FOTO | Ce face Primăria municipiului Galați cu maidanezii din oraș
Foto: Anca Melinte

FOTO | Ce face Primăria municipiului Galați cu maidanezii din oraș
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

UPDATE | Începând de miercuri, 3 aprilie 2019, gălăţenii care deţin un câine de rasă comună pot suna la numărul de telefon 0786.046.868 pentru a-l programa la sterilizare gratuită. La fel pot face şi gălăţenii care au grijă de un maidanez pripăşit în faţa blocului, dacă sunt dispuşi ca, după castrarea patrupedului, să-l adopte. Astăzi demarează prima etapă a campaniei prin care Primăria municipiului Galaţi, Serviciul Public Ecosal şi organizaţiile Animal Society şi Four Paws şi-au propus să rezolve în mod uman problema câinilor fără stăpân din oraş.

Ţuca, Bumi şi Toto sunt primii foşti maidanezi, actualmente câini de terapie pentru copiii cu dizabilităţi şi bătrânii instituţionalizaţi, care au intrat în sala de şedinţe a Primăriei municipiului Galaţi. Căţeii sunt membri ai marii familii „Animal Society”, integraţi în programul „Dogs For People“ – „Câini Pentru Oameni”, dovada vie a faptului că „un câine de rasă comună poate fi mai bun decât orice câine de rasă, dacă îi este oferită această şansă”. Acesta este mesajul Animal Society şi Four Paws, care au semnat astăzi cu Primăria municipiului Galaţi, Serviciul Public Ecosal, un parteneriat care dă startul unui proiect unic de sterilizare a câinilor fără stăpân şi de conştientizare şi implicare activă a comunităţii locale în gestionarea problemei câinilor comunitari. 

Miercuri, se dă startul primei etape a campaniei de sterilizare care se va desfăşura în perioada 3 – 25 aprilie. Programul în care vor avea loc sterilizările gratuite este zilnic, de luni până vineri, între orele 9,00 și 17,00, la padocul Ecosal, pe strada Zimbrului nr.1. Programările se pot face la numărul de telefon 0786.046.868.

Speranţe

„Oamenii trebuie să înţeleagă că sunt obligaţi prin lege să îşi sterilizeze câinele. Nu trebuie decât să ne dea un telefon sau să-şi ia câinele şi să-l aducă la noi. Eu mă aştept să nu putem face faţă programărilor. Noi ne ocupăm de câinii pentru care cineva îşi asumă responsabilitatea. Câinii din faţa blocului pot fi luaţi şi sterilizaţi, cu condiţia să fie asumaţi de o persoană! Dacă există situaţii de câini nedoriţi pe stradă, împreună cu Asociaţia „Help Lăbuş”, putem să găsim o soluţie, să-i integrăm campaniile de adopţii, putem să-i ţinem în adăpost provizoriu”, a declarat dr. Anca Tomescu, președinte Animal Society.

Argumente

„Marea parte a câinilor care apar pe domeniul public care creează neplăceri provin din abandonul căţeilor născuţi în curţile oamenilor. Împreună cu Asociaţia Animal Society demarăm un proiect pilot pentru România şi pentru sud-estul Europei”, a declarat, la semnarea parteneriatului, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu care a ținut să-i mulțumească pentru sprijin Asociației Help Lăbuș, condusă de Corina Grigore.

„Pe lângă faptul că există o lege care ne impune tuturor să ne sterilizăm animalele, este de datoria noastră să ne unim şi să rezolvăm această problemă. Nu este doar problema iubitorilor de animale, nu este nu este doar problema domnului primar sau a consilierilor locali, ci este problema fiecărui cetăţean din acest oraş. Fără implicarea societăţii, se va întâmpla ce s-a întâmplat acum zece ani”, a spus dr. Anca Tomescu, preşedintele Animal Society, amintind de experienţa „Vier Pfoten” de la Galaţi.

Conştientizare

Din păcate, încercarea similară de acum zece ani, ca şi proiectele de sterilizare gratuită derulate anii trecuţi de Primăria Galaţi au eşuat, din cauza dezinteresului gălăţenilor. Tocmai de aceea, de această dată, autorităţile şi-au propus să-i facă pe gălăţeni să se implice în gestionarea câinilor fără stăpân, motiv pentru care vor fi organizate dezbateri publice.

În paralel cu sterilizarea, Ecosal va continua acţiunea sa de strângere a maidanezilor de pe domeniul public, în padocurile instituţiei fiind în prezent 900 de câini.

Galaţiul are şansa de a-şi rezolva într-un mod uman problema câinilor fără stăpân. Astăzi a demarat prima etapă a campaniei de sterilizare gratuită a câinilor de rasă comună din municipiul nostru, o campanie unică, datorată parteneriatul încheiat între Primăria municipiului Galați, Serviciul Public Ecosal și organizațiile Animal Society și Four Pawsn.

Totul depinde, însă, de implicarea gălăţenilor care sunt invitaţi ca, începând de mâine, să sune la numărul de telefon 0786.046.868 şi să-şi programeze căţelul de rasă comună la sterilizat.

„Marea parte a câinilor care apar pe domeniul public care creează neplăceri provin din abandonul căţeilor născuţi în curţile oamenilor. Împreună cu Asociaţia Animal Society demarăm un proiect pilot pentru România şi pentru sud-estul Europei”, a declarat, la semnarea parteneriatului, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.

„Pe lângă faptul că există o lege care ne impune tuturor să ne sterilizăm animalele, este de datoria noastră să ne unim şi să rezolvăm această problemă. Nu este doar problema iubitorilor de animale, nu este nu este doar problema domnului primar sau a consilierilor locali, ci este problema fiecărui cetăţean din acest oraş. Fără implicarea societăţii, se va întâmpla ce s-a întâmplat acum zece ani”, a spus dr. Anca Tomescu, preşedintele Animal Society, amintind de experienţa „Vier Photen” de la Galaţi.

Citit 5618 ori Ultima modificare Joi, 04 Aprilie 2019 02:12

11 comentarii

 • postat de ne pasa de oras
  Sâmbătă, 06 Aprilie 2019 14:16
  95.76.36.***
  BRAVOOOO!!!!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Vlad T.I.
  Joi, 04 Aprilie 2019 11:57
  89.121.200.***
  Cainii din fata de la Pedagogic care dorm in curtea interioara si care se incalzesc dimineata pe trotuar pe Brailei?

  Cainii de pe Mihail Kogalniceanu(langa Cosbuc) care ataca dimineata trecatorii?

  Cainii care latra fericiti in zona Francezi?

  Toate acesti caini au o viata mai mult decat umana dar totusi si-ar dori sa aiba mancarea garantata in padocurile Ecosal.

  Cand ii vom trata uman si ii vom lua de pe strazi?
  0
  12
  Raportează
 • postat de Azorel
  Miercuri, 03 Aprilie 2019 21:26
  89.137.137.***
  Am fost atacat de 6-7 caini in pe drumul 251E care duce spre Zatun. Acolo sunt niste firme si au iesit de sub gard si direct la mine. Am scapat cu fuga ca eram pe bicicleta altfel ma omorau. Erau foarte salbaticiti si infometati.
  Platim taxa de ecarisaj si nu se face nimic. Daca imi da voie primaria in maxin 10 zile adun toti caini fara stapan din municipiu , ii sterilizez si ii duc la padoc unde vor muri de batranete pe banii galatenilor.
  0
  16
  Raportează
 • postat de Akbar
  Miercuri, 03 Aprilie 2019 18:51
  188.24.228.***
  Municipalitatea sa asigure gratuit teren, constructii si utilitati pentru toate organizatiile iubitoare de animale, cu conditia ca acestea sa stranga maidanezii din oras si sa-i "cazeze" in acele spatii. Hrana si tratamentele medicale sa fie obligatia asociatiilor, prin donatii si sponsorizari, sa cunoasca tot omul locatia acestor padocuri, cu site, program de vizitare, de adoptii, eventual in week-end, un autobuz care sa asigure transportul spre locatie si chiar un mic magazin cu suveniruri canine.
  Obiectivul il reprezinta "integrarea" acestor nefericiti de caini in familii iubitoare de animale, cu rezultat direct in scaderea numarului de caini comunitari pe strazi.
  Asa e in lumea civilizata. Acolo politia animalelor e dotata corespunzator si infunda puscariile cu nenorocitii care chinuie animalele si care nu beneficiaza de recursul compensatoriu.
  La noi, castrarea, metoda medievala, e la mare cinste.
  2
  18
  Raportează
 • postat de Suzana
  Miercuri, 03 Aprilie 2019 15:09
  82.137.8.***
  Știți ce se întâmplă dacă OMORÂȚI SAU MAI NOU EUTANASIATI TOȚI CÂINII ??? SE ÎNMULȚESC ȘOBOLANII // ȘTIȚI CE FAC CÂINII NOAPTEA PE LA TREI PE LÂNGĂ CONTAINERE ??? Se bat cu ȘOBOLANII /// ȘTIȚI CE BOALĂ MORTALĂ TRANSMIT ȘOBOLANII??? CIUMĂ GRATIS ADICĂ MOCA MOARTE PE ULIȚE
  22
  7
  Raportează
 • postat de Sabrina
  Miercuri, 03 Aprilie 2019 12:57
  82.137.11.***
  Sterilizare gratis cu Finanțare din banii ALEGĂTORILOR ASISTAȚI SOCIAL Nu ȘTIȚI CUM SĂ MAI CHELTUIȚI BANII NOȘTRI DRAGI care au fost ADUNAȚI ANUL TRECUT /// CUM SE INTRĂ IN POSTUL PAȘTELUI CUM IEȘIȚI LA CHELTUIT BANI CARE SE POT CHIAR EVAPORA FĂRĂ RESTRCTII ȘI FĂRĂ TEAMĂ DE DNA CURTEA de CONTURI SI CINE MAI ESTE PRIN BĂTĂTURĂ /// ATI TERMINAT GÂLCEAVĂ CU PLOȘNIȚELE ȘI CĂPUȘELE??? VĂ E DOR DE O CASTRARE RAPIDĂ ??? PĂI DACĂ NU SUNT CÂINII CARE SE ÎNMULȚESC DISPARE DE LA BUGET SI TAXA PE CÂINE Păi ce am făcut băi Tovarășilor Democrați și Sociali vă dați cu Tesla in Bugetul PRIMĂRIEI GALATI și nu mai sunt banii pentru Panseluțe OLANDEZE SI ORNAMENTE PERSONALIZATE DE PAȘTI ȘI CRĂCIUN// Vă rugam SA VĂ MAI GÂNDIȚI CĂ MAI AVEȚI SI DRUMUL DE CENTURA NEAGRĂ CE DUCE IN UE PE LA CUCA -MĂSTĂCANI
  5
  13
  Raportează
 • postat de problemjavgl
  Miercuri, 03 Aprilie 2019 08:11
  194.102.208.***
  Problema maidanezilor exista de zeci de ani. De ce nu s-a rezolvat pana acum ? Din rea vointa si nepasare fata de cetatenii orasului.
  Există o lege care nu se respecta, care prevede eutanasierea maidanezilor dupa un numar de zile de stat in adapost, pe banii nostri - cam ca afara, punct !
  19
  29
  Raportează
 • postat de Teach
  Miercuri, 03 Aprilie 2019 06:00
  86.124.203.***
  am spus si o mai repet ....

  In tarile civilizate cainii potential agresivi si cei bolnabi sunt EUTANASIATI. La noi daca se fac ei ca mai sterilizeaza un caine si mai iau un banut o sa plece iar in strada orice patruped. Psihologic vorbind, un caine muscat sau macar atacat de un caine cand v-a vedea adunati 3-4 sau mai multi caini va cauta sa ocoleasca zona indiferent de distante. Nu e normal ca un om sau mai mult, un copil, sa fie obligat de primarie sa ocoleasca o zona pentru ca acolo cainii sunt stapani. Colectati cainii care sunt prea muti din anumite zone macar.
  18
  31
  Raportează
 • postat de Anda
  Marți, 02 Aprilie 2019 16:38
  5.13.252.***
  Felicitari, o initiativa minunata. La cati mai multi catei sterilizati
  7
  24
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 02 Aprilie 2019 15:26
  82.137.11.***
  Şi strângerea de pe străzi a tuturor câinilor fără stăpân conform legii !!!

  Câinele "maidanez" dacă e sterilizat sau nu, tot poate muşcă, tot face kk, tot latră noaptea !
  15
  54
  Raportează
 • postat de Flit, Pucheanu!
  Marți, 02 Aprilie 2019 15:15
  81.12.149.***
  Problema maidanezilor trebuia dl Pucheanu să o rezolve din primul an de mandat!
  Doamne fereşte de un nou caz "Ionuţ".. că se va face de râs dublu!
  Acum vede că se apropie Campaniile electorale şi vrea să-i dea bice? Nu va reuşi!
  28
  53
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.