Legalizăm prostituţia?

Legalizăm prostituţia?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galaţiul a fost zguduit săptămâna trecută de trei cazuri de viol şi o tentativă. Niciodată nu au mai fost atât de multe infracţiuni de acest tip într-o perioadă atât de scurtă!

În asemenea condiţii, nu poţi să nu te gândeşti că existenţa unor case de toleranţă, bordeluri sau cum vreţi să le spuneţi, ar fi putut salva de la cumplita umilinţă şi traumă victimele infracţiunilor.

Pe masa Parlamentului se află în acest moment un proiect de lege privind exercitarea activităţilor cu caracter sexual autorizate, semnată de deputatul PDL Silviu Prigoană. La rece, actul normativ legalizează prostituţia şi casele de toleranţă, dar incriminează proxenetismul şi traficul de persoane.

Primăria şi Consiliul Local ar fi îndreptăţite să elibereze autorizaţii pentru practicantele meseriei şi pentru stabilimente, totul fiind sub stricta supraveghere medicală, financiară a statului.

Legea ar însemna şi protecţie socială pentru prostituate care primesc şi dreptul de a refuza un client. Dincolo de realismul şi curajul lui Silviu Prigoană, iată ce cred parlamentarii gălăţeni despre această iniţiativă:   

„Pentru”

* Mihail Boldea, deputat PDL Galaţi: „Analiza unui astfel de subiect este un pic mai complexă şi trebuie realizată pe mai multe paliere. Juridic, în ceea ce priveşte infracţiunea de prostituţie, veţi constata că la nivelul Ministerului Justiţiei statisticile arată că dosarele realizate pentru prostituţie sunt foarte, foarte puţine la număr, condamnările sunt şi mai puţine, ceea ce duce la concluzia că sancţionarea infracţiunii de prostituţie este foarte redusă”.

„România sancţionează proxenetismul, traficul de persoane, deci o altă poveste. Din punctul de vedere al crizei, constatăm creşterea numărului de persoane de sex feminin care practică sexul plătit pe toate centurile şi parcările posibile”.

„Din punct de vedere al sănătăţii colectivităţii româneşti,  practicarea unei astfel de forme de sex plătit nu este benefică. Modalitatea de reglementare pe care o prezintă dl Prigoană ar fi benefică din mai multe puncte de vedere”.

„Şi să fim realişti şi oneşti cu noi înşine: alături de nevoia de mâncare şi de somn a omului, şi nevoia sexuală îşi spune cuvântul. În Germania, Olanda, această problemă a fost reglementată prin legislaţie”.

„În România cred că ar putea fi reglementată corect şi ar avea efecte benefice în primul rând asupra sănătăţii colectivităţii: persoanele vor fi în instituţii de specialitate, vor fi obligate la control medical săptămânal, vor trebui să plătească impozite, să se înregistreze şi vor fi şi ele protejate”.

„De ce sunt violuri? Pentru că sunt frustraţi sexual care fac sex cu forţa. În condiţiile în care ar fi exista o astfel de instituţie, statul atrage fonduri care reprezintă o piaţă neagră şi orice doritor găseşte ce are nevoie după buzunar şi dorinţă, scăzând şi rata bolilor venerice şi numărul de violuri”.

„Iniţiativa este OK, chiar dacă biserica protestează. Eu o voi susţine deoarece creează o anumită ordine şi protecţie şi mai liniştim şi hormonii celor neliniştiţi la nivelul societăţii româneşti”.

„Să vedem!”

* Florin Pâslaru, deputat PSD: „Distinsul coleg Prigoană este recunoscut, din păcate, în Parlament, prin proiecte de lege care în cea mai mare parte a lor sunt irealizabile. Şi îmi aduc aminte aici de presa scrisă pe care o vrea monitorizată de CNA, de schimbarea destinaţiei Parlamentului României...”.

„Cu toate acestea vreau să vă spun că un sâmbure de dreptare are dl Prigoană şi dacă dorim să nu mai avem fete frumoase îmbrăcate mai mult sau mai puţin sumar pe marginea drumului făcându-ne tot felul de semne obscene, dacă dorim să ne scadă rata bolilor venerice sau numărul violurilor, iniţiativa lui ar avea acoperire”.

„Eu nu sunt împotriva unei legi de acest gen, dar aş vrea ca fundamentarea unui proiect de lege să fie foarte bine documentată. O lege care cu siguranţă va fi controversată trebuie să aibă o documentaţie foarte sănătoasă. Am auzit de ea neoficial, pe holurile parlamentului, dar nu am foarte multe date. Aştept să văd textul şi vom discuta pe marginea lui”.

„Piatră care frige”

* Paul Ichim, senator PNL: „Ca medic vorbind, controlul bolilor venerice are acoperire logică şi medicală. Problema este un decalaj între moral şi logica medicală şi financiară. Se vor naşte mari polemici, biserica va fi împotrivă. E adevărat că în Europa sunt câteva state în care este legalizată prostituţia”.

„Nu ştiu dacă e momentul şi e coaptă societatea pentru a discuta fără ipocrizie despre acest fenomen, care există şi e larg răspândit. Nu ştiu care vor fi discuţiile, ca argument medical şi economic ar fi pentru, dar moral şi politic e o piatră care frige şi va crea mari discuţii”.

„Tot factorul politic care va decide va fi foarte sensibil la ce va spune societatea civilă şi biserica. Şi dacă va fi o presiune mare, factorul politic va face pasul înapoi”.

Citit 1297 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.