Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
6 comentarii

Dacă aleşii locali vor fi de acord, strada dr. Petru Groza va purta numele lui Nicolae Caranfil. Proiectul de hotărâre, semnat de consilierul local PNL Ion Cordoneanu, se află pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 31 octombrie 2019.

Despre acest demers, care are ca scop aducerea în atenţia gălăţenilor a unei personalităţi ascunse nedrept într-un con de umbră, aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”. Nicolae Gh. Caranfil s-a născut la 28 noiembrie 1893, la Galaţi, şi a murit în 22 aprilie 1978, la New York. Absolvent al prestigiosului liceu ”Vasile Alecsandri”, a urmat École de Génie Civil, în Belgia, unde a obţinut diploma de inginer civil. În 1930 a devenit directorul general al Societăţii Generale de Gaz şi Electricitate din Bucureşti şi membru în Consiliul de Administraţie al societăţii ”Trei Inele”, oţelăriile Krupp, din Bucureşti. Calitatea de specialist în ingineria civilă îl va recomanda ca Ministru al Aerului şi Marinei între 1936-1937 şi după 1940 ca administrator delegat la Societatea de Telefoane şi vicepreşedinte la ”Casa Engleză”. La 23 mai 1940 devine membru corespondent al Academiei Române, iar în anul 1944 a plecat la Londra la o conferinţă a transporturilor. În dosarele securităţii apare cu titlul de ”conducător al rezistenţei române din Paris”.

Citit 5049 ori Ultima modificare Joi, 31 Octombrie 2019 00:15

6 comentarii

 • postat de Sandu Duminică, 03 Noiembrie 2019 12:43 188.24.255.*** Link la comentariu
  1
  1

  Cu astfel de comentarii e clar ca nu vom avea niciodata un oras demn de secolul XXI. Prea multe "personaje" traiesc inca in nostalgia comunismului si a proletcultismului. Tarani dezradacinati, care au muncit toata viata in combinat si acum, la pensie, viseaza cu ochii deschisi larg catre trecut, la "epoca de haur". Sper ca Primaria si CL sa aiba taria de caracter si sa faca ce trebuie, pentru ca pana la urma orasul nu este doar al acestor pensionari carora le e lene sa stea la niste cozi ca sa-si schimbe actele.

  Raportează
 • postat de vali Vineri, 01 Noiembrie 2019 11:22 85.120.166.*** Link la comentariu
  1
  7

  Dar locuitorii de pe acea strada au vreun cuvant de spus legat de aceasta schimbare? Parerea lor nu conteaza deloc? Chiar orice prost care se plictiseste schimba denumirea strazii pe care locuiesc, iar eu nu pot sa zic nimic?????

  Raportează
 • postat de IC Vineri, 01 Noiembrie 2019 07:46 82.79.132.*** Link la comentariu
  6
  3

  @Vasile T -pentru Galati si Romania ,dr Petru Groza a fost un tradator de clasa (era burghez ) si de tara (s-a transformat in unealta comunistilor in perioada cand s-au luat cele mai criminale masuri impotriva romanilor ) .Bravo initiatorului si bravo CL daca aproba initiativa ,sugerez ca odata cu acesata strada sa mai fie schimbate vreo dousprezece denumiri de strazi ,denumiri care au fost date in "iepoca de aur " si acum mi se par aiurea , de exemplu ,Micro 19 este plin de strazi cu denumiri de meserii muncitoresti , unele fiind disparute din Galati-Textilistilor ,asta daca nu cumva-i pastrata denumire avand in vedere invazia de textile second hand .Tot respectul pentru clasa muncitoare( nu si pentru perioada cand a fost clasa conducatoare ) dar de ce strada : Constructorilor ,Feroviarilor Brigaderilor (sc .de cadre a securitatii prin anii '48-'50 ) Colectivistilor (groaza si durerea taranilor romani ,in anii comunistilor ) furnalistilor,laminatorilor,lacatusilor ,strungarilor ,tractoristilor si nu si a profesorilor , inginerilor ,juristilor ,economistilor ,pictorilor ,scriitorilor ,chirurgilor , oftalmologilor ,anesezistilor s.a.m.d. Mai bine schimbate toate cu nume de pesonalitati ale istorie Galatiului si tarii .De ce mai avem strada "Revolutie "( mostenita de la comunisti )cand inca mai este cunoscuta ,asa cum este normal ,ca strada "Sfintii imparati" ,de ce nu este schimbata denumirea strazii "Mihail Sadoveanu "
  in "Mihail Sadoveanu -scriitor " asta ca sa se faca distinctie intre perioada cand a fost scriito ,inainte de 1944 ( romanul "Mitrea Cocor "nu se pune fiind adeziunea scriitorului la ideele comuniste ) si perioada cand a fost tradator vandut comunistilor ( printre altele , presedinte al MAN atunci cand s-a instaurat republica ).

  Raportează
 • postat de Gheorghe Joi, 31 Octombrie 2019 14:08 89.137.224.*** Link la comentariu
  4
  2

  Bravo, foarte buna ideea!

  Raportează
 • postat de Locatar de pe Petru Groza Joi, 31 Octombrie 2019 07:38 81.12.150.*** Link la comentariu
  5
  9

  Eu nu platesc nimic penstru schimbarea actelor: buletin, permis coinducere, etc, etc. Nu stau la nicio coada la CEC pentru taxe, la Evidenta populatiei, etc, etc. Sa vina acasa si sa mi le aduca actele noi.
  Hai, pa !

  Raportează
 • postat de Vasile T Miercuri, 30 Octombrie 2019 20:56 89.136.0.*** Link la comentariu
  6
  12

  Era util de precizat in articol ce a facut/realizat pentru Galati in aceste calitati (mai ales in cea de ministru), pentru a se fundamenta aceasta propunere. Nu stiu ce a facut Petru Groza pentru Galati, dar o schimbare asa pentru a justifica diurna de consilier si slaba initiativa in acest mandat (initiatorul propunerii mai are si conexiuni cu istoria acestui oras, deci putea fi redata fundamentarea), care poate pune pe drumuri si la cheltuieli inutile zeci de cetateni, nu stiu daca se justifica!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.