Transurb are nevoie de bani pentru plățile compensatorii pe care le va acorda angajaților disponibilizați

Transurb are nevoie de bani pentru plățile compensatorii pe care le va acorda angajaților disponibilizați
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Nu mai puțin de 10 milioane de lei, reprezentând în special subvenții, constituie suma cu care ar urma să fie majorate veniturile totale ale Transurb, potrivit unui proiect de rectificare a bugetului pe anul 2022, prezentat aleșilor locali. Conform documentelor, tot cu 10 milioane de lei ar urma să crească și cheltuielile totale. Compania publică de transport are nevoie de bani mai mulți nu doar pentru a face față scumpirilor la combustibil, energie, apă și piese de schimb, ci și pentru plățile compensatorii pe care le va acorda începând cu luna noiembrie 2022, după expirarea perioadei de preaviz a angajaților disponibilizați.

Un proiect de hotărâre prin care bugetul companiei publice de transport în comun, Transurb SA, ar urma să fie rectificat, a ajuns la comisiile Consiliului Local și va fi supus votului la ședința de joi, 27 octombrie 2022. Conform documentelor, veniturile totale ale Transurb ar urma să crească de la 86,98 milioane de lei la 97,04 milioane de lei, din care subvențiile se majorează de la 63,6 milioane de lei la 73,6 milioane de lei.

Cheltuielile totale cresc și ele de la 86,62 milioane de lei la 96,64 milioane de lei. Scad, însă, plățile restante – de la 17,11 milioane de lei la 7,52 milioane de lei – și creanțele restante – de la 15,56 milioane de lei la 6,97 milioane de lei.

În raportul de specialitate al proiectului se arată că Transurb propune creșterea veniturilor totale ca urmare a modificării contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local, a programului de transport, a noilor prețuri unitare pe kilometrul parcurs de fiecare mijloc de transport, dar și ca urmare a regularizării veniturilor din compensație.

„Întreprinderea publică prevede suplimentarea capitolului «Cheltuieli totale», în principal determinat de creșterea prețului la combustibil, creșterea cheltuielilor cu piesele de schimb ca urmare a ieșirii din garanție a unor mijloace de transport din parcul auto, a reluării circulației tramvaielor, creșterea prețului la energie, creșterea la nivel național a prețului polițelor RCA”, se arată în document. Concret, cheltuielile cu bunuri și servicii cresc de la 23,99 milioane de lei la 28,9 milioane de lei, în vreme ce cheltuielile cu personalul se modifică de la 60,77 la 64,56 milioane de lei. Pentru a vă face o imagine cum au afectat scumpirile compania de transport, trebuie spus că pentru combustibil operatorul a ajuns să plătească 18 milioane de lei față de 14 milioane, iar pentru piesele de schimb 508.000 de lei față de 320.000.

În ceea ce privește angajații, principala măsură aplicată până la finele anului este restructurarea de personal, care determină o creștere a cheltuielilor cu 562.000 de lei, sumă ce va fi acordată salariaților disponibilizați. Salariații au primit preaviz de încetare a contractului individual de muncă începând cu data de 14 octombrie 2022. Plățile compensatorii se vor acorda începând cu luna noiembrie, după expirarea perioadei de preaviz. Cert este că, până la finele anului, numărul de personal va scădea de la 750 la 680 salariați, conform noii organigrame.

Transurb propune și modificarea listei de investiții pe care și-o propusese, renunțând la sistemul video de supraveghere perimetrală a autobazei pentru achiziția a două aparate de spălat cu presiune pentru autovehicule, motivat de suprasolicitarea aparatului existent și de necesitatea menținerii curățeniei exterioare a mijloacelor de transport și a reducerii timpului alocat curățeniei. Operatorul își mai asumă ca obiectiv reducerea plăților restante prin alocarea mai eficientă a resurselor financiare.

Rămâne de văzut ce vor spune aleșii de proiectul rectificării bugetare.

Citit 4435 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2022 22:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.