A patra sentinţă care obligă Primăria să consolideze versantul din Valea Oraşului! (FOTO)
Foto: Marian Calestru

A patra sentinţă care obligă Primăria să consolideze versantul din Valea Oraşului! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Primăria municipiului Galaţi a ajuns deja la a patra sentinţă civilă definitivă care o obligă să mai consolideze o porţiune de versant din Valea Oraşului. De această dată este vorba despre consolidarea versantului aferent imobilelor din strada Cuza nr. 68-70, după ce, până acum, judecătorii au impus municipalităţii să pună în siguranţă taluzul din dreptul imobilelor Cuza nr. 62, Cuza nr. 72 şi Cuza nr. 46. Seria proceselor a fost deschisă de familia fostului deputat PSD Florin Pâslaru, aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă".

"Prin Sentinţa Civilă nr. 771/2020 a Judecătoriei Galaţi, rămasă definitivă, Municipiul Galaţi a fost obligat să efectueze lucrările de consolidare a taluzului aferent imobilelor din strada Cuza nr. 68-70. Terenul (malul) care face legătura între strada Vadu Cărăbuş, strada Dogăriei şi strada Al. I. Cuza nr. 68-70 se află într-o stare avansată de degradare, pune în pericol siguranţa construcţiilor din vecinătate", scrie negru pe alb în caietul de sarcini al achiziţiei lansate de Primăria Galaţi pentru a găsi proiectanţi.

Misiunea acestora va fi să întocmească, în 45 de zile, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, expertiza tehnică şi studiu geo pentru ”Consolidare versant aferent imobile din strada Cuza nr. 68-70”. Şi, de asemenea, să asigure asistenţă tehnică pe perioada derulării procedurii de achiziţie a contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor necesare. Valoarea estimată a contractului este de 50.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire ”preţul cel mai scăzut”. Proiectarea va cuprinde realizarea lucrărilor de consolidare a taluzului aferent imobilelor din Cuza nr. 68-70 şi curăţirea de vegetaţie a versantului.

Pâslaru a "tras" piciorul în instanţă

Aşa se poate spune dacă ţinem seama că prima astfel de acţiune a fost intentată de familia fostului deputat PSD Florin Pâslaru, care a dat în judecată Primăria şi a obţinut, prin sentinţa civilă nr. 10720/2011, consolidarea versantului aferent imobilelor din strada Cuza nr. 62, dar şi daune cominatorii de aproape 40.000 de euro, pentru că municipalitatea a întârziat execuţia lucrării.

A urmat sentinţa civilă nr. 1792/2016, pronunțată de Judecătoria Galați, prin care Primăria a fost obligată să efectueze lucrări de consolidare a taluzului aferent imobilului de pe strada Cuza nr. 72, tot sub sancțiunea daunelor cominatorii.

Iar prin sentința civilă nr. 7908/2019 a Judecătoriei Galați, Primăria a fost obligată să efectueze lucrări de consolidare a taluzului situat în Galați aferent imobilului din strada Cuza nr. 46. Din fericire, instanța a respins capătul de cerere privind obligarea la plata de penalități în cuantum de 100 de lei pe zi de întârziere de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești până la îndeplinirea obligației impuse.

Ce s-a realizat până acum

Conform datelor publice, lucrările de consolidare a versantului aferent imobilelor din strada Cuza 62 şi 72 au fost realizate de firma Servland. În prezent, este în derulare un contract pentru „Consolidare versant aferent imobil strada Cuza nr. 46”, încheiat cu asocierea Servland SRL - Proexrom SRL, în valoare de 1.634.296 de lei, iar principala problemă o reprezintă faptul că proprietarii imobilelor nu permit accesul muncitorilor pe şantier, iar lucrările nu pot fi executate din dronă sau din satelit.

Pentru a evita alte procese, ne întrebăm dacă autorităţile nu ar putea lua în calcul consolidarea întregului versant.

Foto Marian Calestru

Citit 4184 ori Ultima modificare Duminică, 13 Martie 2022 16:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.