Gunoiul miroase şi politic?

Gunoiul miroase şi politic?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un Cogealac 2 ? * Programul judeţean de apă, doar fără mătcaşi * Primarii PDL nu vor monopolul CJ * Preşedintele Chebac invocă regulile europene *

Cam nelămuriţi, se vede, consilierii judeţeni PDL la ultima şedinţă a Consiliului Judeţului: să-l creadă pe preşedintele CJ Eugen Chebac, sau pe primarii PDL din Tecuci şi Matca?

Să piardă tot judeţul bani europeni, sau să funcţioneze fără cele două primării, care au acum, dar nu se ştie până când, contracte mănoase de primire a gunoiului de la Vaslui şi Bârlad şi exista chiar ideea, spunea anul trecut primarul Tecuciului, de a primi gunoi şi din Italia?

De oriunde, numai de la Galaţi, nu! Pe de altă parte, conducerea CJ este asigurată de PSD, PC şi PNL, PDL fiind în opoziţie… Deci, consilierii PDL nu au votat toţi împotriva constituirii asociaţiei care să administreze judeţean problema gunoiului: numai trei au votat împotrivă şi unul s-a abţinut.

La votarea constituirii asociaţiei judeţene care să administreze furnizarea de apă, epurarea şi canalizarea au fost doar două abţineri. Operator general al asociaţiei localităţilor va fi SC Apă Canal SA Galaţi, iar programul este mai avansat decât programul pentru gunoi.

Rebelii gunoiului

„Tecuci şi Matca nu vor să intre în asociaţie şi, nefiind în asociaţie, nu pot beneficia de finanţare!” – a anunţat preşedintele Chebac în şedinţă, liniştind apoi opoziţia că nu CJ va fi stăpânul: asociaţia constituită devine aplicant.

„Este obligatorie asocierea: nefiind în asociaţie, nu poţi să devii aplicant! De altfel, Matca a refuzat şi intrarea în Asociaţia de dezvoltare intercomunitară Apa Canal!”. 

Consilierul judeţean PDL Petrică Pohrib a întrebat dacă o asociaţie separată de comunităţi nu s-ar putea asocia ulterior celei judeţene, dar preşedintele a precizat că asta nu e prevăzut în protocolul semnat de Comisia Europeană şi Ministerul Mediului.

„Am încercat cu primarul de la Matca n întâlniri – nu a fost de înţeles! În această situaţie, el se va pune într-o postură nefavorabilă faţă de locuitorii comunei! Dar unde nu se vrea, n-am ce face!”, a mai spus Chebac, adăugând:

„Şi nu pot  să blochez – şi aşa suntem în întârziere! – activitatea întregului judeţ de dorinţa sau ne-dorinţa unuia dintre conducători.” Consilierul PSD Nicolae Bacalbaşa a spus chiar că se creează de fapt… „un caz Cogealac”, făcând trimitere la recentul scandal al morilor eoliene…

Consilierul Pohrib se temea de „un monopol” al CJ, dar preşedintele Chebac l-a asigurat că nu este vorba de culori politice, ci de strategia judeţeană, după ce două firme de consultanţă şi-au spus cuvântul.

Asocierea pentru apă merge… ca apa

Vor fi patru centre pentru administrarea apei – Tecuci,  Drăgăneşti-Lieşti, Izvoarele-Slobozia-Cuza Vodă-Pechea şi Târgu Bujor. Pe extinderea programului ISPA, Fileşti şi Barboşi vor beneficia de 30 milioane euro.

De 100 miloane euro va beneficia restul judeţului. Documentaţia privind acest program de apă, epurare şi canalizare a fost aprobată deja de minister şi a ajuns la Bruxelles, la avizare.

Chebac a dat şi un altfel de exemplu: chiar dacă la gunoi nu intră în asociere, „…la Serviciul intercomunitar de apă Galaţi, Tecuciul a înţeles şi a venit în asociaţie şi va merge la majorarea de capital şi va beneficia de investiţii. Pe când Matca nu!”.

Practic, lucrurile pot fi comparate cu situaţia în care un cartier al Galaţiului s-ar opune să beneficieze de canalizări prin programul ISPA, pentru că a găsit o finanţare proprie sau speră în aşa ceva… Chebac a apelat la consilierii PDL ca să-şi convingă primarii să nu facă „opoziţie fără sens”.

Consilierul PDL Costel Căluean a spus  însă că preşedintele CJ ar fi trebuit să încurajeze apariţia mai multor asociaţii şi că există contracte pe 15 ani între unele primării şi operatori de gunoi. Chebac a invocat regulile europene.

Dacă nu se aproba până în octombrie asocierea, „Galaţiul pierde 47 milioane euro!” Antipatii politice, nevoia de independenţă locală, interese locale, cu intenţii bune, de a avea profit? Puţin din toate…

Citit 1071 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.