Tipărirea buletinelor va intra în normal. Criza plasticului este pe sfârșite
Foto: Marian Calestru

Tipărirea buletinelor va intra în normal. Criza plasticului este pe sfârșite
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Veste bună pentru cele câteva mii de gălățeni care așteaptă chiar și de mai bine de o lună să le fie eliberată cartea de identitate. În zilele ce urmează se va accelera procesul de tipărire a documentelor, promit reprezentanții serviciului de resort. Pentru a preveni suprasolicitarea resurselor și creșterea timpului de emitere, oficialii le recomandă persoanelor ale căror cărți de identitate au expirat din martie 2020 sau urmează să expire în perioada următoare să nu intre în panică, pentru că acestea sunt perfect valabile, dar doar pe teritoriul României.

Criza națională de plastic necesar tipăririi documentelor a pus mii de gălățeni în situația ca, după ce au stat la cozi să își schimbe actele expirate, să aștepte chiar și 45 de zile pentru a primi un document valabil. Timpii de așteptare au crescut proporțional cu numărul de noi solicitări, de circa 200 în fiecare zi, astfel că și acum, pe final de martie, numărul solicitărilor care așteaptă să fie onorate doar de Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) Galați este unul extrem de mare.

"Avem undeva în jur la 4.000 de solicitări în așteptare, dar la acest sfârșit de săptămână avem promisiunea că vom putea crește numărul de documente tipărite, astfel încât, în câteva săptămâni, să putem reintra în normal", a precizat Silviu Bacalum, directorul SPCLEP Galați. Unul dintre motivele pentru care cifra a devenit una greu de acoperit a fost și faptul că mulți gălățeni s-au temut că nu își vor putea folosi actele expirate, dar și reticența multor instituții, private sau chiar publice, de a accepta documente de identitate expirate în timpul stării de alertă. Oficialii atrag atenția că acestea sunt valabile pe teritoriul României pentru încheierea a absolut orice fel de acte, de la simpla cumpărare a unei rețete compensate din farmacie, la încheierea de acte notariale sau în relația cu băncile. Singurele situații în care nu se pot folosi documentele expirate sunt trecerea frontierei de stat și utilizarea ca act de dovedire a identității în afara granițelor.

Pentru a facilita depunerea documentelor și obținerea de cărți de identitate, în județul Galați funcționează, la acest moment, 11 servicii publice de evidență a persoanelor, aflate sub coordonarea Direcţiei Județene. Acestea sunt în Galați, Tecuci, Tg. Bujor, Berești, Corod, Țepu, Scânteiești, Cudalbi, Pechea, Ivești și Liești și deservesc o populație totală de 633.481 de persoane. Șapte dintre acestea, respectiv cele comunale, au fost înființate după anul 2010.

Citit 5152 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Martie 2021 03:01

4 comentarii

 • postat de Katia
  Duminică, 28 Martie 2021 18:15
  89.136.0.***
  "Pentru a preveni suprasolicitarea resurselor și creșterea timpului de emitere, oficialii le recomandă persoanelor ale căror cărți de identitate au expirat din martie 2020 sau urmează să expire în perioada următoare să nu intre în panică, pentru că acestea sunt perfect valabile, dar doar pe teritoriul României.".
  Dar un text de lege Hg ceva? Sa te creada postasul, banca sau alti necredinciosi. Un act expirat, confirma identitatea persoanei. Expirarea si preschimbarea acestora a fost introdusa ca metoda de jecmanire. Un produs alimentar, cosmetic, medicament pot expira. Da fizionomia se schimba dar nu si CNP, si nu chiar asa sa devii de nerecunoscut. Multi din cei ce poarta barba de diverse lungimi sau ochelari trebuie obligati sa-si schimbe actele.
  Apoi daca tot se preschimba modelul in august, de ce gvernul incapabi nu dispune prelungirea automata a valabilitatii actelor pana in 2022, timp in care populatia poate cere CI noi (cu cip, amprenta etc)? Pentru ca vor banii fraierilor. La fel si cu idiotenia inventata act de identitate provizoriu (1 an). Pentru a da bani la evazionistii cu chioscurile de copiat acte si facut poze din zona evidentei populatiei din fiecare oras/ centru de eliberare. Nimeni nu elibereaza chitante iar la ANAF sau alti legalisti ploua.
  1
  1
  Raportează
 • postat de ceatean
  Sâmbătă, 27 Martie 2021 20:57
  213.177.4.***
  M-am dus sa-mi schimb C.I. si aceasta mi-a fos retinuta pt ca era expirata.
  Mi s-a spus ca am de asteptat 30 zile. Au trecut 40 de zile si tot nu mi-au dat alta C.I. .
  Daca era asa cum au declarat : " dar și reticența multor instituții, private sau chiar publice, de a accepta documente de identitate expirate în timpul stării de alertă. Oficialii atrag atenția că acestea sunt valabile pe teritoriul României " de ce nu mi-au lasat C.I. , asa cum era ea expirata, pana la eliberarea celei noi ?!?!? ... o mare vrajeala mai ales ca vine din partea autoritatilor .
  1
  2
  Raportează
 • postat de Terente
  Vineri, 26 Martie 2021 12:09
  81.12.149.***
  Ce jaf de cladire neingrijita avem la SPCLEP Galati!
  Se vede ca la conducerea acestei institutii avem un politruc...
  Si cati bani publici papa acesti bugetari..
  1
  9
  Raportează
 • postat de Nobel
  Vineri, 26 Martie 2021 10:42
  89.136.7.***
  In articolul din 26 februarie, se spunea: "La fel ca reprezentanţii celorlalte servicii de evidenţă a populaţiei din ţară, acesta speră ca, până la sfârşitul lunii martie, situaţia se reintre în normal..: In acsta, la sfarsitul lui martie, se spera ca in cateva saptamani... Vorba cantecului: "si tot astept pe cineva.. si nu mai vine..."
  1
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.