Ce n-a reuşit Stan încearcă să facă Pucheanu. Şapte firme se bat pentru planul de modernizare a Parcului ”Carol” (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Ce n-a reuşit Stan încearcă să facă Pucheanu. Şapte firme se bat pentru planul de modernizare a Parcului ”Carol” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

În aprilie 2014, primarul Galaţiului la acea vreme, Marius Stan, ne declara că Parcul "Carol" (fost CFR) va avea tiroliană şi se va transforma într-un frumos parc de aventură. Au trecut mai bine de cinci ani de atunci, iar parcul zace într-o stare cu mult mai jalnică. Speranţele modernizării lui sunt doar pe hârtie. Primăria condusă de Ionuţ Pucheanu încearcă să actualizeze documentaţia de modernizare a parcului, realizată în mandatul lui Marius Stan, şi să obţină finanţare europeană pentru punerea în operă a proiectului. Nu mai puţin de şapte firme şi asocieri se bat pentru acest contract.

"Vrem să transformăm Parcul CFR în Aventura Parc. SC Merco Instal SRL, firma care a lucrat şi la parcul din Micro 39, va elabora documentaţia până pe 10 iunie 2014. Sperăm ca în primăvara viitoare să putem avea Aventura Parc, cu instalaţie de tiroliană pentru iubitorii de adrenalină, dar şi o renovare peisagistică", declara fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, într-un interviu acordat ziarului nostru, în aprilie 2014. Suntem în 2019, iar Parcul "Carol" (fost CFR) este în stare mult mai avansată de degradare, deşi pentru modernizarea lui a fost plătită şi elaborată o documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, realizată de Merco Instal Construct SRL, contra sumei de 95.914 lei.

N-a fost o "prioritate"

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", documentaţia de modernizare a parcului a ajuns, în februarie 2015, pe masa consilierilor locali. Proiectul nu spunea nimic de tiroliană, dar propunea amenajarea unui circuit romantic (dalaj, pergole, peluză), minicascadă, lac şi fântâni arteziene, grădiniţă parfumată şi peluză englezească pentru picnic, grupuri sanitare, refacerea instalaţiilor de canalizare, iluminat ambiental, mobilier urban, renovare peisagistică, sistem audio şi câte şi mai câte…

O investiţie de 12.571.086 de lei care n-a ajuns niciodată să fie aprobată de aleşii locali. Motivul? Consilierii au considerat că investiţia nu este o prioritate, iar fără votul lor nu s-a putut face nimic!

Dovadă că, în prezent, parcul zace în aceeaşi stare de izbelişte: alei sparte sau crăpate, buruieni, bănci ruginite şi contorsionate, un fost teren de baschet dezafectat, monumente de for public degradate şi o "oglindă de apă" din care a rămas doar bazinul dărăpănat.

Licitaţie

În prezent, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice se află în derulare o licitaţie pentru actualizarea documentaţiei pentru obiectivul "Modernizare Parc Carol". Valoarea estimată a contractului este de 80.400 de lei fără TVA, o sumă comparabilă cu cea plătită în mandatul lui Stan - 95.914 lei.

Potrivit datelor din portal, Primăria are elaborată documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) pentru acest obiectiv încă din anul 2014, iar acum se doreşte achiziţia serviciilor de proiectare faza actualizare DALI. "Obţinerea proiectului tehnic este necesară pentru solicitarea de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 9, Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban".

"Prin proiect se urmăreşte valorificarea potenţialului existent, crearea unei diversităţi de imagini, utilizarea materialelor durabile şi ecologice, completarea cu arbori şi arbuşti", se precizează în caietul de sarcini. Pe lângă actualizarea documentaţiei şi a devizului general, contractorul va asigura asistenţa tehnică pe perioada derulării procedurii de achiziţie a contractului de proiectare şi execuţie.

Potrivit datelor din Sistemul de Achiziţii Publice, e concurenţă mare pentru acest contract, fiind înregistrate şapte oferte depuse de firmele: Spiri Com, Atu Consulting, Submit, Proiect AIC, Tehno Consulting Solution, Kat Concept Design şi asocierea Arhideskvision - Vest Instal.

Criteriul de atribuire a contractului este preţul cel mai scăzut.

Citit 8813 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2019 12:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.