Numele unui gălățean care a uimit lumea va fi dat unei alei din Arcașilor

Numele unui gălățean care a uimit lumea va fi dat unei alei din Arcașilor
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Numele gălățeanului Gheorghe Zane, unul dintre cei mai mari economişti români, ar putea fi dat unei alei din zona Arcașilor, după ce Primăria Galați a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre în acest sens.

Conform documentelor proiectului de hotărâre privind "atribuirea denumirii Aleea Gheorghe Zane unei artere de circulație din municipiul Galați", aleea de acces carosabil, în suprafață de 1.741 mp, are limitele între strada Arcașilor și o serie de imobile identificate, deocamdată, doar cu numerele cadastrale. Pentru că în zonă există artere de circulație care poartă numele unor personalități: aleea Paul Bujor, strada Negoiță Dănăilă, strada Moise Pacu, autoritățile s-au gândit că ar fi potrivit ca noua alee să poarte numele economistului român Gheorghe Zane, la propunerea Direcției Județene pentru Cultură Galați. Cetățenii pot formula propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare până la data de 14 octombrie 2022.

Gheorghe Zane, despre care ați putut afla în rubrica "Gălățeni care au uimit lumea", a fost unul dintre cei mai mari economişti români. Născut la Galați pe 11 aprilie 1897, a absolvit Liceul "Vasile Alecsandri" în 1916, după care a participat ca voluntar în Primul Război Mondial. Şi-a reluat apoi studiile la Facultatea de Drept din Iaşi, finalizându-le în 1919, iar în 1923 şi-a susţinut doctoratul în Știinţe economice la București.

Din 1921 a început să predea Economie politică la Universitatea din Iaşi, unde a rămas până în 1946. După război, s-a transferat la Bucureşti, unde a fost profesor la Institutul Politehnic şi, mai apoi, cercetător în cadrul Academiei Române. Apropiat al fruntaşilor ţărănişti încă din tinereţe, Gheorghe Zane a fost unul dintre cei care au elaborat doctrina economică a PNŢ. După instalarea la putere a comuniştilor, a fost închis pentru convingerile sale politice şi a rămas în detenţie până în 1955.

După eliberarea din închisoare, nu i s-a mai permis întoarcerea la catedră şi a activat numai în cercetare. Gheorghe Zane a elaborat numeroase cursuri de economie politică, istorie economică şi finanţe publice. Anticomunist convins, şi-a construit o doctrină social-economică proprie, aflată la intersecţia dintre marxism şi ţărănism. O mare parte a activităţii sale de cercetare a fost dedicată lui Nicolae Bălcescu, studiile şi articolele despre marele revoluţionar fiind reunite într-un volum apărut în anul 1975. S-a îngrijit, în acelaşi timp, de editarea operelor lui Bălcescu. A publicat peste 180 de volume, articole şi studii de specialitate, multe dintre acestea fiind traduse şi în limba franceză, Gheorghe Zane fiind foarte apreciat în capitala Franţei, unde activa în cadrul a două prestigioase instituţii.

În 1974, Gheorghe Zane a fost ales membru titular al Academiei Române, al cărei membru corespondent era din 1965.

Citit 11896 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 12:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.