Invazie politică la Schela

Invazie politică la Schela
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Puzderie de politicieni de toate culorile, şiruri interminabile de maşini de fiţe sau banale, cu numere de Galaţi sau Bucureşti… duminică ai fi putut să juri că Schela a fost pur şi simplu invadată şi cucerită. După ce au ocupat toate locurile de parcare, autoturismele formau ditamai coloanele (ne)oficiale pe marginea şoselei ori se piteau pe la răspântii.

Poliţiştii, pe jos sau cu maşini, şi jandarmii patrulau de zor, dirijând circulaţia. Alegătorii mergeau în grupuri sau cu familia spre secţiile de votare ori pierdeau vremea la berea de după vot. Politicienii, adunaţi în bisericuţe mai mici sau mai mari, se spionau unii pe alţii gata să se acuze de fărădelegi.

Vorba conservatorului Eduard Grosu, duminică puteau fi organizate la Schela o şedinţă de consiliu municipal, una de consiliu judeţean, o întrunire parlamentară şi chiar o şedinţă cu deconcentratele. 

Biserici şi catedrale de partid

Parcul din faţa Primăriei din Schela era cartierul general al PSD. De la un minut la altul, bisericuţa social-democrată se făcea tot mai „catedrală”: deputatul Viorel Ştefan şi senatorul Gheorghe Saghian, preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac (în persoană şi pe afişe), dr. Aurel Nechita, dr. Nicolae Bacalbaşa, consilierii judeţeni Ştefan Simion, Viorica Sandu, Avram Trandafir, Ionel Petrea (fratele candidatului şi viceprimarului PSD Maricel Petrea) şi mulţi alţii, preşedintele Dan Nica fiind aşteptat să sosească.

Peste drum, conservatorii Răzvan Avram şi Florin Gasparotti, alături de alţi colegi, spărgeau seminţe, dar nu-i scăpau din ochi. Era aşteptat şi preşedintele Eugen Durbacă să-i ureze succes candidatului PC Gicu Uşurelu.

Mai discreţi, consilierii liberali Maricel Oancea şi Cătălin Paraschiv, însoţiţi de alţi tineri PNL, păzeau sediul de campanie decorat cu poza candidatului lor, Ioel Baranga. La o răscruce de drumuri şi vânturi politice, UNPR-iştii în frunte cu liderul Dan Dobrea erau pe poziţii, supăraţi oarecum că bannerul candidatei lor, Stela Mihaela Frangulea, fusese dat jos pentru că se afla la mai puţin de 50 de metri de secţia de vot.

Biroul Electoral luase măsura pentru toţi candidaţii. Doar pe PDL-işti nu i-am găsit. Fiind ora prânzului, or fi fost la masă. Toată lumea jura că şefii deconcentratelor sunt în Schela şi nu lipseşte nici liderul Mircea Toader venit să-l încurajeze pe candidatul PDL Ionel Neamţu. Susţinători avea şi independentul Sorin Stroia!   

Cât mai e votul?

Discret şi neoficial, am încercat să aflăm cât mai costă votul? 50-60 de lei? Mai ales că prezenţa la vot era foarte bună la ora 12.30 -  35 la sută în satul Schela şi 42 la sută la Negrea, din totalul de 2.865 de votanţi aşteptaţi.

De la PSD am aflat că sâmbătă nu se mai găsea mână de lucru la zdrobit strugurii! Toată lumea şedea acasă, aşteptând „atenţia” PDL, care cică era mai mare decât preţul pentru o zi de muncă la struguri! În satul Negrea, mai să iasă cu bătaie.

Consilierii PC Eugen Găvan, Tincuţa Tercu, Eduard Grosu, cărora li s-au alăturat Avram şi Gasparotti stăteau de strajă în faţa magazinului unde bănuiau să s-ar da „pungi” celor care au votat, aflaţi pe o listă.

Persoane ieşite din secţia de votare, cu buletinul de identitate în mână şi un zâmbet larg pe faţă am văzut şi noi intrând în magazinul cu pricina. Dar nu am putea spune cu ce au ieşit! Tincuţa Tercu surprinsese însă o fetiţă care după ce a cerut vânzătoarei tot felul de produse şi le-a pus în sacoşă, nu a avut bani să le plătească şi nici nu a cerut să fie trecută în vreun caiet.

Întrebată cine a trimis-o la „cumpărături”, copila s-a pierdut. Un UNPR-ist ar fi spus că e fata candidatei lor. Numai că peste câteva minuţele a apărut adevărata mamă a fetei (fără vreo legătură cu candidata)şi, pusă pe scandal, a sărit să-i bată pe jurnaliştii unei televiziuni. Liderul UNPR, Dan Dobrea, a venit să aplaneze situaţia şi să risipească bănuielile de mită electorală.

Pronosticuri şi speranţe

PSD miza pe un scor de 65 la sută în favoarea lui Maricel Petrea, preşedintele Chebac declarând că nu mai are vreme de stat pe la Schela pentru turul doi. Liberalii şi conservatorii ţinteau către turul al doilea, iar UNPR-iştii erau convinşi că indiferent cine intră în finală bate PSD.

Tradiţia ultimilor alegeri de la Schela este că primarul să se aleagă din primul tur.

Citit 2506 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.