Pentru că nu mai are bani, Primăria cedează Consiliului Judeţean lucrările suplimentare la Centura Galaţiului

Pentru că nu mai are bani, Primăria cedează Consiliului Judeţean lucrările suplimentare la Centura Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

În unanimitate, consilierii locali PSD, PNL şi USR PLUS au fost de acord ca Primăria Galaţi să transmită Consiliului Judeţean contractele de proiectare, supraveghere şi execuţie a lucrărilor suplimentare la extinderea și modernizarea a Drumului de Centură. Este vorba despre devierea reţelelor şi nu numai, neeligibile pe fonduri europene, pe care municipalitatea şi le asumase, dar pe care nu le mai poate susţine financiar. Bugetul Galaţiului va fi degrevat de plata unei sume de aproximativ zece milioane de lei.

Un proiect de hotărâre privind cesiunea contractelor aferente proiectului "Extindere şi modernizare Drum de Centură - deviere utilităţi" a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 27 ianuarie, a Consiliului Local. "Proiectul înseamnă transmiterea întregului pachet de lucrări şi de obligaţii din partea Primăriei către Consiliul Judeţean (CJ)", a explicat primarul Ionuţ Pucheanu, amintind că, la momentul demarării proiectului de extindere şi modernizare a Drumului de Centură, Primăria şi CJ s-au asociat. Pentru că doar CJ era eligibil să obţină fonduri europene pentru un asemenea obiectiv, municipalitatea i-a transmis Drumul de Centură, asumându-şi o serie de lucrări care nu puteau fi decontate din banii UE: devierea unor reţele, reabilitarea trotuarelor şi a spaţiilor verzi adiacente carosabilului străzii Nicolae Mantu, reabilitarea reţelei de apă din zona Drumului de Centură, preluarea apelor pluviale, reabilitarea instalaţiei de iluminat etc.

"Dificultăţile inerente în coordonarea celor două proiecte de mare anvergură, lipsa resurselor financiare ale Primăriei Galaţi pot duce la sincope în dezvoltarea proiectului de extindere şi modernizare a centurii, finanţat din fonduri europene", explică autorităţile în documente, punctând importanţa strategică acestui proiect pentru judeţul Galaţi.

"Din suma de lucrări care se ridica la momentul respectiv la aproximativ 16 milioane de lei, până în momentul de faţă s-au realizat o parte, în cuantum de circa 6 milioane de lei. Acestea rămân în sarcina Primăriei Galaţi spre a fi achitate. Restul, de aproape 10 milioane de lei, urmează a fi preluate de către CJ. De fapt şi de drept, e degrevarea bugetului local cu aproape 10 milioane de lei", a explicat primarul, subliniind că CJ şi-a dat acordul de principiu.

Ar mai fi de spus că pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor a fost încheiat un contract cu Asocierea Gendav SRL, SC Genymar 2008 SRL, SGM Contractor SRL, SC Alitec Solution SRL, RBX Electric Flash Led, având ca subcontractant firma Atu Consulting. A fost, de altfel, şi singura ofertă depusă în cadrul licitaţiei care a avut drept criteriu de atribuire "cel mai bun raport calitate - preţ". Iar de supervizarea lucrărilor se ocupă SC Gealin SRL.

Tot la şedinţa de joi, au mai fost votate proiecte despre care aţi putut citi în "Viaţa liberă" şi asupra cărora vom reveni: noi facilităţi în transportul public, salvarea Palatului "Gheorghiu" şi achiziţia fostului sediu BCR de pe strada Brăilei. Trebuie spus că la întrunire au fost prezenţi 25 de aleşi, consilierii PACT absentând din motive obiective.

Citit 4431 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 09:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.