Primele lucrări pentru centura ocolitoare a Galaţiului încep săptămâna viitoare

Primele lucrări pentru centura ocolitoare a Galaţiului încep săptămâna viitoare
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Muzeul Olteniei Craiova, unul dintre subcontractanții asocierii care va proiecta și construi marea centură ocolitoare a Galațiului, își va începe misiunea în orașul nostru, de săptămâna viitoare. Șantierul de lucrări va fi precedat de unul arheologic.

"De luni, începem doar prima fază din asistența arheologică, adică realizarea diagnosticului arheologic pe toți cei 33,6 kilometri. Diagnostic arheologic înseamnă să depistăm siturile arheologice de pe traseul viitoarei centuri. Practic, cu ajutorul combinat, săpătură mecanizată și săpătură manuală, se va sonda tot traseul acesta de 33 km, între anumite distanțe, în funcție de configurația terenului, în funcție de ce materiale arheologice se observă la suprafața solului. Siturile arheologice depistate în urma diagnosticului vor fi cercetate preventiv, ca să se asigure descărcarea de sarcină arheologică pentru constructori. Dacă nu se vor găsi situri, vom asigura supraveghere arheologică pe toată perioada lucrărilor", ne-a declarat Florin Ridiche, arheolog și manager la Muzeul Olteniei Craiova.

Eventualele descoperiri arheologice vor ajunge la Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" din Galați, restaurate și conservate: "Noi avem un protocol, în baza căruia toate materialele arheologice descoperite vor veni mai întâi la Craiova, vor fi restaurate, conservate și în termen de un an de la finalizarea diagnosticului arheologic vor fi predate Muzeului din Galați, deci nu rămân la Craiova", a precizat arheologul Florin Ridiche.

Reamintim, marea centură ocolitoare ar urma să lege Giurgiuleştiul de localităţile Vânători şi Traian și ar trebui să fie gata în decembrie 2025. Pentru realizarea acestei investiții, care va fi finanțată din bani europeni, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încheiat un contract cu o asociere de firme controlate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, SA&PE Construct SRL - SC Spedition UMB SRL - SC Tehnostrade SRL. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, asocierea are următorii subcontractanţi: Electromontaj SA, Elektra Invest, Pirotehnic OSB, Muzeul Olteniei Craiova, Cis Gaz, Egas şi Eckon CEI SRL, şi un terţ - D P Consult.

Contractul pentru varianta de ocolire are o valoare de 705.282.636,69 de lei fără TVA. Investiţia ar urma să se deruleze astfel: 12 luni pentru proiectare şi 42 de luni pentru construcţia şoselei, în lungime de 33,6 km. Garanţia lucrărilor este de 120 de luni.

Citit 10196 ori Ultima modificare Luni, 30 August 2021 16:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.