Update - Paradoxurile administraţiei locale. Street Food Festival sau festival culinar în Grădina Publică din Galați
Foto: Arhiva ”Viața liberă”

Update - Paradoxurile administraţiei locale. Street Food Festival sau festival culinar în Grădina Publică din Galați
Imagine de la festivalul similar de anul trecut
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

UPDATE. Cât costă distracţia gastronomică din Grădina Publică

Printr-un comunicat de presă, Primăria Galați informează că oferta declarată câştigătoare în cadrul achiziţiei publice pentru ”Servicii de organizarea a unui festival gastronomic la Galaţi” este cea depusă de SC BRAIN AGENCY SRL - 206.300 de lei fără TVA. Potrivit sursei citate, perioada de desfăşurare a evenimentului este 29 august – 01 septembrie 2019, în Grădina Publică , iar programul este cel promovat de mai multe zile pe Facebook pentru „Street FOOD Festival”. 

Municipalitatea nu foloseşte această sintagmă, dar în desfăşurătorul ataşat al evenimentului figurează „program concerte Street FOOD Stage”. Ghici ciupercă ce-i, cum ar spune copiii! Reamintim că anul trecut evenimentul gastronomic din Grădina Publică s-a numit chiar "Street Food Festival" şi a costat 167.760 de lei fără TVA de la bugetul local, Primăria asigurând şi utilitățile necesare (salubrizare, toalete etc).


În condiţiile în care peste 3.600 de gălăţeni şi nu numai s-au arătat interesaţi de „Street Food Festival”, eveniment promovat pe Facebook care ar urma să aibă loc în perioada 29 august – 1 septembrie 2019 în Grădina Publică, Primăria municipiului Galaţi a scos la bătaie un contract de 210.000 de lei fără TVA pentru un festival culinar programat în aceeaşi perioadă şi în acelaşi parc. Autorităţile locale nu ne-au putut explica dacă este vorba despre unul şi acelaşi eveniment ale cărui vedete sunt muzica bună şi mâncarea delicioasă, sau sunt manifestări conexe.

Street Food Festival a fost, cu certitudine, unul dintre evenimentele de succes ale anului trecut, poate chiar cel mai reuşit, la care au participat şi s-au bucurat mii de gălăţeni. Nu e de mirare că peste 3.600 de gălăţeni şi nu numai s-au arătat deja interesaţi de noua ediţie „Street Food Festival”, eveniment promovat pe Facebook care ar urma să aibă loc în perioada 29 august – 1 septembrie 2019 în Grădina Publică. Tot în Grădina Publică ar urma să aibă loc, în aceeaşi perioadă şi un festival gastronomic, pentru organizarea căruia Primăria Galaţi a lansat o achiziţie publică la care ofertele au fost aşteptate până miercuri, 21 august 2019.

Potrivit anunţului postat pe portalul Primăriei, valoarea estimată a contractului este de 210.000 de lei fără TVA, pentru „Servicii de organizare a unui festival gastronomic la Galaţi”, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Ce se doreşte

Potrivit caietului de sarcini, „proiectul presupune organizarea unui festival unde vedeta principală este mâncarea, însă presupune şi activităţi precum concerte cu artişti naţionali, proiecţii de film în aer liber, dar şi o serie de ateliere menite să îi captiveze şi distreze pe cei mici şi pe cei mari”. 

„Evenimentul va fi o experienţă culturală unică în rândul gurmanzilor. Concertele organizate, proiecţiile de filme şi atelierele pentru copii se vor îmbina cu mâncarea stradală, aromele inedite, vinurile savuroase şi specialităţile regionale oferite în cadrul festivalului gastronomic”, se arată în caietul de sarcini. Documentul cere „gamă variată de genuri muzicale: jazz electronic/acpustic, energetic gipsy & klezmer, folk, free-jazz, film-music, indie şi muzică experimentală. Totul ar urma să se desfăşoare în Grădina Publică Galaţi, perioada 29 august – 1 septembrie 2019. 

Câştigătorul contractului va avea obligaţia să asigure peste 40 de bucătării mobile şi peste 80 de reţete inedite preparate de chefi pricepuţi – de la mâncare cu specific asiatic, unguresc şi italian până la cele cu origini româneşti, americane şi mexicane - dar şi o scenă de minimum 48 de metri pătraţi dotată cu toate utilităţile necesare desfăşurării în bune condiţii a festivalului. Pe lângă concerte cu artişti naţionali şi proiecţii de film se mai cer activităţi pentru copii: pictură pe faţă, clowni şi pictură pe obiecte din ceramică.

Evenimentul, promovat pe Facebook

”Street FOOD Festival revine în Galați. Dacă nu ai apucat anul trecut să guști toate bunătățile, stai liniștit. Anul acesta, bucătarii talentați revin cu rețete adunate de prin lume și mulţi chefi noi li se alătură, pentru o aventură culinară și mai grozavă. Concertele, cinema-ul în aer liber, kids zone și Wine garden completează super experiența de care vei avea parte ntre 29 august și 1 septembrie. Hai să ne revedem în Grădina Publică din Galați”, anunță, pe Facebook, organizatorii evenimentului. Care fac publică şi lista artiştilor care ar urma să concerteze: The Mono Jacks, Byron, Maru, Golan, Grimus etc.

Anul trecut a fost asociere

Administraţia locală, căreia i-am solicitat informaţii, ne-a comunicat că în Grădina Publică va avea loc un festival culinar. Dar nu ne-a putut explica dacă evenimentul promovat deja pe Facebook este unul şi acelaşi cu cel pentru care se derulează o achiziţie publică. Cert este că inclusiv în Hotărârea Consiliului Local nr. 720 din 19 decembrie 2018 privind aprobarea Planului acţiunilor socio-culturale, sportive şi civice pentru anul 2019, prevede „Street Food Festival/ Festival gastronomic”.

Anul trecut, organizarea Street Food Festival în perioada 13 – 16 septembrie în Grădina Publică a fost posibilă datorită asocierii între Municipiului Galați şi Asociaţia Why Not Us, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 465 din 30 august 2018. În cadrul contractului de asociere, municipalitatea s-a obligat să pună la dispoziția Asociației "Why Not Us" locația necesară desfășurării și organizării evenimentului şi să contribuie  financiar  pentru  acoperirea  costurilor  aferente  evenimentului  cu suma de 167.760 lei fără TVA, de la bugetul local şi să  asigure  utilitățile  necesare (salubrizare, toalete etc).

Citit 6849 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.