La Galaţi, nu se mai fac înmormântări duminica, pentru respectarea drepturilor groparilor

La Galaţi, nu se mai fac înmormântări duminica, pentru respectarea drepturilor groparilor
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Printr-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, SC Gospodărire Urbană SRL a anunțat că, începând cu data de 23 august 2021, nu se mai fac înhumări duminica, decât dacă decesul s-a produs în urma infecției cu SARS-CoV-2.

Măsura este aplicată ca urmare a Deciziei nr. 281 din 19 august 2021, despre care, la solicitarea noastră, directorul societății, Dragoș Magearu, ne-a declarat că îi aparține. Managerul ne-a explicat și pe ce anume se bazează această decizie, care se aplică doar în cazul celor trei cimitire de care se ocupă SC Gospodărire Urbană SRL: "Eternitatea", "Sf. Lazăr" și "Ştefan cel Mare".
Comentariile gălățenilor pe reţeaua de socializare critică dur această măsură. "Depunem mortul la Primărie", "Nu trântiți așa, în bătaie de joc, o veste ca asta", "De parcă moartea întreabă când să vină...", "E caterincă?", "Să vă moară părinții joi/vineri și să îi îngropați marți! Deoarece, creștinește, lunea nu se fac înmormântări! Nu e canonic! Indivizi fără Dumnezeu, căci oameni nu sunteți!". Acestea sunt doar câteva dintre reacțiile gălățenilor la anunțul făcut de SC Gospodărire Urbană privind faptul că nu se mai fac înmormântări duminica.
"Îmi cer scuze și prin intermediul dumneavoastră față de toți cetățenii care resimt un disconfort în urma acestei decizii luate de mine ca director general al SC Gospodărire Urbană", a ținut să transmită directorul Magearu. Acesta a precizat că decizia nu are legătură cu accesul duminica în cimitir, cu vizita gălățenilor la mormintele celor dragi, care vor fi permise în continuare, ci doar cu activităţile de înhumare, respectiv, deshumare.

Nu se respectă drepturile angajaților

Managerul ne-a explicat că, în urma controalelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), s-a constatat faptul că nu se respectă drepturile angajaților: "Avem o lipsă acută de personal, nu doar la Serviciul Cimitire, ci în toate departamentele din societate și acest fapt ne împiedică să acordăm zile de repaos săptămânal, repaosul consecutiv de 48 de ore, conform Codului Muncii. Ceea ce ne duce, oarecum, la o încălcare a Contractului Colectiv de Muncă și a acestor drepturi pentru angajați. Recomandările ITM au fost tocmai în acest sens, să găsim o soluție cât mai repede. Mai mult decât atât, am constatat că programul de lucru la Serviciul Cimitire nu a fost modificat acum de mine, ci așa este de ani de zile: de luni până joi între orele 8,00 și 16,00, vinerea de la 8,00 la 14,00 și sâmbăta tot de la 8,00 la 14,00, duminica fiind închis. Este absolut normal ca activitatea de înhumare sau deshumare să se producă în timpul programului oficial. Duminica, nefiind program, n-ar trebui să se producă aceste activități. Prin urmare, nici măcar nu ar fi trebuit să existe o decizie în acest sens, ci doar să se respecte regulamentul de funcționare, care așa prevede de mai mulți ani", ne-a declarat Dragoș Magearu.

Decizie temporară

"E absolut normal și trebuie să-i înțelegem și pe oamenii care se ocupă cu această activitate, că au și ei nevoie de liber, au și ei nevoie de odihnă, de a petrece timp cu familia. Toate aceste lucruri nu se prea întâmplau, pentru că nu avem suficienţi oameni astfel încât să asigurăm o rotire a personalului. Și nu vorbim doar despre gropari, care sunt aproximativ 15 pentru cele trei cimitire, ci și de funcționari. Nu sunt suficienți ca să avem o activitate constantă de luni până duminică.
Prin intermediul dumneavoastră, vreau să îmi cer scuze față de toți cetățenii care resimt un disconfort în urma acestei decizii, dar fac un apel și îi rog să ne înțeleagă. Precizez că este doar o decizie temporară, pe care, în condițiile în care vom găsi o soluție eficientă ca să putem să respectăm toate prevederile legislative în vigoare, o vom modifica", ne-a transmis Dragoș Magearu.

Citit 18558 ori Ultima modificare Vineri, 27 August 2021 12:22

26 comentarii

 • postat de Cosmin
  Sâmbătă, 28 August 2021 10:38
  77.111.247.***
  De radio si televiziune ai auzit, bugetarule?!
  0
  11
  Raportează
 • postat de Corect
  Vineri, 27 August 2021 08:58
  89.137.228.***
  Manager mare (a se intelege bine platit!), creier mic, solutii ioc!
  Omul "a observat", abia dupa ce a trecut ITM-ul pe la societate, ca acolo sunt exploatati oameni.
  Mai mult, el zice ca daca tot au facut-o si cei dinaintea sa, asa a facut si el, pana la momentul X cand controlul ITM i-a spus ca este cazul sa se opreasca si sa caute solutii.
  Si, iaca, solutia! Inchide cimitirul, pentru morti, duminica!
  Bai, voi sunteti cu totii nebuni, cei din staff care acceptati solutia aceasta? Si, il mai si platiti pe omul asta pentru asemenea ineptii?
  Ma intreb, cati ca managerul asta de top mai aveti pusi pe la societatile din subordine?
  Societatea a evoluat, lumea evolueaza, se creeaza solutii, se optimizeaza lucruri si voi tot in groapa stati.
  Nebunilor, aveti solutii!
  Daca nu pot fi folositi oameni, foloiti utilaje, instalatii. Oamenii pot fi folositi doar sa supervizeze lucrarea.
  Si, apropo, de ce nu le respectati drepturile oamenilor?
  E aproape flux continuu, ca in combinat/santier. Ei pot functiona corect, respectand legislatia. Au externalizat multe lucrari. Deci, se poate!
  1
  19
  Raportează
 • postat de CetateanX
  Joi, 26 August 2021 20:17
  5.13.232.***
  Dar Directia sanitara ce parere are despre aceasta propunere? Daca decesul intervine joi dimineata de exemplu. Trebuie conform acestei hotarari sa inhumam mortul a cincea zi socotind si ziua de joi.
  A cest seviciu trebuie sa functioneze obligatoriu permanent, din motive igienice. Mai ales ca se refera la un segment mic de angajati, care se pot roti, asa incat sa poata beneficia si ei de ziua de duminica libera. Deja cei care au postat, in comentariile lor au oferit solutii viabile. Este necesar ca situatia creata sa fie regandita cu multa atentie si bunavointa.
  1
  25
  Raportează
 • postat de comunismul
  Joi, 26 August 2021 18:12
  5.13.154.***
  sasa erau prea multe inmormantari! mai usurel oleaca!
  9
  5
  Raportează
 • postat de Violeta savin
  Joi, 26 August 2021 16:31
  85.255.235.***
  Pe bune !
  De acum trebuie sa ne programam și moartea?
  1
  17
  Raportează
 • postat de Valentin
  Joi, 26 August 2021 15:45
  213.233.88.***
  Să facă niște gropi de sâmbătă...
  5
  12
  Raportează
 • postat de pro
  Joi, 26 August 2021 15:19
  82.208.137.***
  Ministrul transporturilor confirma promisiunea mafiei: ca drumurile catre podul peste Dunare NU vor fi gata odata cu podul...
  10
  10
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Joi, 26 August 2021 14:51
  5.2.205.***
  Anuntul suna ceva de genul: "Va rugam sa nu mai muriti Duminica."
  Rade toata tara de noi si de aberatia asta.......nu se respecta drepturile angajatilor? Ce ii mai pupa domnul direct in c...r........ Dar stie directorasul ala adormit ce preturi nesimtite cer ca sa faca o groapa?
  2
  23
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 26 August 2021 14:03
  78.96.59.***
  asta e management defectuos. Domnul Director sa plece acasa. Din cati gropari are, unii vor sta acasa duminica asta iar altii vor munci si invers - macar sa se asigure personal la limita minima. La birouri sunt suficiente doua angajate.
  1
  37
  Raportează
 • postat de Platitor de taxe la zi
  Joi, 26 August 2021 10:35
  95.77.107.***
  De ce? Nu mai vor cei decedati duminica sa voteze pe listele unui anumit partid?? Nu va ies voturile la numaratoare pentru viitoarele alegeri ? Dumnezeu este apolitic. Am si o interpelare pentru administratorul cimitirului ''Eternitatea'': Dar in timpul saptamanii lucratorii dvs someaza? Ati vazut mormanele de gunoaie si ramuri taiate, lasate de ceva vreme printre morminte, sa se adune? Adaug si furturile de la morminte, consecventa acestora fie ca este vorba de flori, maturi si sticle cu apa, vaze,etc.Respectati-i pe cei trecuti la odihna, daca nu -i respectati pe cei vii!
  1
  34
  Raportează
 • postat de Un observator.
  Joi, 26 August 2021 10:18
  89.137.138.***
  Sunt destui imigranti in Romania,care nu au un loc de munca si vor sa se itretina(sa manance o bucata
  de paine).Mai sunt si alte solutii!?Da.Si rezolvari mai multe.
  Mortul nu asteapta.
  0
  34
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 26 August 2021 10:06
  5.13.141.***
  In Germania market-urile se inchid Sambata la ora 16. Inchis pana luni tot. Exceptie benzinariile. Sunt automate de tigari la 200m.
  Daca esti prins conducand duba firmei si faci ciubucuri... politia iti da amenda 2500E. Nemtii sunt civilizati... noua ne va lua cel putin 100 de ani sa-i ajungem! In Belgia lafel. unele market-uri se inchid chiar de sambata la 12.30. Altele nici nu sunt deschise sambata.

  Duminica este zi de odihna, plimbari cu familia cu bicicletele , trotinete etc. Daca la noi nu se fura in asa hal aveam cum sa traim din salariu... aici apare lipsa de coloana vertebrala, infuzia turceasca de proastea a patronului gen lasa ca nu ma costa mult sa repari ceva, poate e doar o siguranta... sau hai ca-ti dau o bere! STIM! De asta suntem la coada vacii si aia acordeon!

  Daca nu muncesti cinstit,... da e raiul infractorilor la noi!
  31
  8
  Raportează
 • Joi, 26 August 2021 09:41
  5.13.213.***
  Dar când groparii cer 250-300 lei pentru a adăuga o cupa de pământ deasupra mormântului care s-a surpat în urma ploilor, e drept, d-l director știe?
  Dar ca se plătesc taxe și impozite pentru toate motivele din lume și ca cimitirul e neîngrijit, containerele sunt pline tot timpul, este drept?
  Nici sa mori nu mai poți.... ??‍♀️
  1
  45
  Raportează
 • postat de Anodin
  Joi, 26 August 2021 09:22
  109.166.129.***
  Construiți un crematoriu. Din punctul meu de vedere , groparii își pot prelungi odihna cât doresc.
  12
  29
  Raportează
 • postat de Jacks
  Joi, 26 August 2021 09:16
  109.166.131.***
  In alte părți ale globului au loc cicloane, incendii, inundații, la noi se înmulțesc proști care e o forma de calamitate. Cum naiba se întâmple asta,? -să aducă asistații sociali?- să plătească dublu orele celor ce vin duminica? Soluții sunt dar trebuie să rupă din salariile lor de directori, adjuncți. In continuare rămânem o nație de c...., unde fiecare face ce vrea după cum îl duce capul.
  1
  39
  Raportează
 • postat de Contribuabil
  Joi, 26 August 2021 09:02
  81.12.150.***
  3 cimitire administrate de Gospodarire Urbana ! Dar cel de la Catusa ? Al cui este?
  3
  18
  Raportează
 • postat de Cristian
  Joi, 26 August 2021 08:14
  109.166.131.***
  Spre deosebire de SMURD, Aqua Park și altele menționate, s-a spus clar în articol ca groparii lucrează ZI DE Zi, având pana acum liber doar lunea. Nu sunt destui ca sa intre în ture. Prin rotație s-ar asigura și lucrul duminica. Dar nu sunt oameni care sa facă rotația. După 1 an de lucrat 6 zile din 7, sa vedem pe cine mai încălzește un plus de bonus de weekend!
  Ce empatic sunt creștinii! Deloc egoiști și egocentrici! Total interesați de bunastarea aproapelui lor și binele comun!
  20
  8
  Raportează
 • postat de Alex
  Joi, 26 August 2021 08:14
  37.251.223.***
  Eu cred ca era mai buna o lege prin care sa se interzica sa mori joi sau vineri. :D
  1
  28
  Raportează
 • postat de ICTosca
  Joi, 26 August 2021 08:10
  86.124.204.***
  ...Din drepturile groparilor, editie revizuita:
  - groparul are dreptul de a-si ziua de lucru cu.."una mica" (dupa posibilitati ) servita inainte de micul dejun, la baraca
  - groparul, are dreptul de a-si continua ziua de lucru, cu cate "una mica" ( de cate ori simt nevoia )servita la "botul calului" - locul de sapat.
  - groparul are dreptul de a negocia direct cu familia pretul stramosescului "Dumnezeu sa-l ierte pe raposatu", in functie de "piosenia" indoliatilor, groapa va fi mai mare sau mai mica, mai lata sau mai ingusta...iar in cazuri "extreme"...mai... sapata doar decat rudele mortului.
  -groparul, are dreptul sa solicite beneficiarilor clasica lumanare (care va lumina excavatia, pe timpul executarii ei conform traditiei ) la baza careia va fi atasat meniul zilei, stabilit de catre staroste... ( de preferat, produse semipreparate, gen Mc.Donald,s, KFC, Food Panda etc in cantitati calculate per caloriile pierdute pe cap de executant ) neaparat insotit de bautura acidulata, gen bere la pet-uri sau vin cu ape minerale.
  - groparul are dreptul de a fi "premiat" pentru efortul depus, inaintea oricui cu clasica "inaripata" inmanata peste "realizarea" lui
  "arhitecturala"
  - groparul, are dreptul ca in cazul instaurarii unei "stari de emotie" (bahica) in timpul lucrului, sa fie "stimulat" suplimentar de catre rudele beneficiarului cu "intaritoare" gen vodka, coniac, rachiu ( numai daca e tras de doua ori ).
  - groparul, are dreptul ca dupa inhumare, sa realizeze deasupra mormantului ( in functie de "smerenia" rudelor directe ale beneficiarului ) un "trunchi de piramida" geometric realizat din pamantul ramas, o movilita "simbolica" executata rapid...sau un platou asemanator unui teren de fotbal comunal, in miniatura.
  .....Dar mai presus de toate: Groparul are dreptul sfant si crestinesc ca Duminica sa poate bea in crasma lui, de langa casa, cat poate duce, de dimineata devreme si pana noaptea tarziu...urmand ca a doua zi sa se "dreaga", la munca...
  4
  29
  Raportează
 • postat de galatean
  Joi, 26 August 2021 07:37
  78.96.59.***
  Ce sa spun ? E ceva specific Galatiului. ,,Specialistii,, in solitaire ai primariei se lafaie pe salarii babane si orasul nu are cu ce sa-si ingroape mortii.
  7
  54
  Raportează
 • postat de Nikos
  Joi, 26 August 2021 07:23
  5.13.162.***
  Tampenie mai mare ca asta nici la trupa Vacanta Mare nu gasesti.... opriti si lumea in loc sa se odihneasca timpul! Iar ITM-ul sa-si miste curul din birouri si sa le puna fiole daca tot se plang de drepturi.
  5
  59
  Raportează
 • postat de Silvia
  Joi, 26 August 2021 06:59
  109.166.129.***
  Eu propun sa nu mai munceasca nici smurd, ambulanta , medici, pompieri etc duminica. Aberatie ca asta cu groparii nu a mai vazut.
  Se poate plati duminica dublu, sau un spor de weekend sigur si ei sunt angajati si au drepturi.
  Hai sa zicem ca nici Smurd, nu lucreaza duminica, duminica nu se salveaza vieti pt este libera!
  6
  65
  Raportează
 • postat de Primarul priceput
  Joi, 26 August 2021 06:57
  95.76.37.***
  Cei ce aveau de gand sa inmormanteze pe cineva duminica sau sa moara joi sau vineri sunt rugati sa-si reprogameze decesele.
  In urma acestei minunate masuri, mergand pe aceeasi logica, pentru ca si restul personalului (altminteri putini, doar vreo mie de angajati) sa poata beneficia de timp liber si de odihna dupa munca istovitoare depusa in cursul saptamanii, in ziua de duminica nu ar mai avea activitate:
  - Transportul in comun;
  - Politia locala;
  - Aqua parcul / plaja Dunarea si celelalte zone de agrement (care or fi alea);
  - Pietele agro-alimentare;
  - Apa-canal;
  - Salubritatea (daca cumva lucra vreunul).
  Daca masura va avea succesul scontat, aceasta ar putea fi extinsa si pentru zilele in care sunt sarbatori legale (Anul nou, Unirea, Pasti, Ziua Nationala, Craciun, etc).
  4
  53
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Joi, 26 August 2021 05:30
  5.13.168.***
  Oameni sant ,dar cei care trebuie sa munceasca au toate bolilii din lume si sant hraniti de primarie la cantina de pe Dogariei gratis , de ce sa munceasca la Gspodarire Urbana cand au ce minca zilnic de acolo pe linga un gropar , el ar trebui sa munceasca pentru se intretine
  2
  50
  Raportează
 • postat de Gropinha
  Miercuri, 25 August 2021 23:29
  5.13.223.***
  Băi panaramelor, dacă nu s-ar mai livra curent electric sau apă duminica,ce ați zice??????
  6
  54
  Raportează
 • postat de Duminica e pentru odihna! Pentru toti nu numai pentru unii!
  Miercuri, 25 August 2021 22:34
  37.201.7.***
  Foarte bine. Duminica e zi de odihna pentru toata lumea. In occident totul e inchis duminica cu exceptia benzinariilor si nu se intampla nimic. Din contra, mai putin trafic, scade poluarea, te poti plimba linistit. La mai multe astfel de decizii!! Felicitari ITM!
  85
  32
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro