Evaluaţi acest articol
(33 voturi)
14 comentarii

În locul covorului de verdeaţă care a existat la Spicu înainte de începerea modernizării, pe spaţiul acum betonat au „răsărit” trei mochete verzi de toată... urâţenia. Una dintre ele este dominată de o singură umbrelă mare, pe celelalte două sunt aşezate mesele, scaunele şi umbreluţele agenţilor economici care şi-au deschis acolo terase. Terase ilegale, după cum am aflat de la Primăria Galaţi şi de la Poliţia Locală!

Deprimant, aşa arată întinderea betonată de la Spicu, unde nişte cocoaşe de pământ, din care răsar copaci şi smocuri de iarbă, reprezintă tot ce-a mai rămas din generosul spaţiu verde care exista odinioară. De o bună bucată de vreme, ritmul lucrărilor parcă s-a mai domolit, dovadă că, până în prezent, doar jumătate din parc a fost modernizată prin betonare şi crearea de insule de verdeaţă. În schimb, iau avânt terasele!

Ieri dimineaţă, erau două la număr, amplasate în faţa localurilor de la Spicu. Mesele, scaunele şi umbreluţele erau aşezate pe două mochete verzi. Un alt covor similar era aşternut în imediata vecinătate şi îi ţinea companie o umbrelă solitară. Curioşi să aflăm dacă toată modernizarea va servi intereselor localurilor din zonă, am solicitat Primăriei municipiului Galaţi să ne spună câte aprobări pentru terase şi extinderi de terase exista în prezent în zona Spicu, pentru câţi agenţi economici şi pentru ce suprafaţă. Şi, pentru a avea termen de comparaţie, am întrebat câte aprobări existau anul trecut în aceeaşi perioadă, pentru extinderi de terase şi terase, câți agenţi economici beneficiau de ele şi ce suprafaţă era vizată.

Ce spune Primăria Galaţi

Primăria ne-a răspuns că, prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 137 din 28 martie 2017, a fost aprobat Regulamentul pentru amplasarea, proiectarea, autorizarea, executarea, funcționarea şi postutilizarea construcțiilor cu caracter provizoriu în municipiul Galați. Articolul 25 prevede: ”terasele sezoniere reprezintă amenajări compuse din elemente de mobilier stradal (grupuri de mese şi sisteme de protecție tip umbrelă), ce completează funcțional activitatea de alimentație publică. Acestea pot fi amplasate doar cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică, în baza unui contract de închiriere, cu durată determinată”, precizează Primăria.

"Pentru zona la care faceți referire, până în prezent, Compartimentul Închirieri, Concesiuni şi Vânzări terenuri nu a eliberat contracte de închiriere teren, cu durată determinată. În evidențele compartimentului menționat sunt înregistrate pentru perioada 1.05.2018 - 31.10.2018 pentru zona Spicu, următoarele contracte de închiriere terase sezoniere: SC 365 Cofee Lunge SRL - 92,18 mp, SC Julgab Coffee SRL - 48,75 mp, SC Cremial SRL - 74 mp. Contractele acestea au încetat la data de 31.10.2018 şi, până în prezent, municipalitatea nu a înregistrat cereri pentru actualizarea relațiilor contractuale", ne-a comunicat administraţia locală.

Amenzi de la Poliţia Locală

Pentru a nu ne grăbi cu judecata, am solicitat un punct de vedere şi de la Poliţia Locală. „În urma verificărilor întreprinse de polițiştii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale, s-a constatat că cele două locații nu dețin contract de închiriere cu administrația locală pentru terasă sezonieră pe domeniul public. Unul dintre agenții economici deține Acordul Primarului pentru desfăşurarea de activități comerciale, dar doar pentru spațiul din interior. Conform prevederilor HCL 728/2017, ambii agenți economici au fost sancționați, pentru ocuparea domeniului public fără autorizație, cu suma de 3.000 de lei, fiecare”, ne-a transmis Aurelia Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.

Agenţii economici le-au explicat poliţiştilor locali că mochetele întinse sunt, de fapt, covoare antipraf, menite să le protejeze localurile de poluarea şi de gropile şantierului, şi că, de îndată ce lucrările se vor termina, vor fi îndepărtate.

Citit 6548 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 11:48

14 comentarii

 • postat de Akbar Duminică, 09 Iunie 2019 11:08 5.13.169.*** Link la comentariu
  0
  6

  Alaltaieri, 07.06.2019, in ciuda amenzilor date, "musamaua verde" denumita pompos mocheta antipraf, impreuna cu mastodontul de umbrela, tronau "victorioase" in aceeasi zona. Intr-un oras civilizat, activitatea comerciala era inchisa pe loc, pana la remedierea deficientelor.
  Cum flacaii din zona nu sunt oricine, ci au proptele sus-puse, si-au luat 1500 ron, amenda, continuand nestingheriti montarea "carpelor verzi" pe proaspetele betoane instalate chiar in acest scop. Si uite asa, vechiul parc de la Spicu, se transforma, dupa unii destepti in toate, intr-un kitch betonat, generator de praf, mizerie, boli... si terase unde "cocalarimea" orasului va "intinde" de o braga si o eugenie.
  Unii planteaza copaci pe blocuri, noi "plantam" spatii verzi din plastic. E mai simplu asa, nu mai sapi, greblezi, plantezi gazon sau flori si implicit nu mai dai de treaba nici "colegului de partid" de la Gospodarire Urbana si asa "cocosat" de munca.

  Raportează
 • postat de Tirpitz Vineri, 07 Iunie 2019 11:10 82.79.232.*** Link la comentariu
  8
  5

  A iesit lumea sa protesteze? Nu, deci ciocul mic, luati de tastati, atat!

  Raportează
 • postat de rodax Joi, 06 Iunie 2019 11:57 193.231.148.*** Link la comentariu
  1
  15

  la toate lucrarile edilitare ar trebui sa existe un concurs de proiecte,realizate de arhitecti,iar cetatenii interesati sa poata alege din ele.asa e in alte orase care arata mult mai bine ca galati.la noi totul sa face pe sest,hotarasc 2-3 oameni.rezultatul e dezastruos.

  Raportează
 • postat de un galatean Joi, 06 Iunie 2019 10:55 5.12.10.*** Link la comentariu
  1
  18

  Primarul dezastru. 'Dupa mine potopul', pare a fi motto-ul lui. Distruge spatiile verzi ca sa puna beton. Ce logica e asta? Ce gandire infecta pot avea unii. Asta am votat, asta avem. Sa nu uitam de aceste lucruri la urmatorul vot.

  Avem spatii verzi si le distrugem.
  Avem cladiri darapanate si infecte (gen fostul Mehid de pe bdul Cosbuc, gen cladirea infecta de pe str. Domneasca, langa fostul Modern etc.) dar nimeni de la Primarie nu vine cu propunerea de a darama acele mizerii pentru a face spatii verzi. Nu alte betoane, ci spatii verzi.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 06 Iunie 2019 09:31 188.24.205.*** Link la comentariu
  6
  47

  Mai bine lasau parcul cum era! De altfel daca vrei sa te extinzi la bloc 1M din cota parte indiviza a propietatilor private , primaria, care NU ESTE PROPIETARA pe acel spatiu... NU TE LASA! Marlanie... golanie si betoane! Acest partid rosu, de betoane sper sa aibe parte!

  Va plac copacii coafati in stil ECOSAL.... era frumos nu impunatorul copac de la faleza... de 20 de M... radeti tata tot... cu asa prosti si pasivi eu tind sa cred ca poporul asta consuma ceva ce-l indobitoceste si o foarte mica parte este imuna altfel nu-mi explic! Orasul... ma rog catunul asta ar trebui sa fi oglinda caracterul nostru! Se vede ca este de tot ...

  PS: Dar de terasa ce ocupa alea pietonala de langa Parcul Eminescu? CINE le da avizele? Sotia lui mariu stan parca aste administrator!

  Raportează
 • postat de Dinu Joi, 06 Iunie 2019 09:28 92.12.99.*** Link la comentariu
  4
  51

  Au stricat parcul , ce minti pot sa aibă astia de conduc orasul . Pana o sa iasa de la conducere cine stie ce tampenii poate sa mai faca .

  Raportează
 • postat de HAHAHA Joi, 06 Iunie 2019 09:10 194.105.20.*** Link la comentariu
  5
  42

  Galati = patria coruptiei !!!

  Raportează
 • postat de Gradina Publica : Joi, 06 Iunie 2019 08:56 185.94.192.*** Link la comentariu
  4
  40

  dar in Gradina Publica , pe colt la intersectia Domneasca cu str. Elena Doamna , langa locul de joaca , ala de la City Campus , care tocmai isi face (betoneaza) o terasa in afara localului , pe spatiul Gradinii...are autorizatie ???

  Raportează
 • postat de bijo Joi, 06 Iunie 2019 06:58 5.13.185.*** Link la comentariu
  5
  61

  Bataia de joc a Primariei si a arhitectului care e mana la mana cu agentii economici din zona . Distrugi spatiul verde pentru terase? Macar sa puna un pliant imens datand dinanii '60-;70;80 sa ne aducem aminte frumusetea de alta data a centrului[zona Spicu] RUSINE SA VA FIE.

  Raportează
 • postat de IC Joi, 06 Iunie 2019 06:50 5.13.254.*** Link la comentariu
  5
  39

  la noi ca la nimeni ,alti demoleaza cartiere intregi ,zone industriale ca faca loc spatilor verzi si noi turnam betoane . O gaselnita a celor din primarie faptul ca nu stiau ca se vor amenaja terase ,cred ca special pentru acest scop s-au turnat betoanele .......... cat o fi pareandaratul si a cui sunt firm,ele cu mocheta verde ? Politia locala a actionat ,foarte bine ,oare cand va actona si pe Aleea Comertului -Piata Micro 19 ,sa-i amendeze pe pietarii propietari de vehicole care blocheza acesul pietonilor( sa impuna aevacuarea acestiora ) pe unde oare ajung in pe alee in zona pietei , toate eventualele acese avand semnul de acesul interzis ?Unii pietari ,de fapt intermediari ai adevaratilor agricultori ,blocheaza alea , stau in masina ,le supravegheaza pe amaratele de vanzatoare iar daca sunt intrebati de ce blocheaza aleea ,riposteaza violent ,injura si ameninta .

  Raportează
 • postat de Nu calcati pe iarba Joi, 06 Iunie 2019 06:46 108.245.201.*** Link la comentariu
  7
  42

  Betonul e perfect , la gradul vostru de civilizatie ...beton e tot ceea ce va trebuie . Beton , manele si graffiti ....armonie curata la galati .

  Raportează
 • postat de florin Joi, 06 Iunie 2019 06:15 78.96.59.*** Link la comentariu
  4
  50

  Ceea ce a fost prezentat este muntele de prostie intalnit la Galati. Cum sa betonezi un ditamai spatiu verde iar pentru un copac ce are 15 metri inaltime sa lasi 1 metru patrat de pamant la radacina iar pe restul de pamant sa torni asfalt. Cred ca suntem unici in lumea asta. Asa au facut si pe str. Traian in dreptul Pietii iar dupa 3 ani copacii s-au uscat. NESIMTIRE MAXIMA, sa va fie rusine!.

  Raportează
 • postat de Teach Joi, 06 Iunie 2019 06:10 86.124.201.*** Link la comentariu
  5
  47

  Nici nu s-a terminat lucrarea si pariul meu e castigat. Au aparut timid doar 2 - 3 terase. Doresc INTERZICEREA SPATIILOR ECONOMICE in parcuri.

  Raportează
 • postat de Să vopsim cu verde betonul, păcălim ochiul cu spațiu verde, nu ? Joi, 06 Iunie 2019 00:10 213.233.101.*** Link la comentariu
  13
  54

  Acum ce să mai zici, măcar să se vopsească cu vopsea betonul, să dea impresia de spațiu verde, în amintirea a ceea ce a fost.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.