Blestemul staţiei de epurare din cartierul ”Cantemir”. Investiţia trebuia să fie gata acum un an (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Blestemul staţiei de epurare din cartierul ”Cantemir”. Investiţia trebuia să fie gata acum un an (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Staţia de epurare a apelor uzate din cartierul "Dimitrie Cantemir" va împlini, luna aceasta, un an de când ar fi trebuit să fie finalizată. Cel puţin aşa se poate citi pe panoul de şantier, aflat printre bălării: "Data începerii construcţiei - 18.07.2018. Data finalizării construcţiei - 17.07.2019". La solicitarea noastră, Primăria municipiului Galaţi ne-a comunicat că "potrivit contractului, termenul de finalizare este 30.07.2020, dar lucrările sunt sistate". Prin urmare nici gând ca acest termen să poată fi respectat! Oricum, nu trebuie uitat că, în cartierul Cantemir, gălăţenii au mai plătit pentru o staţie de epurare care nu există!

Staţia de epurare a apelor uzate din cartierul "Dimitrie Cantemir" pare bântuită de blestem. Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", în august 2005, Primăria condusă de Dumitru Nicolae a încheiat un contract cu SC Unicom pentru realizarea acestei investiţii, iar în 2012, primarul Marius Stan dezvăluia că s-au făcut plăţi în valoare de peste 2,3 milioane de lei, dar pe amplasament nu există nimic, motiv pentru care s-a formulat plângere penală. Nu avem date ca povestea să se fi elucidat! Pentru că necesitatea unei staţii de epurare nu putea fi pusă la îndoială, actuala administraţie a încercat să rezolve problema.

Istoria, pe scurt

Pe 22 noiembrie 2017, Primăria Galaţi a semnat un contract în valoare de 2,3 milioane de lei cu TVA cu SC Edas Exim SRL din Bucureşti, pentru proiectarea şi execuţia staţiei de epurare.

Pe 7 decembrie 2017, primarul Ionuţ Pucheanu semna cu Ministerul Dezvoltării contractul de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 pentru construcţia staţiei de epurare, în valoare de 2,9 milioane de lei.

Pe 27 iulie 2018, Edas Exim SRL a primit ordinul de începere a lucrărilor şi, conform Primăriei, amplasamentul era deja predat. Municipalitatea preciza că lucrările vor dura 12 luni, timp în care vor fi construite o staţie de epurare a apelor uzate şi o staţie de pompare, care vor putea deservi peste 1.500 de persoane.

Pe 28 ianuarie 2019, într-un răspuns transmis la solicitarea noastră de informaţii, Primăria susţinea că investiţia s-a realizat în proporţie de 29 la sută şi că termenul de finalizare este iulie 2019.

La începutul acestui an, Primăria ne transmitea, la solicitarea noastră, că procentul de execuţie a ajuns la 50 la sută, că valoarea lucrărilor executate până la 31 decembrie 2019 este de 1,4 milioane de lei şi că termenul estimat de finalizare ar fi august 2020.

În Decizia Camerei de Conturi, emisă pe 12 iunie 2020, auditorii reproşau Primăriei că, în contractul pentru staţia de epurare ape uzate din cartierul "Dimitrie Cantemir", nu a solicitat constructorului constituirea diferenţei suplimentare a garanţiei de bună execuţie a lucrărilor! Asta în condiţiile în care poliţia de asigurare îşi încetase valabilitatea în ianuarie 2019, iar durata contractului de lucrări fusese prelungită până în iulie 2020! Bulversaţi de atâtea termene de finalizare, am cerut din nou Primăriei să ne comunice situaţia investiţiei.

Lucrări sistate

"Referitor la solicitarea dumneavoastră privind situația lucrărilor la obiectivul de investiții "Stație de epurare ape uzate Cartier Cantemir", vă comunicăm că, potrivit contractului, termenul de finalizare este 30.07.2020, dar lucrările sunt sistate în prezent, deoarece nu au fost decontate lucrări executate în luna martie, fiind depuse deconturile prin PNDL. Clădirea stației de epurare precum și stația de pompare au fost construite, în ambele urmând să fie instalate echipamentele. De asemenea, se va lucra și la rețeaua de canalizare", ne-a transmis Biroul de presă al Primăriei Galați.

Şantier abandonat

Bălării, utilaje neclintite şi şantier gol, asta am găsit la faţa locului. Prin bunăvoinţa paznicului, am luat legătura telefonic cu unul dintre reprezentanţii constructorului, care a încercat să ne explice situaţia: "Banii vin foarte-foarte greu, de aceea nici lucrările nu merg. Din 2018 am început, suntem în 2020. Aşa a fost permanent: primele plăţi au venit binişor, după care, de la o plată la alta, s-a întârziat tot mai mult. Dacă ar fi bani, în maximum două luni ar trebui să fie gata, pentru că mare lucru nu ar mai fi de făcut".

Citit 3602 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iulie 2020 01:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.