Haosul din Legea pensiilor duce la diferențe enorme între pensionari

Haosul din Legea pensiilor duce la diferențe enorme între pensionari
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Liderul confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că reforma pensiilor, făcută la începutul anilor 2000, a permis inechități sociale inacceptabile pentru un stat de drept, așa cum se pretinde România, scrie evz.ro.

Pensionarii au putut să se raporteze la o perioadă din ultimii cinci ani de activitate, care a putut fi folosită la stabilirea drepturilor de pensie. "Reforma propriu-zisă a pensiilor s-a făcut în anul 2000, când s-a trecut de la sistemul de pensionare raportat la cea mai bună perioadă de cinci ani de activitate, la sistemul de contributivitate, adică în funcție efortul financiar făcut ca lucrător de-a lungul vieții profesionale. Prin acest mod de calcul ar trebui să rezulte o pensie care să-ți permită la sfârșit de carieră profesională o viață decentă", a spus Bogdan Hossu.

Pensii diferite, în aceleași condiții

Liderul sindical a explicat și cum se produc derapaje în ceea ce privește pensiile, acordate pentru aceleași condiții de muncă și vechime egală. Calculele făcute de specialiști arată că între pensionari pot exista diferențe de pensie chiar și de 1.700 de lei. De exemplu, un mecanic de locomotivă cu 40 de ani vechime, care s-a pensionat după 1 ianuarie 2020, primește mai mult cu 1.700 de lei decât colegul său care a ieșit din sistem în 2010.

"Al doilea element care a creat disensiune este ceea ce se cheamă coeficientul de corecție. Rezultatul este că, în funcție de anul de ieșire la pensie, din 2010 încoace, punctajul acumulat se înmulțește cu încă un coeficient, care se calculează în funcție de creșterea salariului mediu pe economie. Rezultatul este că, din 2017, când s-a aplicat transferul de taxe de la angajator la angajat, salariul mediu pe economie brut a crescut spectaculos, iar coeficientul de corecție a crescut de la 1,03 la 1,41", a explica Hossu.

Asta înseamnă că toţi cei care au ieșit la pensie după data de 1 ianuarie 2020, au primit o creștere cu 41% la punctajul pe baza căruia a fost calculată pensia. "Prin urmare, există în plată oameni care au lucrat în aceleași condiții, cu același punctaj, dar, din cauza datei diferite a deciziei de pensionare, au în plată o pensie diferită. Dacă la munca în condiții normale, vorbim despre o diferență la pensie de cam 600 de lei, în cazul condițiilor speciale diferența poate ajunge la 1.600 - 1.700 de lei", a mai spus Bogdan Hossu.

Citit 2951 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2023 07:54

2 comentarii

  • postat de pensionar
    Joi, 16 Februarie 2023 09:09
    5.2.209.***
    Bun asa o fi, dar acest lider sindical ce propune? Elimanrea indicelui de corectie, sau recalcularea pensiilor?
    Din comentariul lui reiseca doreste elimnarea acestui indice.
    Adica dupa ce ca si asa nu se iau in calcul sporurile desi s-a platit contributii pt ele, deci dupa ce ca am fost furati
    0
    0
  • postat de iCs
    Miercuri, 15 Februarie 2023 16:56
    86.124.201.***
    Bun. Asa o fi. Si cum se poate repara aceasta eroare si nedreptate?
    Ar trebui actionat statul (sau ministerul muncii) in judecata?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.