Tipărirea buletinelor va intra în normal. Criza plasticului este pe sfârșite
Foto: Marian Calestru

Tipărirea buletinelor va intra în normal. Criza plasticului este pe sfârșite
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Veste bună pentru cele câteva mii de gălățeni care așteaptă chiar și de mai bine de o lună să le fie eliberată cartea de identitate. În zilele ce urmează se va accelera procesul de tipărire a documentelor, promit reprezentanții serviciului de resort. Pentru a preveni suprasolicitarea resurselor și creșterea timpului de emitere, oficialii le recomandă persoanelor ale căror cărți de identitate au expirat din martie 2020 sau urmează să expire în perioada următoare să nu intre în panică, pentru că acestea sunt perfect valabile, dar doar pe teritoriul României.

Criza națională de plastic necesar tipăririi documentelor a pus mii de gălățeni în situația ca, după ce au stat la cozi să își schimbe actele expirate, să aștepte chiar și 45 de zile pentru a primi un document valabil. Timpii de așteptare au crescut proporțional cu numărul de noi solicitări, de circa 200 în fiecare zi, astfel că și acum, pe final de martie, numărul solicitărilor care așteaptă să fie onorate doar de Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) Galați este unul extrem de mare.

"Avem undeva în jur la 4.000 de solicitări în așteptare, dar la acest sfârșit de săptămână avem promisiunea că vom putea crește numărul de documente tipărite, astfel încât, în câteva săptămâni, să putem reintra în normal", a precizat Silviu Bacalum, directorul SPCLEP Galați. Unul dintre motivele pentru care cifra a devenit una greu de acoperit a fost și faptul că mulți gălățeni s-au temut că nu își vor putea folosi actele expirate, dar și reticența multor instituții, private sau chiar publice, de a accepta documente de identitate expirate în timpul stării de alertă. Oficialii atrag atenția că acestea sunt valabile pe teritoriul României pentru încheierea a absolut orice fel de acte, de la simpla cumpărare a unei rețete compensate din farmacie, la încheierea de acte notariale sau în relația cu băncile. Singurele situații în care nu se pot folosi documentele expirate sunt trecerea frontierei de stat și utilizarea ca act de dovedire a identității în afara granițelor.

Pentru a facilita depunerea documentelor și obținerea de cărți de identitate, în județul Galați funcționează, la acest moment, 11 servicii publice de evidență a persoanelor, aflate sub coordonarea Direcţiei Județene. Acestea sunt în Galați, Tecuci, Tg. Bujor, Berești, Corod, Țepu, Scânteiești, Cudalbi, Pechea, Ivești și Liești și deservesc o populație totală de 633.481 de persoane. Șapte dintre acestea, respectiv cele comunale, au fost înființate după anul 2010.

Citit 5603 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Martie 2021 03:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.