Suprafeţe de teren ocupate ilegal în Grădina Publică, de către trei societăţi comerciale

Suprafeţe de teren ocupate ilegal în Grădina Publică, de către trei societăţi comerciale
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Trei suprafeţe generoase de teren din Grădina Publică sunt ocupate fără forme legale de nişte societăţi comerciale, ne-a comunicat, la solicitarea noastră, Primăria municipiului Galaţi. Interesul pentru ce-a mai rămas… public din Grădina Publică ne-a fost trezit de un proiect de hotărâre care va fi supus aprobării aleşilor la şedinţa de joi, 28 octombrie 2021, a Consiliului Local. Proiectul vizează închirierea prin licitație publică a unui teren situat în Grădina Publică, latura de nord, pentru amenajarea unui loc de joacă.

"Se aprobă închirierea prin licitație publică a terenului, proprietate publică a Municipiului Galați, situat în Grădina Publică, latura de nord - zona străzii Elena Doamna. Se aprobă destinația dată bunului care face obiectul închirierii, aceea de teren ocupat de construcţii provizorii cu destinaţia - «prestări servicii - loc de joacă»", prevede proiectul de hotărâre care va fi spus votului consilierilor locali la şedinţa de joi, 28 octombrie 2021.

Terenul vizat are o suprafaţă de 958,24 mp din totalul de 94.733 mp al parcului şi ar urma să fie închiriat pentru trei ani. Preţul de pornire al licitaţiei este reprezentat de valoarea lunară a chiriei, respectiv, 4,37 lei/mp/lună. Prețul de adjudecare va deveni preț în contract.

Măsuri dispuse de auditorii Camerei de Conturi

Conform raportului de specialitate al proiectului de hotărâre, în urma unui audit realizat în vară de Camera de Conturi a judeţului Galaţi - structură a Curţii de Conturi a României, Primăriei i s-a pus în vedere să ia toate măsurile necesare pentru "încheierea de forme legale (contracte de închiriere/ concesiune) pentru ocuparea sezonieră sau permanentă a terenurilor proprietate publică a municipiului Galaţi". Iar primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, a dat o dispoziţie pentru aducerea la îndeplinire a măsurilor stabilite prin decizie de organul de control.

"S-a identificat ocuparea fără forme legale a unui teren în suprafaţă de 958,24 mp de către o societate şi a fost aprobată recuperarea lipsei de folosinţă pentru destinaţia prestări servicii loc de joacă. Pentru teren se impune închirierea acestuia prin licitaţie publică. Oportunitatea închirierii o constituie atragerea de noi venturi la bugetul local, precum şi o bună valorificare a patrimoniului deţinut", se arată în document.

Ce am întrebat municipalitatea şi ce ni s-a răspuns

În Grădina Publică, am descoperit că terenul vizat de licitaţie este deja ocupat de un loc de joacă privat, care funcţionează acolo de ani buni. Prin urmare, am cerut Primăriei să ne explice dacă în prezent există forme legale pentru ocuparea acestui teren, iar dacă nu, de ce ocupantul se mai află acolo. De asemenea, i-am cerut Primăriei să ne transmită ce alte suprafeţe de teren din Grădina Publică mai sunt ocupate în prezent de terase, extinderi restaurante, fast-food etc. şi dacă pentru toate acestea există contracte de închiriere sau concesiune şi pentru ce perioadă.

"Terenul vizat pentru licitație, în suprafață de 958,24 mp, este în prezent ocupat de spațiul de joacă deținut de către o societate, fără forme legale. În conformitate cu măsurile aprobate de auditorii Camerei de Conturi Galați, societatea a fost obligată la plata pentru lipsa folosinței terenului, prejudiciul fiind recuperat. Conform prevederilor OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, art. 333, alin. (1) și (5), închirierea bunurilor proprietatea publică a Unității Administrativ-teritoriale se face doar cu aprobarea Consiliului Local, prin procedură de licitație publică", ne-a răspuns administraţia locală.

"În zona Grădinii Publice, s-a identificat ocuparea, fără forme legale, a domeniului public de către două societăți, a unor suprafețe de 201 mp, respectiv, 249 mp. În conformitate cu măsurile aprobate de auditorii Camerei de Conturi Galați, societățile au fost obligate la plata pentru lipsa folosinței terenurilor, prejudiciul fiind recuperat parțial în momentul de față. Pentru sumele nerecuperate, Serviciul Închirieri terenuri urmează să se adreseze instanței, pentru recuperarea acestora, inclusiv prin procedura de executare silită", ne-a transmis Primăria.

"În evidențele Serviciului Închirieri Terenuri, pentru zona Grădina Publică, sunt active următoarele contracte de închiriere teren: un contract cu titular persoană fizică pentru un teren în suprafață de 120,4 mp, ocupat de o construcție; un contract cu titular persoană juridică pentru un teren în suprafață de 249 mp, ocupat de o construcție", a explicat administraţia locală, fără a ne oferi şi datele solicitate privind durata contractelor.

Trecând peste faptul că ni se pare surprinzător ca agenţii economici să ocupe în continuare suprafeţe de teren într-un parc după ce autorităţile au descoperit că nu au forme legale pentru asta, suntem curioşi să vedem ce vor decide aleşii locali.

Citit 6564 ori Ultima modificare Marți, 26 Octombrie 2021 18:10

5 comentarii

 • postat de Marius
  Joi, 18 Noiembrie 2021 09:39
  5.2.205.***
  Culmea este ca aceeasi firma ocupa probabil tot ilegal, un teren la intrarea pe Faleza inferioara, in dreptul hotelului Vega!!! De asta stie Primaria!? Obiectul este tot loc de joaca!!! In fiecare vara din ultimii 5 ani, aceasta firma a ingustat intrarea pe Faleza pana la 2 metri, datorita amplasarii unor trambuline pentru copii, trenulet si diverse alte dispozitive. Primaria nu are stiinta nici de acest aspect!? Nu cred! Am remarcat o situatie nepermisa la un moment dat cand a fost chemata salvarea undeva pe faleza. Pur si simplu, din cauza parintilor care se uitau la odrasle si a spatiului deja ingustat de firma, ambulanta a pierdut aprox 1 minut pentru a putea trece.
  1 minut pentru un pacient poate insemna viata sau moarte!
  Asa ca aceste capete patrate din Primarie trebuie sa plece!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cer
  Joi, 28 Octombrie 2021 16:08
  46.97.176.***
  Cui i s a oferit cadou aceste suprafețe? Cărui politician prieten cu primăria? CETATENII NU AR TREBUI SA RESPECTE ACESTE SUPRAFETE ,DACA ESTE ASA,PTR. CA NU AU CUM SA FIE DE ACORD CU ASA MAGARIE.
  0
  1
  Raportează
 • postat de DAS
  Luni, 25 Octombrie 2021 17:26
  89.137.231.***
  Nu a fost ocupat ilegal! A fost ocupat cu stiinta ceolo de la Primarie dar probabil ca DNA va vedea unde a mers banutul de la firme catre x,y,z fara acte. Deci ok dute si fa loc de joaca dar imi dai si mie niste malai. Ca daca ma duceam eu si ocupam loc in secunda doi eram deja incercuit de politia locala. Acum pricepeti de ce vor toti pe la primarie? Se castiga banul iar noi stam si muncim in mizerie pe 1500-1700 lei din greu ca noi suntem prosti nu?
  0
  26
  Raportează
 • postat de Meri
  Luni, 25 Octombrie 2021 10:17
  89.137.139.***
  Spaguta este evidenta... firesc este ca recuperarea prejudiciului sa se faca si de la functionarii Primariei sau Organele de control/ Politia Locala care permit ocuparea abuziva... in ochii vostri va lasati prostiti pe fata! problema este ca voi va luati salariile sa va faceti treaba!. Cat de penali ati fi de vr-un copilas s-ar accidenta acolo!
  0
  57
  Raportează
 • postat de Galatean
  Luni, 25 Octombrie 2021 04:09
  78.96.83.***
  Inca o data se dovedeste ca in Primaria Galati se doarme pe salarii babane, daca nu cumva, cu buna stiinta, domeniul public este amanetat sub ochii primarului in interese personale.
  0
  61
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.