Ce ar câștiga orașul din amendamentele opoziției prinse în buget
Foto: Anca Melinte

Ce ar câștiga orașul din amendamentele opoziției prinse în buget
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Aprobat cu 27 de voturi din 27 de consilieri prezenți, bugetul Galațiului pe 2023 cuprinde, în premieră, obiective pentru care aleșii PNL, USR și PACT pentru Galați au depus amendamente, iar acestea au fost acceptate atât de primarul Ionuț Pucheanu, cât și de majoritatea PSD. Chiar dacă unele dintre acestea sunt prinse doar cu filă bugetară - nu cu suma solicitată de consilieri, edilul-șef a dat asigurări că la rectificările ulterioare se vor face alocări mai mari sau mai mici, în funcție de fondurile disponibile și de modul în care avansează proiectele.

Surprinzătoare dezbaterea proiectului de buget al Galațiului pe 2023 în plenul ședinței Consiliului Local de marți, 31 ianuarie. Dacă în anii trecuți discuțiile, propunerile și amendamentele se transformau în meciuri cu iz politic, de această dată a fost doar deschidere și cooperare, atât în tabăra puterii, cât și în rândurile opoziției. Și asta pentru că aleșii și primarul s-au întâlnit într-o lungă ședință de lucru, pe 30 ianuarie, și au pus bugetul la cale, lămurind toate asperitățile. Iată care sunt amendamentele Opoziției prinse în buget.

PNL

Așa cum ați putut afla din ziarul „Viața liberă”, grupul consilierilor locali PNL a depus 13 amendamente la bugetul local. „Ne bucurăm că mare parte dintre ele - și poate cele mai importante - se regăsesc, sub o formă sau alta, bugetate în 2023. Între ele amintesc: renovarea Colegiului «C. Negri», modernizarea Stadionului «Dunărea», hub tehnologic, reparații la numeroase unități de învățământ și - cel mai important proiect al nostru - proiectarea și construirea Spitalului Municipal de Urgență. În perioada iunie - iulie, ne vom întâlni să discutăm și modalitatea de finanțare a acestuia”, a anunțat liderul grupului PNL din Consiliul Local, Anamaria Hărăbor.

USR

"Apreciez și eu deschiderea în ceea ce privește discutarea bugetului”, a spus liderul grupului USR din Consiliul Local, Daniel Zinica. Politicianul a nominalizat cele patru amendamente acceptate în bugetul pe 2023: construirea unei parcări multimodulare într-o zonă aglomerată a municipiului; adaptarea infrastructurii stațiilor de autobuz la nevoile persoanelor cu diferite dizabilități; inițierea unui studiu de fezabilitate pentru amenajarea Piațetei Studenților din zona campusului universitar; achiziția de mobilier urban adaptat nevoilor copiilor cu dizabilități în cadrul amenajării parcurilor.

PACT

"Apreciem și noi deschiderea de care a dat dovadă executivul cu privire la buget. Noi am propus și redactat foarte multe amendamente, apoi, în cadrul discuțiilor, am înțeles care sunt constrângerile bugetare din acest an, motiv pentru care am retras o parte din ele", a spus și liderul echipei PACT pentru Galați, Gregor Teodorescu. Iată-le pe cele incluse în buget: amplasarea unei plachete comemorative „Dimitrie Ioan Frigator" pe clădirea Centrului Multifuncțional de Servicii Sociale; amenajarea unui spațiu expozițional stradal pentru artiștii locali, pe Domnească; achiziția unor totemuri informative pentru monumentele funerare ale personalităților din Cimitirul „Eternitatea” și pentru cele zece palate ale Galațiului; crearea unei expoziții a antreprenoriatului gălățean la Casa Artelor; documentație de restaurare a cavoului dr. Aristide Serfioti, un monument istoric unic în România.

Rămâne de văzut care dintre acestea se vor concretiza și care vor rămâne doar la stadiul de bune intenții.

Citit 1460 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2023 07:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.