Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
2 comentarii

Cetăţenii cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică, 26 mai, pentru a-i alege pe reprezentanţii României în Parlamentul European şi pentru a răspunde, prin „Da” sau „Nu”, la cele două întrebări ale referendumului naţional pentru Justiţie: „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” şi, respectiv, „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.
Pentru că este important să fiţi corect informaţi, vom încerca să vă prezentăm tot ce trebuie să ştiţi despre cele trei voturi pe care le puteţi exprima duminică, între orele 7,00 şi 21,00.

Cine poate vota

Potrivit legii, atât la alegerile pentru Parlamentul European, cât şi la referendumul naţional, puteţi vota dacă aveţi vârsta de 18 ani, împliniţi inclusiv pe 26 mai. Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care, în ziua de referinţă (26 mai), sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Unde votăm

Conform legii, puteţi vota la secţia la care sunteţi arondat, conform domiciliului sau reşedinţei, secţie pe care o puteţi afla accesând pagina web www.registrulelectoral.ro şi introducând datele care vi se cer. Dacă pe 26 mai nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu, puteţi vota la orice secţie, pe lista suplimentară.

Cu ce acte votăm

Pentru a putea vota la euroalegeri şi la referendum aveţi nevoie de un act de identitate valabil în ziua votului: carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaport diplomatic, paşaport de serviciu, iar pentru elevii din şcolile militare, carnetul de serviciu militar. Odată ajuns la secţia de votare, va trebui să prezentaţi operatorului de calculator actul de identitate. Operatorul îl va scana şi vă va aduce la cunoştinţă că Sistemul informatic privind monitorizarea la vot şi prevenirea votului ilegal vă înregistrează prezenta la urne separat pentru fiecare scrutin în parte. Este decizia dumneavoastră dacă optaţi să votaţi atât la alegerile europarlamentare cât şi la referendum, sau doar la unul dintre scrutine. Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, alegătorii care au votat doar pentru un singur scrutin, îşi vor putea exercita dreptul de vot şi la celălalt scrutin, până la ora închiderii secţiilor de votare.

Ce şi cum votăm

Dacă aţi optat pentru participarea atât la euroalegeri cât şi la referendum, veţi primi trei buletine de vot - unul pentru alegerile europarlamentare 2019 şi câte unul pentru fiecare dintre cele două întrebări cuprinse în referendumul pentru Justiţie - şi o ştampilă cu menţiunea „VOTAT”. Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, alegătorul care doreşte să îşi exercite dreptul de vot la referendumul naţional din 26 mai va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări, neavând posibilitatea de a opta doar pentru una dintre acestea.
Cu cele trei documente, veţi intra în cabina de vot. Pe buletinul de vot pentru alegerea membrilor României în Parlamentul European, veţi aplica ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care conţine lista de candidaţi sau candidatul preferat.
Pe cele două buletine de vot corespunzătoare referendumului, veţi aplica ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe unul dintre cele două patrulatere care conţin răspunsul dumneavoastră „DA” sau „NU”, la întrebările care vă sunt adresate: „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” şi, respectiv, „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.
După vot, veţi îndoi buletinele, lăsând la vedere doar ştampila de control, şi le veţi depune, pe fiecare, în urna corespunzătoare, dintre cele trei amplasate în secţia de votare. Deşi în mediul on-line au fost vehiculate tot felul de informaţii false, vă asigurăm că votul dumneavoastră nu va fi anulat în cazul în care îl veţi depune în urna care nu îi corespunde!
Restituiţi, apoi, ştampila, semnaţi în lista permanentă sau suplimentară în dreptul numelui dumneavoastră, iar pe spatele actului de identitate vi se va aplica timbrul autocolant care atestă că aţi participat la scrutin.
Nu vă obligă nimeni şi nimic - în afară de propriei conştiinţe - să vă exercitaţi dreptul a alege. Însă este un drept şi o responsabilitate!

Citit 3760 ori Ultima modificare Vineri, 24 Mai 2019 00:35

2 comentarii

 • postat de comunismul Miercuri, 22 Mai 2019 01:24 79.116.111.*** Link la comentariu
  0
  3

  eu unul nu votez PSD! m-am cam saturat de astia! nu promit nimic! doar vorbe goale! voi vota insa PDL PNL sau USR! pentru un viitor mai bun! al acestei tari! PSD nu sunt decat niste javre ordinare! vulpoi batrani care vor si ei sa pape manance cate ceva! nu le ajunge cat au furat! mai vor sa mai fure! nu inteleg de ce ar mai vota lumea cu PSD! pe bune! dupa ce stii ca au furat cate ceva in tara asta! mai vrei sa ii votezi! pe astia inca! e o gluma! atunci votati PSD! in continuare! si tot comunisti o sa ramanem! tot inapoiati! tot neevoluati! treaba noastra! ce votam! aia gasim! sa ne fie de bine! dar nu vom evolua! nu vom reusi absolut nimic! pe nici un plan!

  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede 81 ani Marți, 21 Mai 2019 07:44 89.137.224.*** Link la comentariu
  9
  16

  ALTE MARETE REALIZARI COMU ISTE ale pesede :In cei 30 de ani de cand conduce tara prin fata ori prin DOS, pesede a injumatatit pop latia statului, de la 24 milioane de romani in 1990, a distrus toata industria si a facut o datorie ext de peste 100,000,000,000 euro. Tineret nu mai avem, am devenit o colonie trista si sinistra de pensionari de la marginea Eropei !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.