Acces pentru primari la informațiile serviciilor secrete

Acces pentru primari la informațiile serviciilor secrete
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Edilii municipiilor reședință de județ s-ar putea alătura altor civili care au acces, în virtutea funcțiilor administrative, respectiv prefecților și președinților de consilii județene, la informațiile Serviciului Român de Informații (SRI) sau ale altor servicii din zona de securitate națională, dacă propunerea președintelui Comisiei de control al SRI din Parlament se va concretiza într-o modificare a legislației din domeniul securității.

Ideea includerii primarilor pe lista beneficiarilor dreptului de acces la informațiile din zona securității naționale a fost exprimată, dacă nu chiar s-a născut, recent, la Galați, cu ocazia unei vizite de lucru pe care membrii comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI au făcut-o la Direcţia Regională de Informaţii Moldova Sud. Structura, care are în subordine unitățile SRI din Galați, Brăila, Vrancea, Buzău și Bacău, are un specific aparte, datorită poziționării în vecinătatea graniței de est a României și a Uniunii Europene. Drept urmare, aplicabilitatea și adaptarea legilor securității la necesitățile generate de contextul actual geo-politic și sanitar au fost pe primul plan. "Deplasarea comisiei în teritoriu a fost amănunţit pregătită şi am avut astfel, la Galaţi, o serie de discuţii foarte aplicate, concrete, referitoare la organizarea şi activitatea direcţiei, la principalele riscuri de securitate în regiune, cum ar fi migraţia sau ameninţările transfrontaliere, dar şi despre adaptarea operaţiunilor şi a resursei umane la noile provocări generate de pandemia de COVID-19. Am discutat şi la Galaţi despre faptul că schimbarea legilor securităţii nu mai suportă amânare. Efectiv, munca celor din serviciu şi nu doar de la SRI, ci şi din structurile de apărare, este îngreunată de lacunele legislative în combaterea provocărilor actuale de securitate", a precizat senatorul Cristian Chirteș, președintele Comisiei SRI din Parlament, conform unui comunicat făcut public de Camera Deputaților. Una dintre principalele direcții în care se vede oportună modificarea legilor securității este lărgirea spectrului de acces pentru anumiți funcționari, la informații clasificate, care privesc preponderent zonele de risc. "Referitor la actualizarea legilor, am analizat şi am ajuns cu toţii la concluzia că şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ trebuie să fie incluşi pe lista beneficiarilor de informaţii, aşa cum sunt preşedinţii consiliilor judeţene şi prefecţii. Vom face această propunere în Parlament", a concluzionat Chirteș.

Citit 1918 ori Ultima modificare Joi, 21 Octombrie 2021 12:40

3 comentarii

 • postat de Dax
  Joi, 21 Octombrie 2021 14:22
  89.39.81.***
  Vine comunismul ... cu pasi inceti si siguri . O alta forma a lui , poate mai democrata , dar tot comunism se va numi .. Urat , dar poate ca e un rau necesar . Mai ales cand toata lumea face ce vrea si efectiv cum o tuna capul . Istoric vorbind , in anumite momente de haos ( cum e pandemia si terorismul ) , intelepciunea de a urma anumite cai pentru un bine generalizat de o indelungata oarecare , e ok atata timp cat nu sunt ingradite niste libertati care oricum exista in randul civil .
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 20 Octombrie 2021 19:52
  213.233.88.***
  Vor să facă oficială colaborarea. ?
  1
  7
  Raportează
 • postat de DAS
  Miercuri, 20 Octombrie 2021 15:49
  89.137.231.***
  Adica cine il critica pe primar SRI va afla si il va informa dupa care urmeaza represaliile. De ce sa aiba acces un primar la date clasificate? Tot ei ne fac viata grea si nesigura si ei forbesc de siguranta. Mai bine sri sa vada de ce s-a scumpit curentul si gazutl, motorina si benzina si sa informeze cetatenii. Pe aceasta cale informez romanii ca se urmareste ca in romania sa nu mai existe proprietate . Apartamentele peste care sunteti acum proprietatii va vor fi luate . Veti fi impozitati mult, nu veti reusi sa platiti intretinerea si casele se vor scoate la vanzare. Ati inteles acum? Au ajuns toti golanii si neica nimeni sa aiba acces la date clasificate. Asa ceva e inadmisibil. Mai tineti minte pe prefectul ala care vindea date personale si informa persoane dubioase. Ala cu angajarile. Stiti voi!
  1
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.