Modernizarea promenadei de la P-uri s-a scumpit

Modernizarea promenadei de la P-uri s-a scumpit
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Modernizarea aleii pietonale cuprinse între strada Navelor şi Parc Elice reprezintă una dintre investiţiile care ar trebui să înceapă în 2022, contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor fiind atribuit încă din martie 2021 Asocierii Tancrad (lider) - ATU Consulting – Lemacons. La ultima şedinţă ordinară din decembrie anul trecut, aleşii locali au fost de acord cu modificarea costurilor acestei ample lucrări, de la 13.832.224,739 de lei cu TVA, cât era valoarea iniţială, la 14.230.729 de lei.

„Un stil arhitectural urban contemporan” îşi doreşte Primăria municipiului Galaţi pentru aleea de la P-uri. Valoarea contractului pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor se ridica, în martie anul trecut, la 11.147.797 de lei fără TVA, în condiţiile în care valoarea estimativă a licitaţiei fusese de 11.148.912 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire, „preţul cel mai scăzut”. Potrivit documentelor prezentate consilierilor locali, în vederea obținerii autorizației de construire, conform certificatului de urbanism, Primăria Galați a solicitat avizul de amplasament de la SDEE Galați.

„În urma analizării documentației, s-a condiționat realizarea lucrărilor de elaborarea unui studiu de coexistență pentru eliberarea amplasamentului. În urma procedurii de achiziție s-a realizat studiul de coexistență, prin care s-au stabilit atât lucrările necesare condițiilor de coexistență cu rețelele electrice existente, cât și valoarea estimată a acestora, care majorează valoarea proiectului.
Drept urmare, proiectantul a actualizat devizul generat în concordanță cu oferta câștigătoare în urma procedurii de atribuire a contractului de proiectare și a studiului de coexistență”, se arată în raportul de specialitate al hotărârii.
Astfel, valoarea investiției a ajuns la 14.230.729 de lei, în condiţiile în care proiectul era estimat, iniţial, la 13.832.224 de lei cu TVA.

Ce se va realiza

"Aleea de la P-uri va căpăta un aspect nou, va avea o arhitectură modernă și am încredere că va deveni unul dintre locurile de promenadă cu care gălățenii se vor mândri.

Prin acest proiect ne dorim reamenajarea completă a aleii, a spațiilor verzi, plantări de arbori, realizarea de fântâni arteziene, paviment cu jeturi de apă și amenajarea unui curs de apă. Aleea va avea mobilier urban modern, sistem de drenare a apelor pluviale, precum și un sistem de iluminat decorativ și arhitectural", declara într-o postare pe pagina sa publică de Facebook primarul Ionuţ Pucheanu.

Conform viziunii aprobate de aleşii locali, promenada de la P-uri ar urma să fie împărţită în trei zone: două pietonale şi o plaza. Pe lângă fântâni arteziene, bazine decorative, reamenajarea peisagistică a zonelor verzi, pavimente de granit, amplasarea unor plăci comemorative, a unor bolovani decorativi de calcar şi a unor pereţi care să spună istoria oraşului, intervenţiile impun schimbarea cotelor pietonalei, cu scări şi rampe continue pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Sistemul de iluminat pietonal şi arhitectural va face în aşa fel încât întreaga zonă să rămână "vie şi atractivă şi în timpul nopţii".

În cifre, suprafața care ar urma să fie amenajată este de 23.242 mp. Spaţiile verzi înseamnă 6.079 mp, pavimente din granit pentru promenadă - 7.186 mp, zidurile de sprijin - 152 mp, bazinul (sursă de apă) - 36 mp, bazinele de apă de pe promenadă - 132 mp.

Conform contractului sunt prevăzute 18 luni pentru proiectare și execuția lucrărilor. Rămâne de văzut când se va deschide şantierul şi când se va închide, dar mai ales dacă vor fi necesare lucrări suplimentare.

 

Citit 4694 ori Ultima modificare Marți, 11 Ianuarie 2022 00:40

12 comentarii

 • postat de Panaitescu
  Duminică, 09 Ianuarie 2022 18:31
  95.77.107.***
  Problema este doar de competenta DNA. Dar a unei entitati dezinteresate. Formate poate din oameni fara apartenenta/pregatire juridica sau politica, inclusiv prin apartinatori (soti, sotii, fii, nepoti si alte rude pana la a 10 spita, inclusiv a politicienilor din grupul de interese- pe principiul eu ti-am angajat sotia, tu mi-ai angajat amanta etc).
  Doar ca DNA poate fi activat doar de la UE, deoarece segmentele/directiile zonale astepta avizul politic al celor care i-au numit in functii.
  2
  10
  Raportează
 • postat de Stima și respectul, ioc
  Duminică, 09 Ianuarie 2022 11:45
  5.13.205.***
  "reprezintă una dintre investiţiile care ar trebui să înceapă în 2022, contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor fiind atribuit încă din martie 2021"


  Cu tot respectul doamnă autoare, dar la noi pe cocioc gălățean, cu asemenea băștinași, societate locală gălățeană nu are nicio relevanță.
  Și de ce spun asta... Păi stimată doamnă, poate uitarăți că la noi așa ceva e la ordinea zilei, adică au mai fost astfel de exemple, de proiecte/LUCRĂRI începute/ATRIBUITE dar care nu au mai început...
  Păi cred că tot ziarul dumneavoastră titra că a fost atribuit ši contractul de lucrări pentru monumentul columnei sfântului apostol Andrei, din Inelul de Rocadă de la Ultimul Leu...și nici până astăzi constructorului nu i s-a dat acceptul să înceapă lucrarea acolo...
  Și alte și alte lucrări...
  Dar, ce ne mai miră la GALAȚI când educația nu există, când golanii/șmecherii/cocălarii/tineri bengoși și liberi lăsați de părinți pe "străduri" de capu lor înjură, scuipă și se comportă precum scelerații ei crezând și spunându-le celorlalți că cică ăsta-i dreptul lor( L.O.L.), "dreptul lor democratic".
  Ce vă mai miră, ce ne mai miră cå nu se respectă ceva...? Când draq a existat "respect" pe cocioc gălățean sau pe cocioc românesc...?
  Părinți ce nu dau 2 bani interes pe copii lor, iar odraslele lor needucate ce nu dau 2 bani pe părinți dar care adulează cocălărismul...maneaua și sarmaua. Ragaetton... L.O.L.
  Involuția blestemul acestei nații române.

  Totul ține de educație.

  Din păcate trăim în Românica, din păcate trăim în Galați
  0
  12
  Raportează
 • Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 13:58
  95.76.1.***
  Judecând după numărul de dislike-uri, postacii au avut parte de migrene groaznice după aflarea adevărului scris de mine...
  36
  2
  Raportează
 • postat de Competentul Capabil
  Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 09:22
  89.137.30.***
  Bai bolovanilor nu acoperiti tot cu beton ca se usuca si acolo copacii. Iar o sa apara profesori doctori di pi la universitati sa explice cum se imbolnavesc teii de boli exotice si de aia crapa. Fanteziile urbanistice vazute in tara de afara au si parti nevazute, irigatie subterana, colectare apa pluviala... plus ca e clima diferita in Gradina Maicii Domnului. Cand ai prea multi maimutoi ramai fara banane.
  1
  35
  Raportează
 • postat de Bulevaedul istoric central Domneasca , intre str. Basarabiei si Gradina Publica..
  Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 09:04
  204.14.72.***
  partea asta din bulevard distrusa de masinile parcate , cand aveti de gand sa o reabilitati ?
  Sau pentru Primaria Galati , portiunea asta din bulevard , nu exista ?!
  1
  17
  Raportează
 • postat de Dc
  Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 08:54
  95.76.3.***
  Mi-e groaza când mă gândesc cum va arăta, mi-e groază când mă gândesc că va fi defrișat tot și se va turna beton
  Cel mai oribil arhitect pe care la avut Galațiul vreodată sau cea mai oribilă comandă pe care o are arhitectul de a defrișa.
  Când peste toate se spune de încălzirea globală noi tăiem arborii vechi de zeci de ani și punem arbori în ghiveci.
  Ceea ce se întâmplă în Galați este un sacrilegiu.
  5
  57
  Raportează
 • postat de Un adevărat galatean
  Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 05:55
  64.110.167.***
  Dacă ați observat, firma Tancrad este abonata Primăriei la astfel de contracte, a căror valoare...se mărește peste noapte!
  Mai multe nu are rost sa spun, interesati-vă ce înseamnă Tancrad și ce se întâmplă în această firmă!
  8
  69
  Raportează
 • postat de Goe
  Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 05:18
  5.13.198.***
  Desfiintarea gradinilor de pe spatiile verzi dintre blocuri si anveloparea celor 12 P -uri ar fi de stricta necesitate!
  8
  46
  Raportează
 • postat de Daniel
  Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 04:30
  93.122.249.***
  Din poza pare mult beton si taiati o multime de copaci.
  Vara betoanele alea neumbrite o sa se incinga si o sa stai ca intr-un cuptor.
  6
  64
  Raportează
 • Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 02:00
  95.76.0.***
  Pfoai... să vezi cum apare, din negură, corul de bocitoare pentru a-și face norma... Legat de majorare, babuinii NEinteligenți plătiți uită că, între timp, pandemia și criza economică (criză care învăluie toate statele lumii, în special cele puternice, de care depinde și economia „cociocului” ăsta) și-au dat mâna și au reușit să genereze creșteri de prețuri peste tot, inclusiv la materialele de construcție! Săracii... ăștia numai poliție politică, aka dna, visează... Pun pariu pe orice că ăștia fac roleplay de dna cu partenerul!

  NU este nevoie de NICIO consultare! Cetățenii acestui oraș, în special cei care i-am votat pe social-democrați, sunt alături de conducătorii care au pus bazele acestei modernizări, ce urmează a fi pusă în practică! Că ăia de "driapta" dau din gură de frustrați ce sunt, nu dă nimeni nici măcar o monedă găurită și ruginită de 1 ban! Oricum, pagina primarului are din ce în ce mai multe like-uri! Numărul s-a dublat față de acum 2 ani! Felicitări acestui OM și celorlalți de lângă dânsul care-i sunt aproape în a face acest oraș să se nască din cenușă ca pasărea phoenix! N-aveți decât să vă duceți în groapa aia de gunoi, numită mucurești! Vorba 'ceea... „cine se aseamănă, se adună”!

  Felicitări social-democraților din primărie (domnului primar și echipei)! Pe viitor, încercați să înlocuiți „prețul cel mai scăzut” cu „cel mai bun raport calitate-preț”! Mai tăiați din pomenile date elevilor, studențașilor și pensionarilor și să vedeți cum apar bani! Că veni vorba de bani, înlocuirea firului de contact de la troleibuze, pe când?!
  88
  11
  Raportează
 • postat de Gradina Publica...
  Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 00:50
  104.243.214.***
  de ani buni , zac "aruncate" , la marginea Gradinii , acele cadre de lemn din jurul bancilor ,care odata erau in Parcul din Centru , si pe care erau plantate trandafiri agatatori.
  O minunatie.
  In loc sa fie puse in valoare acum in Gradina Publica , la bancile din jurul fantanii arteziene , ele se degradeaza aiurea.
  Asa este cand traiesti intr-un oras imbacsit cu nepasare din parte autoritatilor.
  7
  60
  Raportează
 • postat de Din Galati
  Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 00:30
  5.13.204.***
  Nu vor fi mandri Galatenii daca va arata ca in poza de mai sus. M-as bucura sa fie schimbate doar pavajul si casestati copacii asa cum trebuie.Ar trebui sa fie taiati zeci de copaci si compactate in granit, ciment ici colo cate 2-3 m2 de iarba dupa cum se vede. Pana sa va apucati de acest proiect, modernizare sau cum doriti sa o denumiti mergeti in zona si intrebati oamenii de acolo, explicati in detaliu ceea ce se va realiza, ce se va demola, ce se va construi si mai apoi imbinati viziunea omului cu modernimul ce se doreste a se realiza.
  A moderniza pentru unii nu inseamna a folosi materiale de calitate care sa dureze si a pastra in cea mai mare parte viziunea de acum dar pentru altii inseamna a cimenta, fasona copaci fara noima, a planta copaci in 2-3 galeti de pamant ( spicul, potcoava etc.). Pe de alta parte ar trebui sa fie facute cu oameni priceputi si specializati nu de: " da ce eu nu stiu". V.om trai si vom vedea.
  10
  70
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.