UPDATE Faleza Dunării - ca în Dubai, Valea Ţiglinei - pol de atracţie. Cine sunt premianţii concursului de soluţii urbanistice (FOTO)

UPDATE Faleza Dunării - ca în Dubai, Valea Ţiglinei - pol de atracţie. Cine sunt premianţii concursului de soluţii urbanistice (FOTO)

Concurs de idei şi soluţii Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)
22 comentarii

Concursul de idei şi soluţii urbanistice organizat de Primăria Galaţi pentru reamenajarea şi refuncţionalizarea Falezei Dunării şi, respectiv, a Văii Ţiglinei şi-a desemnat câştigătorii. Cele 12 proiecte, câte şase pentru fiecare zonă, au fost expuse în holul Universităţii „Dunărea de Jos”, unde vor putea fi admirate timp de două săptămâni. Demersul Primăriei, unic în ţară, a venit din necesitatea de revitalizare a celor două zone de interes pentru comunitatea gălăţeană.

"Faleza este brandul acestui oraş şi cred că nu este nici pe departe exploatată la nivelul a ceea ce poate oferi. În Valea Ţiglinei ar putea apărea, în viitorul apropiat, o a doua formă de grădină publică în accepţiunea generală, dar cu utilităţi mult mai moderne şi mai actuale", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Juriul s-a declarat încântat de calitatea proiectelor, arhitectul şef al oraşului, Dragoş Buhociu, subliniind că primele trei-patru ar putea concura cu succes la orice anuală sau bienală dedicată arhitecţilor.

Gălăţenii care au reconfigurat spectaculos Faleza

"Proiectul ce va lua premiul I pare, aşa, dus spre Dubai!", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu despre marele câştigător al concursului pentru Faleză. Spectaculosul proiect, premiat cu 25.000 de lei brut, este realizat de o echipă de gălăţeni foarte talentaţi - Radu Alexandru Mocanu, Mihai Roşcăneanu, Dragoş Năstase şi Marius Marcu.

Pe lângă faptul că sunt gălăţeni, cei patru tineri sunt licenţiaţi la propriu în Faleza Dunării: "Noi am tratat Faleza şi din punctul de vedere al nevoilor oamenilor, dar şi din perspectiva nevoilor structurale ale oraşului. Deja ştim din presă şi din studiile făcute că Faleza este puţin cam instabilă, ştim că sunt inundaţii frecvente de câte ori se schimbă anotimpul şi am încercat să răspundem şi acestor întrebări, prin nişte sisteme inteligente, dar şi oamenilor. Ne-am făcut toţi lucrările de diplomă pe Faleză şi acesta a fost un alt avantaj!", ne-au mărturisit câştigătorii.

În viziunea lor, Faleza nu trebuie să fie dedicată doar promenadei şi teraselor, tocmai de aceea propun diverse instalaţii urbane de care oamenii să se folosească activ. "Am pus accent şi pe evenimentele culturale - am creat mici piaţete în care se pot organiza expoziţii, am pus în valoare statuile existente. Am dorit, de asemenea, să facem instalaţii care să răspundă nevoii de mişcare, adică centre de kinetoterapie, terenuri de sport, diverse alte activităţi, inclusiv înot. Noi tindem să credem că partea cea mai deosebită va fi clădirea care va fi înfiptă în taluz şi va crea perspective excepţionale asupra falezei. Un nivel al clădirii va fi parcare, celalalt - galerii de artă şi alimentaţie publică - restaurante şi cafenele”, ne-au spus câştigătorii.

Întrebaţi dacă proiectul lor „e chiar ca în Dubai?”, profesioniştii au răspuns zâmbind: „N-avem palmieri! Folosim vegetaţia pe care o găsim în Galaţi”.

În cadrul concursului care a vizat Faleza Dunării, s-au mai acordat premiul II, în valoare de 15.000 de lei brut, societăţii Aria Concept Architecture SRL, reprezentant Irina-Gabriela Panait, şi premiul III, în valoare de 5.000 de lei brut, firmei Tera Design Studio SRL, reprezentant Roseti Tamara.

Premiile pentru Valea Ţiglinei

La competiţia pentru reamenajarea şi refuncţionalizarea Văii Ţiglinei, premiul I a fost decernat firmei Tera Design Studio SRL, reprezentată de Tamara Roseti. Proiectul îndrăzneţ îşi propune „reciclarea a ceea ce există”, pentru a se crea o spectaculoasă viaţă urbană: „Sunt mai multe puncte-cheie, depinde de perspective. Am reuşit să integrăm mai multe funcţiuni necesare oraşului în aceeaşi formulă. Valea Ţiglinei va funcţiona ca un ansamblu complex ce va răspunde cerinţelor pentru toate categoriile de vârstă şi de utilizatori şi, de ce nu, pentru oameni care nu locuiesc în Galaţi. Ne dorim să creăm în Valea Ţiglinei un pol de atracţie nu doar pentru gălăţeni”, ne-au spus câştigătorii.

Premiul al doilea, de 15.000 de lei brut a fost acordat societăţii Aria Concept Architecture SRL, reprezentant Irina-Gabriela Panait, iar premiul al treilea, de 5.000 de lei brut, i-a revenit gălăţencei Emilia Pascariu.

Nu vor rămâne doar pe hârtie

„Nu ne-am dorit doar nişte imagini frumoase. Nu vor rămâne doar la stadiul acesta”, a ţinut să precizeze primarul Ionuţ Pucheanu. În prima fază, pentru a fi înţelese mai bine, planurile vor fi transpuse în proiecte 3D. „Pasul următor este transformarea acestor proiecte în nişte studii de fezabilitate, tocmai pentru a avea o imagine cât mai reală a ceea ce înseamnă costul, apoi ne vom gândi la o formă de finanţare, pentru a putea fi puse în practică”, a mai spus primarul.


O Faleză a Dunării ca în Dubai - Marele premiu acordat proiectului realizat de gălăţeni | „Proiectul care va lua premiul I pare, aşa, dus spre Dubai”, a declarat primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, despre marele câştigător al concursului de soluţii urbanistice organizat de administraţia locală pentru „Reamenajarea şi refuncţionalizarea Falezei Dunării”.

Spectaculosul proiect este realizat de o echipă de gălăţeni foarte talentaţi - Radu Alexandru Mocanu, Mihai Roşcăneanu, Dragoş Năstase şi Marius Marcu. Pe lângă faptul că sunt gălăţeni, cei patru tineri sunt licenţiaţi la propriu în Faleza Dunării: „Noi am tratat Faleza şi din punctul de vedere al nevoilor oamenilor, dar şi din perspectiva nevoilor structurale ale oraşului. Deja ştim din presă şi din studiile făcute că Faleza este puţin cam instabilă, ştim că sunt inundaţii frecvente de câte ori se schimbă anotimpul şi am încercat să răspundem şi acestor întrebări prin nişte sisteme inteligente, dar şi oamenilor. Ne-am făcut toţi lucrările de diplomă pe Faleză şi acesta a fost un alt avantaj!”, ne-au mărturisit câştigătorii.

În viziunea lor, Faleza nu trebuie să fie dedicată doar promenadei şi teraselor, tocmai de aceea propun diverse instalaţii urbane de care oamenii să se folosească activ. „Am pus accent şi pe evenimentele culturale - am creat mici piaţete în care se pot organiza expoziţii, am pus în valoare statuile existente. Am dorit, de asemenea, să facem instalaţii care să răspundă nevoii de mişcare, adică centre de kinetoterapie, terenuri de sport, diverse alte activităţi. Noi tindem să credem că partea cea mai deosebită va fi clădirea care va fi înfiptă în taluz va crea nişte perspective excepţionale asupra falezei. Un nivel al clădirii va fi parcare, cealaltă – galerii de artă şi alimentaţie publică – restaurante şi cafenele”, ne-au spus câştigătorii.

Întrebaţi dacă proiectul lor „e chiar ca în Dubai?”, profesioniştii au răspuns zâmbind: „N-avem palmieri! Folosim vegetaţia pe care o găsim în Galaţi”.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 25784 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Octombrie 2019 01:57

22 comentarii

 • postat de ss Duminică, 27 Octombrie 2019 13:48 188.24.239.*** Link la comentariu
  0
  6

  Glume proaste, voi ati vazut "modernizarea" strazii Brailei in zona "Ultimul Leu"? Partea dinspre cartier a pavajului urmareste delimitarea de la fiecare cosmelie, nu au reusit sa traseze o linie dreapta ca sa delimiteze clar portiunea de trotuar, atata incompetenta pare imposibila insa uite ca la noi se poate, proiectant si beneficiar buni de trasi in teapa, ramanem tot noi cu "teapa"! Trist oras!

  Raportează
 • postat de Moise Viorel Vineri, 25 Octombrie 2019 19:42 82.76.132.*** Link la comentariu
  12
  5

  Ideea este frumoasa, dar trebuie sa se tina seama de curentul Dunarii, care bate pe faleza Tiglina si mai ales ca o data cu aparitia insulelor din mijlocul Dunarii, curentul de apa are viteza mai mare. Ideea de a face, pe aceste insule, niste constructii si acestea unite cu orasul printr-un tunel, este mult mai practica si da senzatia de Dubai.
  Trebuie sa reamintesc galatenilor ca acum 55 ani, cand faleza Tiglina era formata dintr-un perete vertical de argila si nu loess cum se spune (pentru ca daca era loess era macinat imediat de furia apei fluviului Dunarea) si da o portanta mai mare pentru fundatia de inceput a unui tunel. Zic tunel deoarece, in opinia mea ar costa mai putin si s-ar executa mai repede.
  D-l Galiatatos Alekos Alexandros a inceput frumos, dar a scrantit-o putin la sfarsit. In primul rand pentru natura terenului de fundare se folosesc studii Geotehnice si nu Geodezice (studii de masurarea si incadrarea terenurilor). Daca ati fi urmarit lucrarile din Dubai si mai ales cele din larg, fundate direct pe nisip , dar cu niste aparari de mal bine calculate si dupa aceea niste umpluturi cu nisipul din larg, adus de niste dragi refulante, tip cele care au intrat, de curand, in dotarea AFDJ Galati, nu ati mai fi spus ca nu se poate construi nimic pe aceste insule. Asa este insulele se vad la ape mici, in comparatie cu cele din Dubai care s-au vazut odata cu inaltarea digurilor din piatra si stabilopozi si umpluturilor de nisip. Acum, succes Primariei si mai ales al Primarului sa dea curs acestui proiect.

  Raportează
 • postat de Motanul Vineri, 25 Octombrie 2019 16:18 5.13.210.*** Link la comentariu
  5
  25

  Cum au castigat cei 4 tineri 250 de milioane?

  Au randat si ei 6 imagini facute intr-o seara, probabil aveau sample-uri deja facute.
  Aici se duc banii dumneavoastra.

  Raportează
 • postat de Vica de pe 11 Siret Vineri, 25 Octombrie 2019 16:00 95.76.2.*** Link la comentariu
  3
  30

  Cand vor incepe sa sape la baza taluzului, se va duce totul in Dunare, ca ei nu inteleg, ca, de fapt, la constructia falezei, s-a pus multa umplutura, adusa cu basculantele Bucegi, Carpati si Molotov, de atunci, epui, le vor pieri cheful sa mai continuie, dand toti bir cu fugitii!

  Dupa, or sa cheme specialisti straini sa refaca ce au stricat pe banii galatenilor!

  Macar sa se uite pe proiectul initial, sa porneasca evaluarea de la acele date, cum ar trebui sa faca un constructor autentic, nu niste ageamii manati de vise futuriste pe care le vedem deja pe strazile orasului, gen Pucheanu!

  Raportează
 • postat de GALATIAN Vineri, 25 Octombrie 2019 11:15 109.169.53.*** Link la comentariu
  5
  29

  voi va bateti joc de galateni

  Raportează
 • postat de HAHAHA Vineri, 25 Octombrie 2019 10:20 194.105.20.*** Link la comentariu
  8
  35

  Din cate se vede, ar urma sa se faca o INSULA - deci, cred ca s-ar putea folosi insula deja existenta in mijlocul Dunarii, spre care sa se faca un frumos podulet suspendat si un mic tunel !!! Asa, lam avea toate promisiunile aberante la un loc !!

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Vineri, 25 Octombrie 2019 09:38 188.24.224.*** Link la comentariu
  7
  41

  Cand s-o ingana precambrianul cu cambrianul si vor renaste marile parduri carbonifere (actualele is defrisate de sefii copilului atot betonator) pensionarii in drum spre farmacie sau spitalul mortii vor admira vechea faleza cu panouri despre noua faleza... exact cum au stat cele cu podurile suspendate in marile intersectii... proiectele pe hartie aduc mai multi bani decat cele nefacute niciodata!

  La vremuri noi, tot noi! Vedeti ca pe viitor nu mai aveti de la cine suge.... prostimea pleaca sau da ortu!

  Raportează
 • postat de Mihai Vineri, 25 Octombrie 2019 09:32 109.166.129.*** Link la comentariu
  10
  36

  Se apropie alegerile și încep promisiunile. Gălățeni vor fapte, nu promisiuni.

  Raportează
 • postat de Radu Vineri, 25 Octombrie 2019 09:27 86.127.209.*** Link la comentariu
  7
  34

  Am studiat proiectele pentru "Valea Tiglinei "si automat mi-am pus intrebarea daca la Facultatea de Arhitectura se studiaza si ceva despre constructii si fundatii. Am observat proiecte care aveau in vedere dezvoltarea unui mic lac pe fundul vaii. Nu cred ca aceasta solutie este realizabila din punct de vedere tehnic, deoarece calitatea solului din zona nu se preteaza pentru asa ceva.
  Acest concurs de proiecte trebuie sa ofere variante realizabile constructiv.
  Altfel putem spune ca se organizeaza concurs de desen artistic cu tematica " Valea Tiglinei ".

  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza Vineri, 25 Octombrie 2019 09:02 94.177.47.*** Link la comentariu
  3
  50

  Va rugam sa legati Faleza-Dubai de AquaPark Galati, de centura moderna a orasului si de autostrada care ne leaga de Bucuresti. Nu ar fi rau nici daca ati lega-o si cu Aeroportul Galati-Braila sau cu parcul industrial in care sute de multinationale se lupta pentru a investi cat mai mult in paradisul de la Dunare. Avem un oras de vis!

  Dar mai bine ne trezim la realitate.

  Raportează
 • postat de Vasile T Vineri, 25 Octombrie 2019 08:47 89.136.0.*** Link la comentariu
  13
  31

  Felicitatri tinerilor castigatori si celorlalti participanti pentru idei! Totusi ma tem ca ideea a fost lansata la disperare, cu tenta exclusiv electorala (deci fara sansa de a se realiza vreodata), probabil vazand ca planuri/promisiuni gen pod/tunel/aeroport nu mai prind la cetateanul votant responsabil!

  Raportează
 • postat de vader Vineri, 25 Octombrie 2019 08:24 193.230.156.*** Link la comentariu
  9
  29

  Ar fi frumos. Chiar mi-as dori asa ceva....sa ma pot iarasi plimba cu placere in Galati...dar nu va mai cred...de multa vreme nu va mai cred....

  Raportează
 • postat de Tecucean Joi, 24 Octombrie 2019 20:15 5.13.152.*** Link la comentariu
  17
  45

  A câştigat proiectul care a avut BETOANE CÂT MAI MULTE !!!

  proiectul o hidoşenie !!!


  Numai să distrugem natura !

  Primaru PSD parcă urăşte natura!

  Raportează
 • postat de Pachela Joi, 24 Octombrie 2019 19:48 86.124.202.*** Link la comentariu
  9
  59

  Intre timp, falezei ii lipsesc rampele pentru persoane cu handicap, becuri pe timp de noapte și, înspre Palatul Navigației, un covor asfaltic uniform, ca sa nu strici caruciorul copilului... Felicitari câștigătorilor concursului ! Ne-ați făcut să visăm la un viitor atât de frumos. Poate cândva îl vom avea...

  Raportează
 • postat de Ursuzul Joi, 24 Octombrie 2019 19:45 79.116.106.*** Link la comentariu
  9
  42

  La cate aberatii si planuri facute parca la betie s-au tot vehiculat cu trompete si zorzoane de o intreaga sleahta de primari ce s-au perindat in decursul timpului, inca unul deja nu se mai cunoaste...personal, cred ca acest plan va sfarsi prin a se odihni langa aquaparcul care urma a lua locul bazinelor cu valuri, sau langa planul mazgalit pe un panou de neam-prost protapit undeva pe faleza pe vremea lui marius stan, sau....sau....etc. Gargara.

  Raportează
 • postat de comunismul Joi, 24 Octombrie 2019 18:52 188.24.234.*** Link la comentariu
  14
  42

  vrajeala! nu cred asa ceva!

  Raportează
 • postat de arhitect Joi, 24 Octombrie 2019 18:39 89.137.136.*** Link la comentariu
  10
  41

  Imi place proiectul dar va dati seama cati bani ar costa sa faci un asemenea proiect ori galatiul e sarac si nu si-ar putea permite asa ceva nici macar cu bani europeni. Plus de asta faleza se surpa. Cea mai mare greseala a fost atunci cand s-au aprobat construirea de blocuri turn si vile pe faleza superioara. Acolo trebuia sa fie o fasie de arbori si flori pana la restaurantul ala. Fasia aia se putea transforma in parc cu flori, arbusti, alei, banci, fantani si era loc si de parcare.

  Raportează
 • postat de Opriti betonarea Galatiului ! Joi, 24 Octombrie 2019 18:20 77.111.245.*** Link la comentariu
  15
  51

  Este clar ca toate ,,modernizarile" de care ne ingrozim an de an in Galati sunt ,,opera" unor ,,specialisti" care, FARA SA VREAU SA JIGNESC, sufera de tulburari mentale evidente atat timp cat pot sa gandeasca asemenea atrocitati arhitecturale, emise cu un tupeu si o dezinvoltura infricosatoare, frizand patologia psihica si sfidant orice bun-simt si afectand grav, pe termen lung, viata si starea de bine a galatenilor prin dezastrele ecologice pe care le provoaca fara intrerupere pe teritoriul orasului, prin kitschurile pe care le promoveaza si le executa (initiate si aprobate de nu se stie cine !!!), prin starea de agresiune si asediu perpetue la care supun domeniul public.
  Chiar nu exista in tara asta o autoritate care sa se sesizeze si sa puna capat...sa cerceteze si sa pedeapseasca acesti indivizi cu mintea ratacita si rupti de realitate, care devasteaza si care atenteaza la integritatea si siguranta vietii in acest oras?

  Raportează
 • postat de Carcotash Joi, 24 Octombrie 2019 18:09 109.166.131.*** Link la comentariu
  11
  52

  Voi ați auzit de expresia "wet dreams" sau de visuri umede la cheie? Văd că proiectarea a luat în calcul și nouă insulă a iubirii apărută în ultimii ani pe mijlocul Dunării la Galați. Așa că domn primar, trage tare până nu se duce Dunărea la ceruri și din proiect Dubai se transforma in drum de mare viteză din cauza secetei și a prostiei umane!

  Raportează
 • postat de Apa de la flori . Joi, 24 Octombrie 2019 17:31 108.245.201.*** Link la comentariu
  16
  52

  Baaa ,,,,voi..iar... ati baut apa de la caine ??!!! ...

  Raportează
 • postat de Galiatatos Alekos Alexandros Joi, 24 Octombrie 2019 16:07 185.53.196.*** Link la comentariu
  13
  62

  Proiectul este spectaculos, dar astept argumentarea lui din punct de vedere tehnic, faleza galateana este suppusa unui fenomen natural de eroziune al malurilor si unui dragaj natural orice interventie pe faleza fara a tine seama de efectele naturale produse de Dunare este sortita escului as vedea un proiect pe insula naturala care se creaza la ape mici paralela cu faleza cu o consolidare a senalului navigabil al falezei in raport cu constructiile din zona Tiglina 1, stiinta de carte nu poate fi inlocuita de marketing indiferent de natura lui, tunelul pe sub Dunare sau poduri directe fara sprijin natural pe noua insula sunt utopice si cei de la geodezie stiu mai multe decat mine, dragajul natural pe care Dunarea il face in aceasta zona a facut ca portul natural al zonei sa creeze orasul Galati cit despre galatenii de azi sa auzim numai de bine.

  Raportează
 • postat de HAHAHA Joi, 24 Octombrie 2019 15:01 194.105.20.*** Link la comentariu
  20
  45

  DUBAI ???!!! HAHAHAHAHAHA !!!!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.