Sigiliul Oraşului Galaţi. Monument de artă la intrarea în Galaţi dinspre Brăila
Foto: Bogdan Codrescu

Sigiliul Oraşului Galaţi. Monument de artă la intrarea în Galaţi dinspre Brăila
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

"Sigiliul oraşului Galaţi", aşa se numeşte lucrarea care va fi amplasată în mijlocul intersecţiei bulevardului Dunărea cu bulevardul Galaţi, pentru care Primăria municipiului Galaţi a primit în luna martie a acestui an avizul favorabil al Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public.

"Cine pune sigiliul lui Petru Rareş la intrarea în oraş. Contract, după trei licitaţii anulate", scriam, în august 2018, despre monumentul de for public care urma să fie montat la intrarea în Galaţi dinspre Brăila, în mijlocul intersecţiei mărginite de un zid crenelat. După trei încercări eşuate, prima iniţiată în decembrie 2017, administraţia locală a reuşit să găsească o atribuire contractul pentru furnizarea şi montarea acestui obiect de artă urbană reprezentând "sigiliul târgului Galaţi, adoptat şi de Petru Rareş, mare domnitor al Moldovei, negustor de peşte în acest târg". Conform documentaţiei iniţiale, obiectul sculptural trebuia realizat din metal tratat, având o formă filigranată, pentru a sugera suprafaţa unui disc fără a se opune forţei vântului, realizat pe acelaşi principiu artistic al chipului poetului Mihai Eminescu suprapus peste un tei.

Luna viitoare se va împlini un an de când contractul a fost atribuit firmei Izoterm Construct SRL, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 258.000 de lei cu TVA, dar monumentul tot nu este amplasat.

Motivul? Municipalitatea a trebuit să obţină avizul favorabil al Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public. Proiectul a trebuit să îndeplinească exigenţele acestei comisii naţionale, care, după cum am aflat de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, a solicitat în ianuarie "revenirea proiectului cu macheta în care să se vadă modelarea - plasticitatea sigiliului în spiritul monezilor medievale". În martie, s-a dat undă verde pentru amplasarea monumentului pentru care semnează manager Sorin Petcu, arhitect Radu Virgil Drişcu şi artistul plastic Gheorghe Miron.

Conform Biroului de Presă al Primăriei, pentru amplasarea sigiliului s-a emis autorizaţie de construire în data de 17 iulie 2019.

Rămâne de văzut când va fi amplasată lucrarea.

Citit 7674 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2019 12:58

6 comentarii

 • postat de Kip
  Vineri, 26 Iulie 2019 12:19
  82.137.12.***
  Asa cum e o stare de fapt, când treci calea ferata spre Galați ajungi în alta țară, normala. Galații sunt constant în zona frumosului și al civilizației. Daca vezi orașul în ansamblu, constați ca doar Leonard(!) și rămâne la alegerea cititorului în grupul cărui auditoriu poate rămâne cred ca mai lipsește. Bravo. Aveți cel mai frumos oras de la porțile Moldovei, de oricare parte privești!
  1
  4
  Raportează
 • postat de Terente
  Joi, 25 Iulie 2019 14:36
  81.12.149.***
  Dacă acest sigiliu al oraşului, considerat monument de for public, care urmează să fie montat la intrarea în Galaţi dinspre Brăila, se va realiza doar din fier forjat şi va arăta ca o sârmă impletită în aer, va fi un EŞEC TOTAL. Încă unul în era lui Pucheanu...
  Acest "monument" în contrast cu cerul trebuie să arate bine, să aibă o bază/suport atractiv, frumos colorat, iar pentru a nu se supune forţei vântului se pot face doar nişte decupături (de exemplu cei doi peşti să fie decupaţi şi prinşi de porţiunea de disc radial, etc)!
  2
  9
  Raportează
 • postat de Ionuț
  Joi, 25 Iulie 2019 10:58
  185.53.197.***
  Dar cu barăcile de pe trotuar ce faceți?
  3
  14
  Raportează
 • postat de Mihai
  Joi, 25 Iulie 2019 09:20
  188.24.214.***
  Pe data de 04 iunie 2019, pentru „Amenajare arteră de legătură între B-dul Dunărea şi B-dul Marii Uniri” Primaria Galati declara "Ofertele din partea constructorilor interesaţi sunt aşteptate până pe 20 iunie 2019, iar criteriul de atribuire a contractului este „preţul cel mai scăzut”. Se mai aude ceva ????? sau se asteapta luna mai 2020 cand "daca Primaria Galati nu va realiza artera de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri, prin curtea Poliţiei de Frontieră, atunci terenul de 8.602 metri pătraţi, pe care drumul ar trebui să-l străbată, se va întoarce de drept în domeniul public al statului. Şi praful se va alege de investiţia pentru care autorităţile fac demersuri din 2005 încoace!"
  0
  16
  Raportează
 • postat de Bojin
  Joi, 25 Iulie 2019 08:14
  109.166.130.***
  "Pastila "cu zid crenelat este la intersecția Bd.Galați și Bd.Dunărea !!! -(reporter "gălătean"?? ..ha-ha-ha !!)
  2
  9
  Raportează
 • postat de sic,
  Joi, 25 Iulie 2019 04:25
  92.114.82.***
  pai asta se vede cel mai bine din avion......era bun de pus pe viitorul aeroport.
  3
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.