Ministrul Nelu Tătaru, după o nouă vizită la Galați: Management prost la Spitalul Județean Galați
Foto: Marian Calestru

Ministrul Nelu Tătaru, după o nouă vizită la Galați: Management prost la Spitalul Județean Galați
Evaluaţi acest articol
(55 voturi)

La exact două săptămâni de la ultima sa vizită, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a revenit la Galaţi. De data aceasta, a vrut să verifice dacă unitatea mobilă de Terapie Intensivă este sau nu funcţională. Totodată, ministrul a anunţat că a semnat deja ordinul prin care mai mulţi medici rezidenţi vor fi detaşaţi de la Iaşi şi Bucureşti pentru a lucra în această unitate mobilă. Mai mult, Nelu Tătaru a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că managementul de la Spitalul Judeţean este unul defectuos.

Nelu Tătaru a vizitat unitatea mobilă de Terapie Intensivă din curtea Spitalului Judeţean Galaţi, pentru a se asigura că aceasta este funcţională şi le-a spus reprezentanţilor conducerii unităţii medicale că a semnat deja ordinele prin care mai mulţi medici rezidenţi din Iaşi şi Bucureşti vor fi detaşaţi la Galaţi pentru a lucra în această unitate mobilă. Cu toate acestea, conducerea Spitalului Judeţean susţine că medicii rezidenţi de anul IV, care vor veni la unitatea sanitară de la noi din oraş, vor avea nevoie de dublajul unui medic specialist, iar asta nu va fi un real ajutor. ”Noi, în adresa pe care am făcut-o, am precizat că avem nevoie de cinci medici. Medicul rezident trebuie, în permanenţă, dublat de un medic specialist. Noi avem acum un deficit de cinci medici, având în vedere că sunt în concedii medicale, în concediu de creşterea copilului. Medicii rezidenţi vor fi folosiţi în secţia de Terapie Intensivă din spital”, ne-a explicat Alina Dobrea, managerul Spitalului Judeţean Galaţi.

Până una alta, unitatea mobilă este funcţională, dar stă nefolosită în curtea spitalului, unul dintre motive fiind şi faptul că secţia de Terapie Intensivă din spital nu este încă plină. Cu toate acestea, Nelu Tătaru a ţinut să precizeze că, din punctul său de vedere, managementul unităţii medicale este unul defectuos. ”Am făcut o evaluare la nivelul Prefecturii şi la Spitalul Judeţean sunt 18 medici ATI. Credeţi că ar putea să coboare cineva în acel TIR? Eu zic că da, pe lângă cei care sunt detaşaţi. Dacă vreţi o părere personală, în acest moment, şi nu numai personală, la Spitalul Judeţean Galaţi este un prost management, în care ai doar 300 de pacienţi dintr-un total de 1.800, cât ar trebui să fie, ai 2.200 de cadre, din care 193 sunt infectate, şi tu nu poţi justifica un personal care să meargă jos, în acel TIR de Terapie Intensivă? Haideţi să ajungem la un context în care un management trebuie să asigure funcţionarea unei unităţi mobile de Terapie Intensivă, care ne-a fost solicitată şi pe care am dat-o a doua zi după ce am fost aici. Deci, în acest moment, nu sunt cazuri ca să necesite să cobori în acea unitate de Terapie Intensivă, dar, în măsura în care numărul de cazuri va creşte, vreau să văd că acea unitate de Terapie Intensivă, complet dotată în acest moment, funcţionează”, a declarat Nelu Tătaru.

Conform ministrului, tot de management ţine şi aprovizionarea cu kituri de testare pentru aparatele Real Time PCR. ”Fiecare spital are un departament de achiziţie, un furnizor care le-a dat aceste kituri. Fiecare manager îşi asigură aceste kit-uri. Dacă furnizorul care a furnizat până acum nu are aceste kituri, pot încerca prin achiziţie directă de la un alt furnizor, dar rămâne o chestie de management”, a completat Nelu Tătaru.

Citit 7537 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.