Numele unui fost deputat gălățean, în ancheta internaţională despre Uber

Numele unui fost deputat gălățean, în ancheta internaţională despre Uber
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Numele lui Mircea Toader, fost parlamentar gălățean și lider al filialei județene PDL, apare în cea mai nouă investigație publicată de RISE Project: "Mașinăria Uber". Potrivit jurnaliștilor citaţi, Mircea Toader, vicepreședinte al Comisiei de transporturi din Parlament şi responsabil de amendamentele pentru Legea taximetriei în 2015, ar fi promis că va întârzia orice modificări ale legislației referitoare la ridesharing. Politicianul neagă în prezent că s-ar fi implicat în așa ceva.

"Corespondența confidențială din interiorul Uber, gigantul american care a revoluționat transportul de persoane la nivel global, dezvăluie metode ilicite pentru cucerirea unor noi piețe. Uber a apelat la practici vechi ca să obțină favoruri de la politicieni influenți. Detaliile apar în proiectul global «The Uber Files», o scurgere masivă de informații din arhiva corporației. Sunt peste 124.000 de fișiere care includ 83.000 de e-mailuri, mesaje text și alte documente din perioada 2013-2017. Documentele au fost scurse publicației The Guardian, care a cooptat apoi în proiect organizația International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) și parteneri media din 29 de țări. RISE Project este partenerul din România al acestui proiect jurnalistic, care include peste 180 de jurnaliști din întreaga lume", se arată în investigația "Mașinăria Uber".

Potrivit jurnaliștilor, între 2014 și 2016, reprezentanții Uber s-au întâlnit cu peste 100 de politicieni și decidenți din 17 țări, printre care Emmanuel Macron sau Joe Biden, precum și cu membri ai Parlamentului European și reprezentanți ai Comisiei Europene. În aprilie 2015, reprezentanții Uber s-au întâlnit cu doi demnitari români, iar în dreptul fiecăruia a fost menționat rezultatul întâlnirii. Unul dintre politicieni a fost Mircea Toader, la acel moment vicepreședinte al Comisiei de transporturi din Parlament şi responsabil de amendamentele pentru Legea taximetriei: "Ne-a confirmat că se vor introduce amenzi pentru cei fără un medalion de taxi, dar nu vor afecta operațiunile Uber și a promis că va întârzia orice modificări viitoare până când ne dăm seama ce vrem și ce se poate face în privința legislației pe ridesharing".

"Care companie? Nici nu știu cine e compania. Eu am mers o singură dată cu Uber și nu sunt în programul lor. Deci, nu am niciun fel de comentariu. (…) dar nu am promis la nimeni. La cine să promit? Dacă promiți, trebuie să și faci ceva", a declarat acum Mircea Toader, contactat de jurnaliștii RISE Project.

Citit 6856 ori Ultima modificare Duminică, 17 Iulie 2022 11:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.