FOTO | Ce face Primăria municipiului Galați cu maidanezii din oraș
Foto: Anca Melinte

FOTO | Ce face Primăria municipiului Galați cu maidanezii din oraș
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

UPDATE | Începând de miercuri, 3 aprilie 2019, gălăţenii care deţin un câine de rasă comună pot suna la numărul de telefon 0786.046.868 pentru a-l programa la sterilizare gratuită. La fel pot face şi gălăţenii care au grijă de un maidanez pripăşit în faţa blocului, dacă sunt dispuşi ca, după castrarea patrupedului, să-l adopte. Astăzi demarează prima etapă a campaniei prin care Primăria municipiului Galaţi, Serviciul Public Ecosal şi organizaţiile Animal Society şi Four Paws şi-au propus să rezolve în mod uman problema câinilor fără stăpân din oraş.

Ţuca, Bumi şi Toto sunt primii foşti maidanezi, actualmente câini de terapie pentru copiii cu dizabilităţi şi bătrânii instituţionalizaţi, care au intrat în sala de şedinţe a Primăriei municipiului Galaţi. Căţeii sunt membri ai marii familii „Animal Society”, integraţi în programul „Dogs For People“ – „Câini Pentru Oameni”, dovada vie a faptului că „un câine de rasă comună poate fi mai bun decât orice câine de rasă, dacă îi este oferită această şansă”. Acesta este mesajul Animal Society şi Four Paws, care au semnat astăzi cu Primăria municipiului Galaţi, Serviciul Public Ecosal, un parteneriat care dă startul unui proiect unic de sterilizare a câinilor fără stăpân şi de conştientizare şi implicare activă a comunităţii locale în gestionarea problemei câinilor comunitari. 

Miercuri, se dă startul primei etape a campaniei de sterilizare care se va desfăşura în perioada 3 – 25 aprilie. Programul în care vor avea loc sterilizările gratuite este zilnic, de luni până vineri, între orele 9,00 și 17,00, la padocul Ecosal, pe strada Zimbrului nr.1. Programările se pot face la numărul de telefon 0786.046.868.

Speranţe

„Oamenii trebuie să înţeleagă că sunt obligaţi prin lege să îşi sterilizeze câinele. Nu trebuie decât să ne dea un telefon sau să-şi ia câinele şi să-l aducă la noi. Eu mă aştept să nu putem face faţă programărilor. Noi ne ocupăm de câinii pentru care cineva îşi asumă responsabilitatea. Câinii din faţa blocului pot fi luaţi şi sterilizaţi, cu condiţia să fie asumaţi de o persoană! Dacă există situaţii de câini nedoriţi pe stradă, împreună cu Asociaţia „Help Lăbuş”, putem să găsim o soluţie, să-i integrăm campaniile de adopţii, putem să-i ţinem în adăpost provizoriu”, a declarat dr. Anca Tomescu, președinte Animal Society.

Argumente

„Marea parte a câinilor care apar pe domeniul public care creează neplăceri provin din abandonul căţeilor născuţi în curţile oamenilor. Împreună cu Asociaţia Animal Society demarăm un proiect pilot pentru România şi pentru sud-estul Europei”, a declarat, la semnarea parteneriatului, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu care a ținut să-i mulțumească pentru sprijin Asociației Help Lăbuș, condusă de Corina Grigore.

„Pe lângă faptul că există o lege care ne impune tuturor să ne sterilizăm animalele, este de datoria noastră să ne unim şi să rezolvăm această problemă. Nu este doar problema iubitorilor de animale, nu este nu este doar problema domnului primar sau a consilierilor locali, ci este problema fiecărui cetăţean din acest oraş. Fără implicarea societăţii, se va întâmpla ce s-a întâmplat acum zece ani”, a spus dr. Anca Tomescu, preşedintele Animal Society, amintind de experienţa „Vier Pfoten” de la Galaţi.

Conştientizare

Din păcate, încercarea similară de acum zece ani, ca şi proiectele de sterilizare gratuită derulate anii trecuţi de Primăria Galaţi au eşuat, din cauza dezinteresului gălăţenilor. Tocmai de aceea, de această dată, autorităţile şi-au propus să-i facă pe gălăţeni să se implice în gestionarea câinilor fără stăpân, motiv pentru care vor fi organizate dezbateri publice.

În paralel cu sterilizarea, Ecosal va continua acţiunea sa de strângere a maidanezilor de pe domeniul public, în padocurile instituţiei fiind în prezent 900 de câini.

Galaţiul are şansa de a-şi rezolva într-un mod uman problema câinilor fără stăpân. Astăzi a demarat prima etapă a campaniei de sterilizare gratuită a câinilor de rasă comună din municipiul nostru, o campanie unică, datorată parteneriatul încheiat între Primăria municipiului Galați, Serviciul Public Ecosal și organizațiile Animal Society și Four Pawsn.

Totul depinde, însă, de implicarea gălăţenilor care sunt invitaţi ca, începând de mâine, să sune la numărul de telefon 0786.046.868 şi să-şi programeze căţelul de rasă comună la sterilizat.

„Marea parte a câinilor care apar pe domeniul public care creează neplăceri provin din abandonul căţeilor născuţi în curţile oamenilor. Împreună cu Asociaţia Animal Society demarăm un proiect pilot pentru România şi pentru sud-estul Europei”, a declarat, la semnarea parteneriatului, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.

„Pe lângă faptul că există o lege care ne impune tuturor să ne sterilizăm animalele, este de datoria noastră să ne unim şi să rezolvăm această problemă. Nu este doar problema iubitorilor de animale, nu este nu este doar problema domnului primar sau a consilierilor locali, ci este problema fiecărui cetăţean din acest oraş. Fără implicarea societăţii, se va întâmpla ce s-a întâmplat acum zece ani”, a spus dr. Anca Tomescu, preşedintele Animal Society, amintind de experienţa „Vier Photen” de la Galaţi.

Citit 5938 ori Ultima modificare Joi, 04 Aprilie 2019 02:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.