De Crăciun, gălăţenii ar putea călători cu autobuze noi (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

De Crăciun, gălăţenii ar putea călători cu autobuze noi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cele 40 de autobuze BMC, Euro 6, fabricate în Turcia, ar putea intra de Crăciun pe traseele de transport public local ale oraşului. Cel puţin aşa speră primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, şi directorul general al SC Transurb SA, Mihai Cadinoiu. Chiar dacă noile mijloace de transport se află în curtea companiei publice de transport, formalităţile pentru ca acestea să poată intra legal în circulaţie pot dura.

Nu mai puţin de 40 de autobuze nou-nouţe stăteau ieri dimineaţă, aliniate pe două rânduri, în curtea societăţii Transurb, contrastând cu vehiculele vechi şi hârbuite pe care gălăţenii le tot aşteaptă în staţii. De aceeaşi culoare pe care o au atât noile troileibuze cât şi cele 20 de minibuze intrate pe trasee pe 1 decembrie, cele 40 de autobuze noi au lungimea de 12 metri, trei uşi de acces şi o capacitate de transport de 97 de persoane, din care 26 pe scaune şi 71 în picioare.

Mijloacele de transport au podeaua joasă, rampă pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi (plus buton exterior de deschidere pentru aceste persoane), sunt echipate cu instalaţii de aer condiţionat şi încălzire, afişaj de tip LED, sistem de informare audio şi sistem de supraveghere video interior-exterior. De asemenea sunt cablate corespunzător pentru toate echipamentele sistemului de e-ticketing. Autobuzele au fost livrate de BMC Truck & Bus SA, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 26,2 milioane de lei fără TVA (656.150 de lei bucata). Suma este plătită de Primărie, dintr-un credit contractat la EximBank.

De ce Euro 6

"Mulţi se întreabă de ce am luat Euro 6. Le-am luat datorită costurilor reduse şi pentru că era deja stringentă cererea de a deservi transportul public în comun la un nivel acceptabil pentru cei care îl folosesc", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Atât primarul Ionuţ Pucheanu, cât şi directorul general al SC Transurb, Mihai Cadinoiu, au spus că speră ca, până de Crăciun, autobuzele proaspăt sosite să intre în circulaţie. Totul depinde, însă, de durata formalităţilor pentru înmatriculare.

Ce trasee vor deservi

"Când am început mandatul de director general al Transurb am spus că mă voi ocupa de reînnoirea parcului, am avut tot sprijinul autorităţilor. În acest moment, aproximativ 40 la sută din parcul auto al Transurb este nou. Ne dorim să oferim servicii de calitate. Gălăţenii merită, pentru că din banii lor s-au realizat investiţiile", a declarat managerul Transurb.

Potrivit acestuia, cele mai vechi autobuze, cu peste 12 ani de funcţionare, vor fi scoase din uz. "Nu aş putea să vă spun ce trasee vor deservi noile autobuze, dar vor fi cele mai aglomerate şi reprezentative pentru transportul gălăţean", a mai spus Cadinoiu.

Cum le păstrăm, aşa le avem

Pentru că, din păcate, s-a întâmplat ca noile troleibuze să fie vandalizate, compania publică de transport s-a gândit la măsuri suplimentare pentru a descuraja asemenea acte. Pe lângă şofer şi camere video interioare, în noile autobuze vor circula angajaţi ai Transurb, cu misiunea de supervizare a activităţii de transport pe trasee.

Citit 6772 ori Ultima modificare Vineri, 06 Decembrie 2019 15:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.