Cum a pierdut Primăria Galaţi o bucată de parcare gata modernizată

Cum a pierdut Primăria Galaţi o bucată de parcare gata modernizată
Foto: Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

La finele lunii trecute, am primit la redacţie un mesaj însoţit de fotografii prin care ni se semnala faptul că o parte din parcarea generoasă amenajată pe strada Leonida Zamfirescu, între blocurile Lotus 1 şi Iris, a fost împrejmuită cu un gard metalic, pentru că a devenit proprietate privată. Primăriei Galaţi i-a luat mai mult de 20 de zile pentru a ne oferi doar o parte dintre explicaţiile pe care le-am cerut cu privire la această situaţie.

„În cartierul Micro 17, pe strada Leonida Zamfirescu, între blocurile Lotus1 şi Iris, odată cu amenajarea zonei şi a asfaltării străzii, în 2019, s-a amenajat şi o parcare generoasă. În cursul zilei de ieri, parte din această parcare a fost împrejmuită cu gard metalic şi stâlpi. Întrebând muncitorii de la faţa locul de ce se restricţionează accesul pe domeniul public, aceştia au transmis faptul că acel loc este o proprietate privată.

Cum se poate ca, după ani buni în care acest loc a fost domeniu public, să devină proprietate privată? Cum a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal, dacă în acel loc era o proprietate privată? Dacă nu era proprietate privată şi s-a făcut retrocedare, de ce după modernizarea zonală?”, era mesajul, însoţit de fotografii doveditoare, pe care l-am primit la redacţie.

Pe 27 iulie, am sesizat în scris Primăriei Galaţi, situaţia semnalată, cerând explicaţii. Totodată, am cerut să ni se precizeze care este suprafaţa împrejmuită şi ce suprafaţă a mai rămas disponibilă din parcare, dar şi motivele pentru care zona a fost restricţionată.

Ce spune municipalitatea

În urma insistenţelor noastre, am primit un răspuns din partea autorităţilor abia pe 19 august: „Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că parcarea a fost executată cu mult timp înainte de modernizarea străzii Leonida Zamfirescu, practic în perioada când s-au construit blocurile ANL. La momentul respectiv, terenul nu era intabulat, marcat sau împrejmuit, iar intabularea s-a realizat în anul 2012. Ulterior, terenul a fost împrejmuit de către proprietar. Altfel, se analizează posibilitatea exproprierii pe cale de utilitate publică, pentru extinderea sistemului rutier”, a fost răspunsul primit din partea Biroului de presă al Primăriei municipiului Galați.

Citit 7144 ori Ultima modificare Miercuri, 26 August 2020 22:11

9 comentarii

 • postat de Mmmmm37
  Marți, 25 August 2020 15:26
  79.116.97.***
  Un.lucru e sigur, si anume ca reclamantul a ramas fara loc de parcare, care era de altfel din ambundenta.in zona respectiva. Poate acum ca ai aflat ca e proprietate privata te gandesti sa l abordezi si sa ii platesti propritarului taxa de parcare pe toti anii anteriori.
  PS. Poate VLG il verifica pe reclamamt cum e la zi cu tacele si impozitele, ca a vedem si noi un profil al reclamantului galatean...
  3
  14
  Raportează
 • postat de alien
  Marți, 25 August 2020 14:49
  5.2.209.***
  Sunt curios cat o sa coste "exproprierea" si cine va fi beneficiarul tranzactiei...
  Eventual si din ce partid face parte! ;)
  5
  15
  Raportează
 • postat de cartier
  Marți, 25 August 2020 13:20
  78.96.59.***
  Si asta e nimica toata. Sa va spuns alte chestii si mai gogonate pe care le face primaria : da adrese pentru anumite loturi de pamant, intr-o zona a orasului , cu denumiri de strazi care se afla in cealalta parte a orasului. De exemplu, in zona str.Calea Prutului c/c str. Marinei se afla proprietati avand adresa de str. Basarabiei doua sute si ceva (toata lumea stie ca str. Basarabiei incepe din str. M.Bravu si numerele cresc cu cat ne indreptam spre combinat) . Dar exista si cate doua strazi cu acelasi nume in oras : str. Izvor o gasim in cartierul Micro 21 dar si in pe valea orasului. Si mai sunt multe alte gogomanii care te fac sa te crucesti daca le auzi. Primaria e plina de ,,specialisti,, care aspira la pensii ,,speciale,, .
  0
  16
  Raportează
 • postat de Nicu
  Marți, 25 August 2020 11:52
  86.124.201.***
  @ Cetatean. Fiecare palma de teren din Galati are un statut juridic, un proprietar (statul, persoana fizica sau juridica). Nu te apuci sa construiesti ceva fara sa stii statul juridic al terenului. La fel se scuza de ex. si cu amenajarea arterei de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri prin curtea Politiei de Frontiera, ca nu concorda datele de intabulare din cadastru. Daca ar fi sa ne luam dupa ei nu ar ajunge tara cati revendicatori cu acte mai mult sau mai putin valabile. Vezi si balciul cu terenul de la fostul Aviasan, sau Palatul Simion Gheorghiu, sau ....... Contractele incheiate de Primaria Galati, nu au nici o clauza de despagubire catre Primarie in situatia nerespectarii contratelor. Vezi: Plaja "Dunărea", SC Karan Business & Finance SRL si amenajarea arterei de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri initial contract castigat in 2016 de Lemacons, care dupa 1 an renunta la contract (bine mersi). Si asa bine merci s-au reziliat niste contracte in defavoarea locuitorilor Galati-ului.
  6
  8
  Raportează
 • postat de Georgel
  Marți, 25 August 2020 08:56
  185.100.87.***
  Tipar de gândire cultivată în perioada 1944-1989 și care nu ne lasă nici acum în pace...

  Primăria nu ”a pierdut” acel teren, doar l-a dat înapoi familiei celui căruia i-a fost luat samavolnic în perioada comunistă. Desigur, după mulți ani pierduți prin diverse instanțe...
  12
  22
  Raportează
 • postat de Gălăteanu
  Marți, 25 August 2020 07:41
  89.39.81.***
  În ritmul în care răspunde Primăria la întrebări, poate peste 50 de ani vor face primele demersuri de expropriere, 10 ani vor evita subiectul, iar dacă se insistă cu întrebările, vor declara că „s-a pierdut procesul!.
  6
  14
  Raportează
 • postat de Cetățean
  Marți, 25 August 2020 07:02
  89.39.81.***
  Pentru @Nicu. Ce vină are Primarul, oricare ar fi el și orice culoare politică ar avea, că terenul respectiv a fost retrocedat urmașilor fostului proprietar? S-au restituit munți, sedii de instituții școlare de prestigiu și de renume (la noi, Grădinița 7, Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza ș.a.), păduri de sute de hectare, lacuri.etc. care acum sunt împrejmuite. În cazul acesta, probabil că Primăria va cumpăra terenul de la proprietar cu bani grei.
  8
  16
  Raportează
 • postat de Tiglinist
  Marți, 25 August 2020 06:54
  82.137.14.***
  Interesant ar fi sa aflam circuitul proprietatii, mostenitori, cumparatori, cine sunt persoanele care au reusit sa obtina intabularea si apoi punerea in practica prin ingradire.
  In urma cu 50 de ani eram copii si alergam prin lanurile de grau, ovaz, in, etc. cultivate pe locul acela.
  L-o fi revendicat vreunul din ortacii din copilarie ...
  1
  31
  Raportează
 • postat de Nicu
  Marți, 25 August 2020 00:19
  86.124.201.***
  Inca o "reusita" care se incadreaza in cele 10-15% nereusite a primarului Pucheanu conform propriei declaratii:
  - "La autoevaluarea de la finalul celor patru ani de mandat consider că am realizat ceea ce mi-am propus într-o proporție de 85-90 la sută", VEZI: "https://www.viata-libera.ro/politica-administratie/151513-interviu-cu-primarul-municipiului-galati-ionut-pucheanu-galatenii-merita-un-oras-modern-nu-promisiuni-desarte".
  18
  52
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.