Replica lui Marius Stan la adresa lui Victor Paul Dobre. ”Dacă ar fi luat decizii mai bune, am fi avut și astăzi primar liberal la Galați”

Replica lui Marius Stan la adresa lui Victor Paul Dobre. ”Dacă ar fi luat decizii mai bune, am fi avut și astăzi primar liberal la Galați”
Evaluaţi acest articol
(46 voturi)

Nota redacţiei: În urma publicării interviului intitulat "Dacă Marius Stan mă asculta, era primar şi astăzi", acordat de parlamentarul PNL Victor Paul Dobre, am primit la redacţie un punct de vedere din partea fostului primar al Galaţiului, Marius Stan. Îl redăm integral în continuare, cu precizarea că este ultimul articol cu şi despre un politician publicat de "Viaţa liberă" în lipsa unui contract de campanie electorală.

Recent, într-un interviu, dl V. P. Dobre a făcut o referire la mine şi cred că e indicat să prezint gălăţenilor câteva lămuriri.

Redau textul: "... dacă Marius Stan mă asculta pe mine - politic vorbind, că nu m-am amestecat în administraţie - era primar şi azi, şi în următorii patru ani! Mă refer strict la partea politică, în partea de administraţie primarul e primar, el decide!"

Dl Dobre are dreptate şi nu are dreptate.

Ce a vrut să zică fostul meu coleg e ca astăzi regretă unele decizii politice, decizii în urma cărora Galaţiul încă poartă eticheta dureroasă: "oraş roşu". Dl Dobre este un bun politician şi ştie că, în esenţă, nu a fost o problemă de comunicare. În fapt, dansul ar fi trebuit să ştie să mă prețuiască și să mă protejeze mai mult, în faţa atacurilor cu iz politic, dincolo de orgoliile personale. Şi ar fi trebuit să facă asta în interesul propriului partid, dar mai ales în interesul comunităţii şi a Galaţiului.

Astfel, trebuie să-i dau dreptate: dacă ar fi luat decizii mai bune, am fi avut și astăzi primar liberal la Galați, după cum bine afirma el, cu o doză justificată de regret.

Mai departe, am puterea de a recunoaşte că am făcut unele greșeli politice, care m-au privat de un nou mandat de primar şi au înlesnit revenirea Galațiului în administrarea dezastruoasă a PSD.

În plus, ar fi trebuit, poate, să fiu mai indulgent şi mai împăciuitor, să fiu mai conciliant cu adversarii politici şi poate, ceva mai flexibil. În primul rând, însă, ar fi trebuit să-mi aleg cu mai multă grijă colaboratorii, cei în care am investit încredere.

Aceasta e o lecţie învăţată.

Dar la fel de adevărate sunt şi următoarele lucruri:

După război și până astăzi, Galaţiul a avut un singur primar liberal, iar acela am fost eu, Marius Stan. Votul gălăţenilor e cel care a făcut posibil acest lucru. Nu ascultarea de unul sau altul.

Am fost liberal din 1992 și voi rămâne credincios orientării liberale, chiar și fără carnet de partid.

În plus, nu ar trebui să uităm că primii care m-au trădat au fost chiar oamenii obedienți față de dl. Dobre. Spre deosebire de mine, ei au fost ascultători.

De aceea, nu cu bucurie, ci obligat de trădarea lor, motivată politic, am făcut un sacrificiu personal, trecând la alt partid. Această decizie, dureroasă pentru mine, a fost totuşi benefică pentru gălăteni. Astfel, am obținut pentru doi ani consecutivi subvenții de câte 100 milioane lei pentru sistemul centralizat de încălzire.

Privind astăzi retrospectiv, trebuie să îi dau dreptate fostului coleg: am fost mai degrabă un bun administrator, decât un bun politician. De aici şi reproşul: nu că nu l-am ascultat, ci că nu i-am "dat ascultare". Am avut îndrăzneala de a gândi autonom, de a lua decizii, punând pe primul loc Galaţiul. Am "dat ascultare" gălăţenilor, nu unui şef, pe linie de partid.

Dl Dobre are experiență şi abilitate politică de necontestat, însă nu a reuşit să pună interesul propriului partid în faţa orgoliului personal. Sper doar să-şi fi însuşit această lecţie.

Cât despre mine: prezint aceste lămuriri fără niciun fel de patimă sau frustrare, doar în spiritul relevării întregului adevăr şi din dorinţa de a aduce acest adevăr în atenţia gălăţenilor.

Există în textul dl-ui Dobre o parte care mă măguleşte: e evidentă o nuanţă de regret. Dansul ştie că aş fi fost persoana potrivită pentru a fi " primar şi azi şi în următorii patru ani".

Aş dori să-l asigur că dacă în privinţa actualului mandat nu mai e nimic de făcut, pentru următorii patru ani eu voi fi primarul municipiului Galaţi.

E rândul meu acum să sper că mă va asculta. 

Marius Stan

Citit 8620 ori Ultima modificare Vineri, 07 Februarie 2020 20:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.