Ce n-a reuşit Stan încearcă să facă Pucheanu. Şapte firme se bat pentru planul de modernizare a Parcului ”Carol” (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Ce n-a reuşit Stan încearcă să facă Pucheanu. Şapte firme se bat pentru planul de modernizare a Parcului ”Carol” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

În aprilie 2014, primarul Galaţiului la acea vreme, Marius Stan, ne declara că Parcul "Carol" (fost CFR) va avea tiroliană şi se va transforma într-un frumos parc de aventură. Au trecut mai bine de cinci ani de atunci, iar parcul zace într-o stare cu mult mai jalnică. Speranţele modernizării lui sunt doar pe hârtie. Primăria condusă de Ionuţ Pucheanu încearcă să actualizeze documentaţia de modernizare a parcului, realizată în mandatul lui Marius Stan, şi să obţină finanţare europeană pentru punerea în operă a proiectului. Nu mai puţin de şapte firme şi asocieri se bat pentru acest contract.

"Vrem să transformăm Parcul CFR în Aventura Parc. SC Merco Instal SRL, firma care a lucrat şi la parcul din Micro 39, va elabora documentaţia până pe 10 iunie 2014. Sperăm ca în primăvara viitoare să putem avea Aventura Parc, cu instalaţie de tiroliană pentru iubitorii de adrenalină, dar şi o renovare peisagistică", declara fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, într-un interviu acordat ziarului nostru, în aprilie 2014. Suntem în 2019, iar Parcul "Carol" (fost CFR) este în stare mult mai avansată de degradare, deşi pentru modernizarea lui a fost plătită şi elaborată o documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, realizată de Merco Instal Construct SRL, contra sumei de 95.914 lei.

N-a fost o "prioritate"

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", documentaţia de modernizare a parcului a ajuns, în februarie 2015, pe masa consilierilor locali. Proiectul nu spunea nimic de tiroliană, dar propunea amenajarea unui circuit romantic (dalaj, pergole, peluză), minicascadă, lac şi fântâni arteziene, grădiniţă parfumată şi peluză englezească pentru picnic, grupuri sanitare, refacerea instalaţiilor de canalizare, iluminat ambiental, mobilier urban, renovare peisagistică, sistem audio şi câte şi mai câte…
O investiţie de 12.571.086 de lei care n-a ajuns niciodată să fie aprobată de aleşii locali. Motivul? Consilierii au considerat că investiţia nu este o prioritate, iar fără votul lor nu s-a putut face nimic!
Dovadă că, în prezent, parcul zace în aceeaşi stare de izbelişte: alei sparte sau crăpate, buruieni, bănci ruginite şi contorsionate, un fost teren de baschet dezafectat, monumente de for public degradate şi o "oglindă de apă" din care a rămas doar bazinul dărăpănat.

Licitaţie

În prezent, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice se află în derulare o licitaţie pentru actualizarea documentaţiei pentru obiectivul "Modernizare Parc Carol". Valoarea estimată a contractului este de 80.400 de lei fără TVA, o sumă comparabilă cu cea plătită în mandatul lui Stan - 95.914 lei.
Potrivit datelor din portal, Primăria are elaborată documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) pentru acest obiectiv încă din anul 2014, iar acum se doreşte achiziţia serviciilor de proiectare faza actualizare DALI. "Obţinerea proiectului tehnic este necesară pentru solicitarea de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 9, Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban".
"Prin proiect se urmăreşte valorificarea potenţialului existent, crearea unei diversităţi de imagini, utilizarea materialelor durabile şi ecologice, completarea cu arbori şi arbuşti", se precizează în caietul de sarcini. Pe lângă actualizarea documentaţiei şi a devizului general, contractorul va asigura asistenţa tehnică pe perioada derulării procedurii de achiziţie a contractului de proiectare şi execuţie.
Potrivit datelor din Sistemul de Achiziţii Publice, e concurenţă mare pentru acest contract, fiind înregistrate şapte oferte depuse de firmele: Spiri Com, Atu Consulting, Submit, Proiect AIC, Tehno Consulting Solution, Kat Concept Design şi asocierea Arhideskvision - Vest Instal.
Criteriul de atribuire a contractului este preţul cel mai scăzut.

Citit 8505 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2019 12:56

7 comentarii

 • postat de Terente...din Galati
  Vineri, 26 Iulie 2019 20:49
  86.121.146.***
  Celui care imi catalogheaza postarea ca fiind aberantă, ii aduc aminte ca nu suntem egali ,fiecare putem avea păreri, opinii. Daca faptul ca sunt printre cei 25% dintre galatenii neaoși, rămasi in oras nu reprezintă nimic, inseamna ca orasul va decade cu mult mai repede decat pana acum...Acum au cuvant doar cocalarii si creatorii de kitch-uri, asa precum il nemulțumește si pe criticul meu .
  1
  4
  Raportează
 • postat de localnic din vechea generație.
  Vineri, 26 Iulie 2019 16:59
  5.13.149.***
  Ce aberație spune și scrie acest Terente,”au dispărut locuitorii din zona Parc Carol”,au dispărut generațiile vechi ptr. că asta este regula viații,legea firii,dar își face iluzii d-l Terente,mai sunt încă localnici ai cartierului și din vechea generație,e drept unii au ajuns la maturitate ,sau schimbat generații ,nu mai e Vadul Ungurului cum nu mai e nici Bădălan cea fost odată.! Despre parc ce să mai spunem,au trecut 30 de ani și cu chiu cu vai abia s-a refăcut gardul în cel de-al trei-lea mandat a răposatului Nicolae,dar n-a mai reușit să-i facă și o poartă de intrare ,acum și acesta arată jalnic,tâmplăria metalică e ruginită,ar trebui revopsită,da nu sunt bani,asta-i lozinca,apoi numai lozinci electorale de la mandat la mandat ,scopul îl cunoaștem,faptele se văd și astăzi ,se mai perindă cine știe câte generații ca să ajungă și zona asta ca o clasă de zonă centrală,se întâmplă asta acum dar la impozit,nu vă mai spun că vechiul parc a fost știrbit,s-a redimensionat ca să facă loc unei instituții a statului,OCPI, Pentru cei care nu știu parcul se întindea ca suprafață până în Bariera Traian pe partea de sud-vest a căi ferate și de-a supra tunelului singura instituție din incinta lui era bătrâna școală de fete la începuturi devenită nr. 20 ce dăinuie și astăzi.E trist când traversezi parcul să vezi în ce stare de degradare a ajuns ,mulți nu știm dacă o să apucăm să-l vedem vreo dată modernizat și ,apoi mie și frică de chiciuri,vedeți ce se întâmplă la Spicu.!
  3
  9
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Vineri, 26 Iulie 2019 14:00
  5.13.208.***
  Si e vina tot a lui Stan ca nu a apucat sa termine ? Vad ca se merge tot pe proiectul lui. POATE ca aveam si parc si stadion sau tunel ,macar incepute constructiile. Repet POATE.
  4
  7
  Raportează
 • postat de DESPERADO
  Vineri, 26 Iulie 2019 13:41
  81.12.149.***
  Dar pe noi cetăţenii, Primăria ne întreabă ce vrem să avem acolo?
  Dacă s-ar amenaja acele alei romantice, tiroliana sau altele cu siguranţă ATRACŢIA zonei ar fi alta şi Parcul Carol (fost CFR) şi-ar recăpăta valoarea multmeritată.
  Acolo trebuie făcut ceva care să ne relaxeze şi să creeze mobilitate într-o zonă cam lăsată de izbelişte.
  4
  8
  Raportează
 • postat de Maxim
  Vineri, 26 Iulie 2019 12:47
  5.13.229.***
  In noua strada care se inteapa in Regimentul 11 Siret a aparut trotuarul care se termina subit intr-un chiosc. Ce ar trebui sa faca pietonii acolo? Puneti un aparat de teleportare?
  0
  14
  Raportează
 • postat de sorin
  Vineri, 26 Iulie 2019 10:14
  193.231.148.***
  dar ce a reusit stan,doar ca a demolat niste garaje,chioscuri a scos maxi taxi altceva a facut stan?
  16
  13
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Vineri, 26 Iulie 2019 08:51
  86.34.180.***
  Intre timp locuitorii din zona au cam disparut...evident , nu-i putem acuza. Au plecat, satui de conditiile din zona. Au si murit multi. Au ramas putini oameni, in general oameni aflati la o varsta inaintata.
  Sunt foarte sigur ca vor gusta din plin distractiile ce sunt anuntate ca vor fi la mare cautare in viitorul Parc Carol: tiroliana, catarare pe pietroaie, sarituri peste obstacole cu placa...Bani aruncati in vant. Cu nepasare!
  12
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.