Aşteptând canalizarea de peste 20 de ani. Banii europeni şi haznalele din curţile gălăţenilor (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Aşteptând canalizarea de peste 20 de ani. Banii europeni şi haznalele din curţile gălăţenilor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Deşi două investiţii europene majore în infrastructura Galaţiului îşi croiesc drum aproape de porţile lor, locuitorii aleilor aferente străzii Tunelului vor rămâne tot cu haznalele în curţi. Oamenii cer să fie racordaţi la reţeaua de canalizare a oraşului încă din septembrie 1998 şi tot de atunci primesc asigurări că "lucrările sunt cuprinse în programul de perspectivă al Primăriei municipiului Galaţi". La finele anului trecut, când au început lucrările pe strada principală, locatarii aleilor au sperat că va ajunge canalizarea şi la ei. Ei bine, conform răspunsurilor primite din partea autorităţilor gălăţene, aleile nu sunt incluse în proiectul de canalizare, întrucât costurile de investiţii depăşeau costul unitar acceptat de Comisia Europeană.

Ajunşi la capătul răbdării de când li se tot promite că vor intra şi ei în rândul lumii civilizate, locuitorii aleilor aferente străzii Tunelului au venit la redacţia ziarului "Viaţa liberă" cu o sesizare. Vor să ştie când vor fi racordaţi la reţeaua de canalizare şi de ce, până atunci, Primăria Galaţi nu asigură vidanjarea haznalelor existente. Pentru a cunoaşte situaţia, i-am vizitat. În timp ce căutam cele patru alei ale străzii Tunelului, două panouri mari de şantier ne-au ieşit în cale: "Extindere şi modernizare varianta ocolitoare a municipiului Galaţi" şi "Extindere reţea canalizare strada Tunelului şi conductă de refulare". Pe strada Tunelului se lucra şi, văzând desfăşurarea de muncitori şi utilaje, ne-am gândit că poate problema este deja pe cale de rezolvare. Ei bine, nu-i deloc aşa!

De la case de pământ, la căsuţe cu etaj

"Noi suntem vitregiţi de faptul că stăm pe alei, nu pe strada principală. Din ’60 suntem aici, uitaţi de lume, aşa cum sunt şi cei din Fileşti. Noi, cei din cartierul vechi, avem case din pământ, din vălătuci, cum se spune la ţară. Dar din capătul aleilor încolo, e cartier rezidenţial de vile şi căsuţe cu etaj. Mulţi au muncit în străinătate pentru a-şi face case aici. Aici a fost teren agricol. S-a vândut, s-a parcelat şi s-au ridicat case, vile. Unii încă aşteaptă număr la casă. Şi zona rezidenţială se dezvoltă, pentru că sunt terenuri cumpărate şi urmează ca oamenii să construiască", ne-a prezentat situaţia de la faţa locului Emilian Roşca, inginer pensionar.

Fie că locuiesc în casele vechi, fie în cele noi, gălăţenii au trei utilităţi: apă, energie electrică şi gaz metan. "În 1997, am reuşit să tragem conductă de gaz metan. Costurile le-am suportat noi - 80 milioane de lei. Doi vecini au vândut teren din curtea lor ca să poată să-şi tragă gaze. Alţii au făcut împrumuturi, deci s-a tras gaz cu eforturi extraordinare. Dacă nu am fi făcut acea investiţie atunci, nu aveam gaze nici la ora actuală. Dar canalizarea nu putem să o finanţăm noi, pentru că e o sumă prea mare!", spune Emilian Roşca.

Corespondenţă cu Primăria

"Prima adresă către Primărie a fost făcută în 1998, de un vecin de-al nostru, care între timp a decedat", îşi aminteşte Emilian Roşca.

"La solicitarea dumneavoastră din 15 septembrie 1998, vă comunicăm că investiţia «reţea canalizare strada Tunelului» va fi prevăzută în Programul de perspectivă 1999-2001, urmând a fi promovată în funcţie de bugetul planificat şi aprobat", era răspunsul Primăriei transmis pe 21 octombrie 1998. Un document pe care gălăţenii de pe aleile aferente străzii Tunelului l-au păstrat şi ni l-au prezentat.

A doua solicitare către Primărie a fost transmisă de un alt locuitor al aleilor în toamna anului 2009. Pe 15 octombrie 2009, Primăria răspundea: "Pentru racordarea la reţeaua de canalizare a oraşului a imobilelor situate pe strada Tunelului este necesară executarea unei staţii de pompare. La această dată, nu este stabilit amplasamentul acestei staţii. Lucrările sunt cuprinse în programul de perspectivă al Primăriei municipiului Galaţi", se arată în adresa pe care locuitorii o păstrează şi acum.

Lucrări, dar nu în beneficiul lor

Gălăţenii de pe aleile străzii Tunelului ne-au povestit că, la finele anului 2020, au fost demarate lucrări de canalizare pe strada principală, investiţii care, conform panoului de şantier, ar fi trebuit să fie gata la 14 martie 2021. "Conducta de canalizare este finalizată. A început racordarea locuinţelor pe strada principală, începând cu numărul 1, aproximativ 43 de locuinţe, maximum zece metri spre case. Dar cei care locuiesc pe aleile aferente străzii Tunelului nu au acces la canalizare. Grupurile sanitare sunt în curte. Vrem să ştim când vom fi racordaţi şi de ce Primăria nu asigură, până atunci, vidanjarea haznalelor existente", întreabă, în numele locatarilor aleilor, Aneta Gavrilă.

"Canalizarea îi va prinde doar pe cei de la strada principală. Noi, cei de pe alei, suntem în vale, iar conducta de canalizare este trasă la o adâncime de trei metri. Gravitaţional, nu are cum să urce apa din vale la deal, decât dacă intervine o forţă exterioară cum e pompa", spune inginerul pensionar.

"Pentru a racorda cele patru alei, e nevoie de o staţie de pompare jos, la Brateş. Am înţeles că o vor face, dar ni s-a spus să nu aşteptăm mai devreme de un an. Eu am întrebat dacă pot să mă racordez, pentru că de la casa mea, de pe colţ, diferenţa e de 2,4 metri. Am spus că suport şi costurile. Mi-au răspuns că, oricum, nu este nimic funcţional", ne-a explicat un alt locuitor de pe aleile străzii Tunelului.

"Vidanjarea unei haznale costă 300 de lei! Vă daţi seama? Am trei case aici, dintre care două moştenite, pentru care am plătit 1.200 de lei impozit, numai anul acesta. Primăria se foloseşte de banii mei, deci ar trebui să investească!", susţine Emilian Roşca.

Ce am întrebat autorităţile

Pentru a lămuri situaţia, am solicitat Primăriei Galaţi şi Apă Canal să ne precizeze ce lucrări au fost executate până acum pe strada Tunelului, de către cine, care este valoarea lor şi în cadrul cărui proiect au fost realizate. De asemenea, am întrebat ce intervenţii se desfăşurau la sfârşitul lunii aprilie pe strada Tunelului. Am mai fost curioşi să aflăm dacă investiţia este finalizată şi dacă, în cadrul ei, au fost cuprinse şi aleile adiacente străzii Tunelului, iar dacă nu, de ce. Totodată am întrebat ce soluţii există pentru ca şi locatarii aleilor aferente străzii Tunelului să beneficieze de canalizare şi când ar putea fi realizata investiţia.

Canalizare cu bani europeni

"În cadrul Contractului de lucrări GL-CL-01 - Alimentare cu apă şi canalizare în aglomerările Galaţi şi Smârdan, inclus în Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi, în perioada 2014-2020, sunt incluse lucrări pe strada Tunelului. Contractul de lucrări a fost semnat în 12 iulie 2018 cu Rotary Construcţii SRL, în calitate de lider al asocierii Rotary Construcţii SRL - Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93 SA şi reziliat în 15 octombrie 2020. Ulterior, pentru lucrările neexecutate, inclusiv staţia de pompare apă uzată, amplasată pe strada Tunelului, s-a demarat o procedură de achiziţie publică. Actualmente, procedura de achiziţie se află în etapa de evaluare a ofertelor.

În cadrul contractului reziliat, s-a executat circa 350 metri liniari de reţea de canalizare, nefiind finalizată şi plătită către Rotary Construcţii SRL.

După rezilierea contractului de lucrări, pentru restul de lucrări amplasate în carosabil, respectiv, reţea canalizare 640 ml şi conducta de refulare aferentă staţiei de pompare apă uzată 670 ml, s-a demarat o procedură de achiziţie urgentă, întrucât în zonă se află în derulare lucrarea de investiţii "Extindere şi modernizare varianta ocolitoare a municipiului Galaţi", implementată de către Consiliul Judeţean Galaţi, cu finanţare din fonduri europene nerambursabile prin POR 2014-2020", ne-a comunicat SC Apă Canal SA.

Conform operatorului regional, contractul pentru lucrările urgente a fost semnat cu Ştef Edil CDP SRL şi are o valoare de 999.002,89 lei cu TVA inclus. Într-adevăr, pe panoul de şantier şi pe indicatoarele rutiere de pe strada Tunelului era trecut numele firmei Ştef Edil.

Reţeaua nu poate fi pusă în funcţiune

"Pentru a deveni funcţională reţeaua de canalizare executată pe strada Tunelului, mai sunt necesare următoarele lucrări: efectuarea testelor de etanşeitate şi inspecţia cu camera video a reţelei de canalizare executată de Rotary Construcţii SRL şi efectuarea eventualelor remedieri, dacă vor fi necesare după efectuarea acestor teste; proiectarea şi executarea staţiei de pompare apă uzată.

Această lucrare este inclusă în contractul ce se află în procedură de achiziţie publică. Durata contractului aflat în procedură de achiziţie publică este de 720 de zile de la data ordinului de începere.

Astfel, până la execuţia lucrărilor în cadrul viitorului contract, reţeaua de canalizare de pe strada Tunelului nu poate fi pusă în funcţiune", ne-a transmis Apă Canal.

Operatorul regional a făcut şi o precizare importantă: "În cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi, sunt incluse doar următoarele străzi din zona străzii Tunelului: strada Lăcrămioarei, strada Răşinari, strada Tazlăului, strada Cerului şi strada Malul Brateş. Restul străzilor şi aleilor nu sunt incluse în proiect, întrucât costurile de investiţii depăşeau costul unitar acceptat de Comisia Europeană".

Cu alte cuvinte, problema aleilor străzii Tunelului rămâne nerezolvată.

Ce spune Primăria

"Până la finalizarea lucrărilor la noua rețea de canalizare din zona strada Tunelului, vidanjarea foselor se va realiza în aceleași condiții ca și până acum, respectiv, în baza unei comenzi ferme către Apă Canal Galați sau alte firme de vidanjare autorizate, cu deversare ulterioară la stația de epurare.

Nu este în sarcina Primăriei Galați și nici a operatorului Apă Canal SA Galați să efectueze vidanjarea gratuită", ne-a transmis Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

Citit 7730 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Mai 2021 14:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.