Trebuia să fie centru de permanenţă | Imobil al Primăriei, batjocorit, furat şi distrus (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Trebuia să fie centru de permanenţă | Imobil al Primăriei, batjocorit, furat şi distrus (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Pradă uşoară pentru hoţii de materiale de construcţii, groapă de gunoi, focar de infecţie, oricum i s-ar putea spune sărmanei clădiri situate la intersecţia străzilor Săliştei şi Plevnei. Elegantul imobil de odinioară este proprietatea Primăriei municipiului Galaţi, se află la doar câţiva paşi de Cantina de Ajutor Social, deci e în ochii autorităţilor, şi ar fi trebuit să găzduiască un centru de permanenţă medicală.

„Ştiţi cum era clădirea? Era o frumuseţe! O minune! Se spune că ar fi fost a unui armator grec”, îşi amintesc, cu tristeţe, gălăţenii ale căror proprietăţi se învecinează cu clădirea Primăriei şi care ne-au sesizat situaţia dezastruoasă în care a ajuns imobilul.

Unul dintre ei a vrut chiar să o cumpere de la municipalitate, atunci aceasta şi-a evacuat chiriaşul care locuia aici: „Atunci mi s-a spus că vor face aici un centru de permanenţă medicală. M-am bucurat că o să fie dispensar, să pot apela în caz de nevoie la un medic. Că n-o să vină un chiriaş care să-şi bată joc de clădire, ci va fi un loc curat, îngrijit şi ferit de scandaluri”, spune gălăţeanul, amintindu-şi că şi chiriaşul care stătuse acolo a avut, totuşi, grijă de clădire, atât cât a putut: o tencuise, îi pusese termopane...

Dezastru

În locul centrului de permanenţă care să aibă grijă de sănătatea cetăţenilor din Valea Oraşului, clădirea este, de aproximativ un an, la cheremul indivizilor fără căpătâi.

„Dacă tot a lăsat-o goală, Primăria ar fi trebuit să o securizeze. La început i-au furat gardul. Pe urmă i-au furat ferestrele, iar acum cărămizile şi restul materialelor de construcţie. În fiecare noapte se aude bocănind dinăuntru. Am tot făcut plângeri că fură, că o distrug, nimic! Acum nu mai e bună decât de demolat... Au săpat la bază şi i-au distrus fundaţia, iar acum ruina care-a rămas riscă să cadă peste casa mea!”, ne-a spus, îngrijorat, unul dintre vecinii clădirii.

Ultima dată, bărbatul a chemat Poliţia pe 15 februarie: „Au venit, l-au prins pe unul dintre hoţi şi, câteva zile mai târziu, l-am văzut umblând liber! Mi-e teamă că o să mă trezesc cu hoţii peste mine în casă!”, spune cu îngrijorare proprietarul. Şi ne arată cărămizile frumos stivuite, pregătite pentru a fi furate.

Paradox

„Nu doar că aruncă gunoaiele în ea, dar o folosesc ca WC public! Îşi fac nevoile în ea! E focar de infecţie! Vă daţi seama cum o să miroasă aici la vară?”, sesizează, revoltat, un alt vecin.

Într-adevăr, curtea şi interiorul ruinei au devenit depozit de gunoi în aer liber. Gunoi pe care nu-l strânge nimeni, deşi, paradoxal, angajaţii Salubrităţii trec pe-aici! O dovedesc cele două săgeţele albe, desenate pe faţada construcţiei. Pentru că nu mai există trotuar pe care să poată fi desenate săgeţile indicatoare pentru angajaţii de la salubrizare, cineva s-a gândit că ar fi cel mai potrivit să le picteze pe clădire! În fond, la cât de batjocorită, sluţită şi distrusă este eleganta construcţie de odinioară, ce mai contează două săgeţi, pe lângă un „P” care vine, probabil, de la... Primărie.

Ce spune administraţia locală

Primăria municipiului Galaţi ne-a confirmat că imobilul îi aparţine. Conform reprezentanţilor administraţiei locale, într-adevăr, planul pentru acest spaţiu era să devină un centru de permanenţă. Este greu de spus, însă, dacă respectivul proiect mai este în picioare. Însă am primit asigurări că intenţii bune există, că oraşul are multiple nevoi, însă totul depinde de bani şi de sprijinul necesar pentru transpunerea proiectelor în realitate.

Citit 5419 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2019 00:58

8 comentarii

 • postat de Akbar
  Joi, 11 Aprilie 2019 17:04
  5.13.200.***
  Pe cine intereseaza de starea de degradare a imobilelor vechi din Galati ? Pe nimeni. Cele cateva imobile consolidate si varuite de Primarie, sunt praf in ochi, in contrapartida cu puzderia de maghernite pastorite de aceeasi Primarie. Oameni, care in sec. 21, intr-un oras situat la granita UE SI NATO, au toaleta in curte sau locuiesc in foste magazii apartinand defunctelor societati de stat, spatii insalubre pline de fisuri si igrasie. Asta-i adevaratul patrimoniu al municipalitatii.
  1
  10
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Joi, 11 Aprilie 2019 12:16
  193.231.148.***
  Acest oras sufera un proces de degradare continua
  Se fura orice, inclusiv semne de circulatie!
  sunt cel putin 2 intersectii in care semnele de circulatie au disparut si sugr se vor intampla nenorociri si nimeni nu misca nici un deget
  la fel se intampls si cu santierul de pe strada Basarabiei care este intins aiurea si unde muncitorii mai sapa cate o gropita sau mai cara niste gramajoare de sparturi proaspete cu Fadroma.
  Lipsesc semnele de circulatie dar se circula in draci si oamenii chiar parcheaza cum da domnu'!
  Nu ne vom mai reveni niciodata!
  0
  17
  Raportează
 • postat de catalin
  Joi, 11 Aprilie 2019 10:04
  109.103.136.***
  Si cand te gandesti ca altii sunt supraimpozitati pt constructii la care nu se reface fatada...
  0
  24
  Raportează
 • postat de galateanca revoltata
  Joi, 11 Aprilie 2019 09:36
  5.13.138.***
  In acest caz, cladirea nu se impoziteaza cu 500% ? Primaria sa dea un exemplu de corectitudine si impartialitate si sa se amendeze singura pentru neglijenta. Ar trebui ca cei care au fost supraimpozitati sa dea in judecata Primaria care nu-si poate intretine si administra propriile imobile. Cine este tras la raspundere pentru aceasta crasa nepasare, indiferenta, focar de infectie, pericol de prabusire ? Inspectia in constructii doarme, cei de la Mediu, de la Sanepid la fel ? Bine ca au hotarat consilierii locali si primarul sa supraimpoziteze cladiri (vezi cea vis-a-vis de fosta primarie, vezi blocul cu pensionari de langa Gradina Publica, etc.) care arata incomparabil mai bine ca aceasta din imagini. Gata, si-au facut treaba, totul este la ei in regula. Curge numai lapte si miere. Sa-si vada barna din ochi Primaria inainte de paiul din ochiul altuia. Macar daca o dadea cuiva care sa locuiasca acolo si s-o ingrijeasca...Pacat ! O frumusete de cladire, luata cu japca probabil de comunisti, sa ajunga in asemenea hal, este strigator la cer. Indiferent de culoarea politica, varsta, studii, toti primarii au fost cam la fel. Au crezut si au inghitit tot ce li s-a spus sau nu de catre functionarii din aparatul de specialitate, fara sa verifice informatiile cu realitatea. Ehei, si cate, cate ar mai fi de spus....
  0
  16
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Joi, 11 Aprilie 2019 08:17
  194.105.20.***
  Bunurile tuturor, deci ale NIMANUI (mai exact ale celui cu muschii mai tari) - PENTRU CA PUTEM !
  0
  9
  Raportează
 • postat de George
  Joi, 11 Aprilie 2019 07:12
  89.136.76.***
  P;ai ba retardatilor la politia locala se csuna? Se suna la 112 bai idiotilor. Daca nu sunteti in stare sa sunati la politia la care trebuie asa va trebuie. Retardatilor
  11
  1
  Raportează
 • postat de Cristi
  Joi, 11 Aprilie 2019 06:31
  92.114.82.***
  Politica la Galati, supraimpozitezi persoanele fizice cu imobile ajunse in stare de degradare avansata, dar tu primarie esti incapabila sa le intretii pe cele aflate in proprietate.
  0
  15
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 11 Aprilie 2019 05:52
  5.13.187.***
  Aceiasi bataie de joc in tota acesta perioada ,1990-2019 , cu aproape toate imobilile propietate a Primariei Galati, incepand cu vila de la Calimanesti si pana la Palatul Ghiorghiu . Culmea este ca ,majoritatea imobililor ,distruse ,avariate ,au fost revendicate (momenul inceputului delasari ,a dezastrului ) iar Primaria s-a zbatut ,in procese ,uneori interminabile ,sa ramana propietara. In mod sigur ,in tot acest timp ,a existat o institutie , cel putin un om ,care sa aiba in grija aceste imobile iar daca nu toata vinovatia este a primarilor.Cei in sarcina carora a cazut gospodarirea acestor imobile ar trebui sa fie pusi sa plateasca pana la patra generatie ,sau totul se incadreaza in ordinul pe seara a unuia care graita ,in 22 dec '89 : "...am intrat intr-un vid legislativ tovarasi ...mai draga ".Tovarasii (lui nu ai majoritati romanilor ) au inteles semnalul si s-au apucat de furat si distrus (uneori ca sa-si acopere urmele furturilor) . Trista soarta ne-au harazit ...............
  1
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.