mai puţin de 13.031.064 de lei cu TVA, aceasta este valoarea totală a investiţiei necesare pentru achiziţionarea a 300 de biciclete, 15 biciclete cargo şi 55 de biciclete electrice, precum şi pentru amplasarea a 23 de staţii publice automate de eliberare şi returnare a bicicletelor în punctele cu trafic intens din oraş. Costurile ar urma să fie acoperite din fonduri europene şi din bani de la bugetul local, cel puţin aşa prevede hotărârea aprobată la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local din 2018, potrivit căreia durata de realizare a proiectului este de 12 luni.

Prin acest proiect, Primăria municipiului Galaţi îşi propune "crearea unei soluţii alternative ecologice de transport public urban, care să asigure un acces mai uşor al persoanelor la locurile de muncă, la furnizorii de servicii sau alte zone de interes, scăderea timpilor de deplasare, a costurilor de transport, şi decongestionarea traficului".

„Bicicletele vor fi ergonomice, unisex, construite dintr-un aliaj uşor (aluminiu), în vederea unei manevrări cât mai eficiente, prevăzute cu sistem anti-furt, sistem de frânare performant pe ambele roţi, sistem de iluminat şi angrenaj cu mai multe viteze. Echipamentele inteligente vor fi dotate cu GPS pentru monitorizarea permanentă. Mai mult, bicicletele vor putea fi închiriate direct cu ajutorul telefonului mobil”, precizează Primăria într-un comunicat de presă.

Fiecare staţie va conţine terminale de închiriere biciclete şi sisteme de predare şi preluare biciclete cu porţi organizate sub formă de tronsoane. „Staţiile vor avea caracter modular pentru a putea fi adaptate foarte uşor numărului de biciclete, având o capacitate cuprinsă între 5 şi 40 de biciclete. De asemenea, va exista un sistem integrat de software şi de hardware de gestiune şi comunicaţii. Fiecare staţie va avea un centru de comandă de la care se va face autentificarea automată a utilizatorilor şi alocarea unei biciclete, pe bază de card de acces la sistem. Gestionarea sistemului se va face centralizat, toate staţiile fiind interconectate şi administrate prin intermediul unui server”, explică municipalitatea care ne-a pus la dispoziţie şi o hartă a staţiilor.

Toate bune şi frumoase, poate că la momentul implementării proiectului în Galaţi vor exista şi piste suficiente pentru viitoarele biciclete.

Citit 5402 ori Ultima modificare Vineri, 28 Decembrie 2018 19:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.