Planuri de restructurare a teatrelor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cele trei teatre gălăţene ar putea fi comasate sub umbrela Dramaticului, fireşte dacă şi legea o va permite * Personalul celor trei teatre ar putea fi redus cu 30 la sută * Dramaticul ar putea deveni pavăza celorlalte teatre în calea restructurării impuse de Guvern *

Primarul Dumitru Nicolae rămâne ferm pe poziţie şi nu renunţă la ideea de a restructura teatrele gălăţene. În analiză se află trei variante de restructurare, favorită fiind cea a unificării instituţiilor de cultură. După cum am aflat de la primarul Dumitru Nicolae, în acest moment autorităţile aşteaptă nişte precizări de la Bucureşti legate de teatrele care nu intră sub incidenţa OUG 63 privind reducerea personalului administrativ.

În funcţie de informaţiile pe care le vor primi de la Guvern, aleşii ar putea decide, la propunerea primarului, soarta scenei gălăţene: „Unificarea celor trei teatre pe scheletul Dramaticului este una dintre posibilităţile pe care le avem în vedere.

În cazul în care se vor unifica, noul teatru va fi condus de un manager nou, ales prin concurs, nu de vreunul din actualii directori ai celor trei teatre. Personalul teatrelor va fi redus în total cu 30 la sută. Deocamdată, însă, noua organigramă este în discuţii”, ne-a declarat edilul urbei, amintind de măsura luată la Constanţa de primarul Radu Mazăre de a desfiinţa teatrele.

„Este şi foarte bine, şi foarte rău”

Directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, actorul Vlad Vasiliu, priveşte o asemenea perspectivă nuanţat: „Ideea de a comasa teatrele este şi foarte rea şi foarte bună. Este foarte rea pentru că fiecare teatru are specificul lui.

Comasarea personalului tehnic şi administrativ este o măsură pozitivă, dar din punct de vedere artistic un amestec al celor trei instituţii nu este de dorit. Gândiţi-vă că fiecare dintre cele trei teatre are propriul său festival: nu poţi face un Festival Leonard pentru păpuşi sau un Festival de Comedie pentru Muzical.

Partea bună este că Dramaticul a fost înfiinţat prin Hotărârea Consiliului de Miniştri din 1955 şi pe baza acestui act ieşim de sub incidenţa ordonanţei de restructurare. Prin noi, practic putem salva celelalte două teatre”, ne-a declarat directorul Vlad Vasiliu.

Dramaticul ar deveni, astfel, pavăză în calea restructurării şi reducerii personalului artistic la celelalte două teatre, Muzical şi Păpuşi. „Îi mulţumim domnului primar că se gândeşte la o asemenea soluţie bună, dar important este ca unificarea să fie aparentă. O unificare totală ar face lucrurile mai dificile pentru că, repet, fiecare teatru are specificul lui”, a subliniat Vlad Vasiliu.

Citit 681 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.