Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
1 comentariu

Duminica viitoare, pe 10 noiembrie, între orele 7,00 şi 21,00, gălăţenii, alături de toţi ceilalţi cetăţeni de pe teritoriul României sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele, pentru următorii cinci ani. Românii din diaspora, care nu şi-au exprimat deja opţiunea electorală prin corespondenţă şi au cerut să voteze la secţiile organizate în străinătate, vor avea la dispoziţie trei zile - 8, 9 şi 10 noiembrie, pentru a participa la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Pregătirile pentru organizarea scrutinului în judeţul Galaţi sunt pe ultima sută de metri.

Potrivit Instituţiei Prefectului - judeţul Galaţi, nu mai puţin de 577.295 de buletine de vot, câte a repartizat Regia Autonomă Monitorul Oficial judeţului Galaţi, vor fi preluate astăzi, 2 noiembrie, urmând a fi transportate şi depozitate sub pază militară. De asemenea, s-au achiziţionat 2.180 de ştampile cu menţiunea „VOTAT”, 436 de ştampile de control, 537.628 timbre autocolante, 1.308 broşuri şi 3.924 de ecusoane pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare.

„În judeţul Galaţi, s-a respectat întocmai programul calendaristic al acţiunilor de pregătire a alegerilor pentru Preşedintele României, organizarea fiind coordonată de prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, în calitate de preşedinte al Comisiei tehnice judeţene pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor”, se arată într-un comunicat de presă.

436 de secţii de votare

Potrivit informaţiilor oficiale, în judeţul Galaţi au fost amenajate 436 de secţii de votare, din care 176 în municipiul Galaţi şi 33 în municipiul Tecuci, numărul total de alegători aflaţi pe listele electorale permanente fiind de 522.164. Conform legii, în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi au domiciliul sau reşedinţa, cetăţenii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.

Pentru a afla care este secţia de votare la care sunt arondaţi şi adresa acesteia, cetăţenii pot accesa Registrul electoral - https://www.registrulelectoral.ro/ introducând, apoi, datele personale cerute.

În cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi au domiciliul sau reşedinţa, cetăţenii pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Documente şi ştampile, sub pază militară

Buletinele de vot şi toate celelalte materiale necesare votării (ştampilele de control, formularele listei electorale suplimentare, formularele extrasului din listele electorale, formularele necesare pentru consemnarea situaţiilor semnalate de Sistemul informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal, lipici, tuşiere, pixuri, ceară sigiliu, sfoară, dosare mapă etc.) vor fi repartizate în saci pentru fiecare secţie, urmând a fi distribuite şi predate preşedinţilor secţiilor de votare din întreg judeţul pe parcursul zilei de sâmbătă, 9 noiembrie 2019. Transportul buletinelor a fost organizat pe opt trasee în municipiul Galaţi şi nouă trasee în celelalte localităţi, toate sub pază militară, structurile Ministerului Afacerilor Interne asigurând securitatea şi ordinea publică pe întreg parcursul procesului electoral.

Cum este ales preşedintele

Președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale este programat pe 24 noiembrie 2019 pentru românii din ţară, şi pe 22, 23 şi 24 noiembrie pentru cei din străinătate.

Citit 2346 ori Ultima modificare Luni, 04 Noiembrie 2019 17:37

1 comentariu

  • postat de comunismul Sâmbătă, 02 Noiembrie 2019 12:20 188.24.202.*** Link la comentariu
    4
    6

    cred ca stiu cine va iesi presedinte! klaus johannis! in fond el are multi alegatori! si anul asta! ca in 2014! viorica dancila nu prea are sanse! iar mircea diaconu ce sa zic spun! ar avea sanse! dar nu prea vrea! dan barna oricum nu era votat de nimeni! theodor paleologu ce sa faca asta ca presedinte! e o gluma cred! kelemen hunor asta este exclus! ca nu e de al nostru! doar daca il voteaza aia ungurii bozgorii! are voturi putine oricum! intr-un sondaj asa ar veni! klaus johannis 45.7%! mircea diaconu 16.7%! theodor paleologu 6.9%! dan barna 12.6%! viorica dancila 15.1%! kelemen hunor 2.9%! deci klaus johannis conduce! inseamna ca o sa fie iar presedinte! are toate sansele! in ciuda faptului ca a fost marcat de evenimente in primul mandat! colectiv de exemplu! unde se presupune ca ar fi vinovat! eu nu stiu! si nu ma intereseaza! iar vinovatii sunt sigur nicolae banicioiu! raed arafat! cristian popescu piedone! plus patronii clubului! paul gancea! alin anastasescu! costin mincu! etc! vinovatii cam astia ar fi! nu stiu de unde reiese ca ar fi klaus johannis! da ma rog!

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.