Primăria Galaţi, dealer de maşini de lux. Mijloace de transport puse sub sechestru
Foto: Internet

Primăria Galaţi, dealer de maşini de lux. Mijloace de transport puse sub sechestru
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Jeep Grand Cheroke, Volkswagen Phaeton, Chrysler, mai multe Audi A8, Audi A6, BMW-uri şi Mercedesuri, plus Ford Focus, Renault şi Dacia sunt autoturismele pe care Primăria municipiului Galaţi a pus sechestru şi pe care intenţionează să le scoată la vânzare. Deocamdată, însă, caută un evaluator care să-i spună cu ce preţ le poate vinde.

Primăria municipiului Galaţi a lansat, pe portalul propriu, o achiziţie publică pentru "Servicii de evaluare a bunurilor imobile/ mobile proprietatea persoanelor fizice/ juridice debitoare către bugetul local Galaţi, în vederea vânzării". Ofertele sunt aşteptate până astăzi, iar valoarea estimată a contractului este de 20.800 de lei fără TVA.

Ce vrea administraţia locală

"Evaluatorul va stabili valoarea de piaţă a bunurilor imobile/ mobile, proprietate a debitorilor persoane fizice şi juridice, cu obligaţii de plată restante către bugetul local, pentru care Direcţia Generală Impozite Taxe şi alte Venituri Locale, prin compartimentul de specialitate, a instituit sechestru, în vederea recuperării creanţelor. Valoarea de piaţă stabilită de către expertul evaluator va evidenţia preţul pe care trebuie să-l plătească persoana care solicită cumpărarea", se precizează în caietul de sarcini al achiziţiei publice. Documentul cuprinde şi două anexe, în care sunt nominalizate bunurile mobile şi imobile pentru care urmează a se întocmi rapoarte de evaluare.

Cele două tabele cuprind în cea mai mare parte mijloace de transport, dar şi terenuri. Curioşi să aflăm dacă municipalitatea chiar le poate vinde, am cerut detalii şi iată ce răspuns am primit: "În conformitate cu dispozițiile art. 220 din Legea nr. 207/2015 privind Cod procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în cazul în care debitorul nu își execută de bună voie obligațiile fiscale datorate, organul fiscal procedează la acțiuni de executare silită (popriri sume disponibile în conturi bancare, sechestre și valorificări prin vânzarea bunurilor proprietate a debitorului la licitație etc.)".

Cât de mari sunt debitele

Am întrebat Primăria care este cea mai mare şi, respectiv, cea mai mică datorie pentru care s-a instituit sechestru pe bunurile cuprinse în anexele caietului de sarcini. Conform Primăriei, în cazul persoanelor juridice, debitul maxim este de 308.931 de lei, iar cel minim, de 705 lei. În tabelul făcut public am descoperit şi bunurile pe care s-a pus sechestru în 2015 pentru acoperirea acestor datorii: un teren de 230 mp, situat pe strada Henri Coandă, şi, respectiv, un Fiat Doblo. În cazul persoanelor fizice, spune Primăria, debitul maxim ajunge la 129.993 de lei, iar cel minim este de 7.951 de lei.

Citind listele Primăriei am descoperit, de pildă, că un cetăţean ar putea rămâne fără autoturismul Audi A8, pentru un debit de 24.497 de lei, vechi din 2015. Un Renault Espace şi un Audi A8 se află sub sechestru din februarie anul acesta, pentru un debit de 47.979 de lei, vechi din 2013. Pe listă se mai găsesc două Mercedes Benz, puse sub sechestru în 2014, unul pentru un debit de 6.404 lei, altul pentru o datorie de 5.555 de lei.

Parcul autoturismelor pe care Primăria vrea să le evalueze mai cuprinde: un Volkswagen Crafter, care ar putea acoperi o datorie de 3.330 de lei, veche din 2009, un Audi A6, pus sub sechestru în 2017, pentru o datorie de 9.278 de lei, dar şi un Daewoo Matiz, intrat sub sechestru pentru un debit de 9.021 de lei.

Am cerut Primăriei să ne spună şi dacă proprietarii îşi mai pot scoate aceste bunuri de sub sechestru sau vor asista la vânzarea lor. "În conformitate cu dispozițiile art. 234 din Legea 207/2016 privind Codul de procedură fiscală, cu completările și modificările ulterioare, executarea silită încetează dacă: s-au stins integral obligațiile fiscale, a fost desființat titlul executoriu, dar şi în alte cazuri", ne-a răspuns municipalitatea.

Citit 6324 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Martie 2019 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.