Vicii de proiectare și termene de finalizare ratate. Când va funcționa stația de epurare din cartierul Cantemir
Foto: Andrei Stroe

Vicii de proiectare și termene de finalizare ratate. Când va funcționa stația de epurare din cartierul Cantemir
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

„17 iulie 2019”, „30 iulie 2020”, „septembrie 2020”, „30 octombrie 2021”... sunt doar câteva dintre termenele de finalizare sau de punere în funcțiune pe care celebra stație de epurare a apelor uzate din cartierul Dimitrie Cantemir le-a ratat până acum. Vorbim despre investiția din fonduri guvernamentale (PNDL2) începută în 2018, nu despre stația aceea plătită de Primărie, dar niciodată executată. Conform Primăriei municipiului Galați lucrările necesare au fost executate în proporție de aproximativ 90 la sută și se estimează că luna viitoare va avea loc punerea în funcțiune a stației de epurare.

Blestemul staţiei de epurare din cartierul Cantemir. Investiţia trebuia să fie gata acum un an”, „Staţia de epurare din cartierul Cantemir a mai ratat un termen de finalizare”, „Stația de epurare din cartierul Cantemir, poveste fără sfârșit. Termene ratate, lucrări suplimentare și licitații anulate”, sunt titlurile a trei dintre articolele publicate pe 2 iulie 2020, 20 octombrie 2020 și, respectiv, pe 6 august 2021, în ziarul „Viața liberă”, în care am relatat derularea unei investiții începute cu stângul.

Și spunem asta pentru că, aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", în august 2005, Primăria condusă de Dumitru Nicolae a încheiat un contract cu SC Unicom pentru realizarea acestei investiţii, iar în 2012, primarul Marius Stan dezvăluia că s-au făcut plăţi în valoare de peste 2,3 milioane de lei, dar pe amplasament nu există nimic, motiv pentru care s-a formulat plângere penală. Iar actuala administrație locală tot încearcă din 2017 să rezolve problema epurării apelor uzate din Cantemir.

Istoria din contracte

Pe 7 decembrie 2017, Primăria a semnat contractul de finanțare în valoare de 2.960.131 de lei, bani din etapa a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru construcţia staţiei de epurare. La acel moment, încheiase deja de aproape o lună un contract în valoare de 2.663.750,83 lei cu SC Edas Exim SRL din Bucureşti, pentru proiectarea şi execuţia staţiei de epurare.

Iar pe 27 iulie 2018, Edas Exim SRL a primit ordinul de începere a lucrărilor pentru o staţie de epurare a apelor uzate şi o staţie de pompare. Termenul de execuţie era de 12 luni, dar s-a tot amânat.

A fost nevoie, însă, și de un contract pentru lucrări suplimentare, în valoare de 540.026,73 lei cu TVA, încheiat cu SC Aqua Marine Recovery SRL. Motivul? „Pentru racordarea rețelelor de canalizare existente în zona blocurilor S9-S13 la staţia de pompare influent ce va deservi stația de epurare. Lucrările suplimentare constau în realizarea unei rețele de canalizare noi și a căminelor de vizitare aferente, astfel încât apele menajere din cartier să poată fi preluate în sistemul nou executat (staţia influent)”, ne-a explicat la acel moment, administrația locală.

Și tot n-a fost de-ajuns! A apărut necesitatea unui contract pentru „Amenajare gură de evacuare în râul Siret a apelor uzate din stația de epurare cartier D. Cantemir” – proiectare și execuție. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, contractul în valoare de 946.893,8 lei fără TVA, pentru acest obiectiv, a fost atribuit pe 23 noiembrie 2021, firmei Duniag Excavații. Durata era de nouă luni, dintre care trei pentru proiectare și șase pentru execuție.

Absurd de proiectare

Într-o emisiune la Pro Lider FM, primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, acuza că „80 la sută din problemele ce apar în implementarea unui proiect vin din problemele din proiectare”. Și explica punctual situația din Cantemir: „Mi-a ieșit pe nas această stație de epurare. Zici că am construit vreo centrală atomo-nucleară, nu doar o stație de epurare! Nu știu dacă vă puteți imagina, dar proiectantul a uitat când a proiectat: a făcut stația de epurare, dar nu și scurgerea! Stația tratează apa și o ține acolo! În mentalul proiectantului - cel mai probabil - apa se evapora! Eu știu ce făcea?! Habar n-am! Irigam cu ea culturile de lângă! A trebuit să facem o licitație separată pentru construcția unei guri de scurgere!”.

Vești bune

La solicitarea noastră de informații, Biroul de Presă al Primăriei Galați tocmai ne-a comunicat că lucrările privind obiectivul de investiții "Stație epurare - ape uzate cartier Dimitrie Cantemir" au fost executate în proporție de aproximativ 90 la sută.

„Astfel, s-au executat lucrările pentru stația de epurare, stația de pompare influent, rețele de canalizare, alimentarea cu apă și alimentarea cu energie electrică. Se lucrează în prezent la montajul echipamentelor, la rețeaua de canalizare influent și efluent. Mai sunt de executat și probele, și verificările. Prin urmare, estimăm că punerea în funcțiune va fi luna viitoare”, ne-a transmis Primăria. Până luna viitoare au mai rămas, însă, doar nouă zile. Suntem curioși dacă măcar acest termen - septembrie 2022 - va fi respectat...

 

Citit 3045 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 12:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.