Taxele și impozitele locale au fost indexate cu rata inflației

Taxele și impozitele locale au fost indexate cu rata inflației
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Gălățenii au scăpat ca prin urechile acului de o taxă de salubrizare de 15,73 de lei/persoană/lună în anul 2024. Și asta pentru că această nouă taxă a fost scoasă, printr-un amendament, din tabloul general care cuprinde impozitele și taxele locale, alte taxe asimilate acestora, precum și amenzile indexate, aplicabile în municipiul Galați începând cu anul fiscal 2024, document supus votului Consiliului Local. Cetățenii nu au scăpat, însă, de indexarea cu rata inflației, 13,8 la sută, a celorlalte impozite și taxe locale.

De îndată ce a fost aprobată noua taxă de salubrizare, de 14,14 lei/persoană/lună, care ia locul taxei de habitat, un alt proiect care "atentează" la buzunarele gălățenilor a fost supus dezbaterii în ședința de joi, 27 aprilie, a Consiliului Local. Este vorba despre indexarea impozitelor și a taxelor locale începând cu anul 2024. Așa cum ați putut afla deja din "Viața liberă", nivelurile în sume fixe ale impozitelor și taxelor vor fi indexate cu rata inflației pe anul 2022 - de 13,8 la sută.

Între acestea se afla și noua taxă de salubrizare, care ar fi urmat să crească astfel de la 14,14 la 15,73 de lei/persoană/lună. Consilierul local PNL Laurențiu Onose a atras atenția că această taxă nu poate face obiectul indexării: "Referitor la taxa de salubrizare, care se regăsește în anexa privind indexarea taxelor și a impozitelor locale cu indicele de inflație, aceasta are un regim clar de determinare și de ajustare, în baza unei legi speciale. Ea nu mai poate face obiectul unei indexări ca alte impozite și taxe pe care municipalitatea este obligată să le indexeze, potrivit Codului Fiscal. În acest context, mi-e teamă că, odată aprobată această anexă, inclusiv cu taxa de salubrizare, va exista un motiv foarte clar pentru anularea ei. Și după aceea, aruncăm pe spatele cetățenilor taxe și impozite majorate la nivelul maxim prevăzut de Codul Fiscal". Discuții pe acest subiect avuseseră loc și în comisiile Consiliului Local. Printr-un amendament formulat de consilierul Onose, susținut inclusiv de grupul majoritar PSD din Consiliul Local, taxa de salubrizare a fost eliminată din tabloul impozitelor și taxelor indexate, ea urmând prevederile legale speciale.

În cele din urmă, indexarea dărilor la bugetul local a fost aprobată cu 18 voturi "pentru" și șase "împotrivă".

Citit 3074 ori Ultima modificare Joi, 04 Mai 2023 12:38

3 comentarii

  • postat de Vio
    Luni, 01 Mai 2023 04:37
    86.124.202.***
    Numai când e de luat de la populimea săracă se aplică toate legile și non legile din țară, când vine vorba de dat,de mărit salarii,de respectat legile în favoarea omului de rand,nu se mai poate.RUSINE Clasei politice din România!Nu fac decât să ne umilească.
    0
    0
  • postat de Cel care a scăpat
    Luni, 01 Mai 2023 02:53
    185.69.144.***
    De curiozitate: peste cei 15 pesediști care oricum formează majoritatea simplă orice-ar fi, cine din așa-zisa opoziție a mai votat pentru? Fiindcă au fost 18 voturi pentru. Gălățenii au dreptul să știe, că vin alegerile...
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Duminică, 30 Aprilie 2023 20:59
    5.13.218.***
    Am si eu o intrebare: Daca urechile acului adica ACUL le-am sparte timpanele metaforic, surzilor numiti ALESI, CULESI cum dracu s-or mai numi.. si i-am pune la RESPECT CUM AR FI!???

    CA EU VREAU SA PRIMEASCA CE MERITA astia mici ce se dau mari is FOARTE MIC!
    Apoi sa vad si eu CAM CAND A FOST CAL
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.