Primele vânzări de terenuri aprobate de aleşi în 2023

Primele vânzări de terenuri aprobate de aleşi în 2023
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Nu mai puţin de zece suprafeţe de teren, proprietăţi private ale municipiului Galaţi, vor fi vândute în perioada următoare, după cum au decis aleşii locali la finele lunii trecute, cu câte 22 de voturi favorabile (PSD, PNL şi PACT) şi trei voturi împotrivă (USR)

Opt dintre terenuri vor fi scoase la licitaţie, iar alte două vor fi vândute direct celor care le deţin cu contracte de închiriere, respectiv, de concesiune. Trebuie spus că sunt primele vânzări aprobate în 2023, în condiţiile în care, în februarie anul acesta, o serie de proiecte privind înstrăinarea unor terenuri au fost retrase de pe ordinea de zi a şedinţei respective.

Aşa cum ziarul "Viaţa liberă" a relatat în repetate rânduri, proiectele de hotărâre privind vânzarea unor terenuri proprietate privată a municipiului Galaţi au fost, luni în şir, blocate în Consiliul Local, după ce aleşii opoziţiei - PNL şi USR - au ridicat suspiciuni asupra modului în care a fost calculat preţul pe metru pătrat. Primăria Galaţi a fost nevoită să apeleze la evaluatori independenţi, în locul propriului serviciu, Geo Topo Cad.

Primele vânzări de terenuri din 2023 au fost aprobate la finele lunii trecute, cu câte 22 de voturi "pentru" şi câte trei împotrivă. Iată ce terenuri ar urma să fie vândute şi cu ce preţ.

224,82 euro/mp

Nu mai puţin de 224,82 euro/mp, la care se adaugă TVA, după caz, reprezintă prețul consistent de la care va porni licitaţia pentru vânzarea unei suprafeţe de 93 mp, care se află pe strada Cloșca nr. 1 S5. Potrivit raportului de evaluare, terenul are categoria de folosință actuală curți/construcții, cu o formă aproximativ regulată. Pe teren este edificată o construcție fără forme legale. Imobilul are acces direct la căi de circulație, drum principal, dar şi la utilitățile din zonă. Proprietatea este amplasată într-o zonă poli urbani principali/secundari, cu potențial de dezvoltare, având în vedere vadul zonei, spune Primăria. 

152,20 euro/mp

În topul preţurilor votate de aleşi urmează valoarea de 152,20 euro/mp, de la care va porni licitaţia pentru vânzarea unei suprafeţe de 680 mp de pe strada Nicolae Caranfil nr. 3A. Liber de construcţii, terenul are categoria de folosință actuală curți construcții, cu o formă aproximativ regulată. Are acces direct la căi de circulație, drum principal şi la utilitățile din zonă. Proprietatea este amplasată într-o zonă pentru locuințe colective și funcțiuni complementare, cu potențial de dezvoltare.

150,21 euro/mp

De la valoarea de 150,21 euro/mp va pleca licitaţia de vânzare a suprafeţei de 610 mp de pe strada Feroviarilor nr. 24D. Imobilul se află într-o zonă pentru locuințe colective şi are acces direct la căi de circulație şi utilităţi. Este liber de construcţii.

138,28 euro/mp

Pentru vânzarea unui teren de 140 mp, amplasat pe strada Alexandru Davila nr. 3C, autorităţile vor organiza o licitaţie care va porni de la preţul de 138,28 euro/mp. Proprietatea este amplasată în zona centrală, cu potențial de dezvoltare, numai că pe teren sunt edificate construcții fără forme legale, pentru că nu sunt îndeplinite condițiile de construibilitate. Imobilul are acces direct la căi de circulație, drum principal şi la racordurile de utilităţi din zonă.

136,38 euro/mp

Pe Aleea Jderului nr. 36B se află o suprafaţă de 1.500 mp, pentru care preţul de pornire al licitaţiei va fi de 136,38 euro/mp. Conform raportului de evaluare, este un teren arabil, liber de construcții, cu acces direct la căi de circulație, drum principal şi utilităţi. Proprietatea este amplasată într-o zonă pentru locuințe individuale, cu potențial de dezvoltare.

134,3 euro/mp

Într-o zonă pentru locuințe colective și funcțiuni complementare, cu potențial de dezvoltare, se află un teren de 30 mp, situat pe bulevardul Traian Vuia nr. 27-S6. Licitaţia în cazul lui va porni de la valoarea de 134,3 euro/mp. Terenul, încadrat în categoria de folosinţă curți construcții, are acces atât la drum principal, cât şi la utilităţi.

90,53 euro/mp

Valoarea de 90,53 euro/mp, la care se adaugă TVA, după caz, va fi preţul de pornire pentru licitaţia care va avea ca obiect vânzarea unui teren de 5.735 mp, de pe strada Macului nr. 50, lot ½. Conform documentelor, este un teren neproductiv, ocupat de construcții edificate fără forme legale. Imobilul are acces direct la căi de circulație, drum principal, iar la limita de proprietate există racorduri executate la utilitățile din zonă - apă-canalizare, electricitate și gaz. Proprietatea este amplasată într-o zonă mixtă-locuințe individuale/comerț/servicii, cu potențial de dezvoltare.

39,8 euro/mp

Cel mai ieftin terene este în suprafață de 675 mp, situat pe strada Tudor Vladimirescu nr. 352. Conform documentelor, terenul are categoria de folosință actuală curți construcții, formă neregulată și este liber de construcții. Imobilul are acces direct la căi de circulație, drum principal, iar la limita proprietății există racorduri executate la utilitățile din zonă - apă-canalizare, electricitate și gaz. Proprietatea este amplasată într-o zonă pentru locuințe individuale cu potențial de dezvoltare, dar se află în zonă de protecție căi ferate. Licitaţia va pleca de la preţul de 39,8 euro/mp, la care se adaugă TVA, după caz.

Vânzări directe

Conform Codului Administrativ, se pot vinde prin atribuire directă suprafeţe de teren pe care sunt ridicate construcţii conform autorizaţiei de construire, constructorilor de bună-credinţă. Aleşii au aprobat şi două vânzări directe.  Astfel, terenul de 118 mp de pe strada Domnească nr. 15 va fi vândut cu preţul de 285 euro/mp fără TVA celor care îl deţin cu contract de închiriere. Aceştia au edificat acolo o construcţie cu destinaţia de spaţiu comercial. Iar terenul de 178 mp, situat pe strada Serii nr. 5, Lot 2, va fi vândut concesionarului care îl deţine, cu preţul de 84,60 euro/mp, fără TVA. Pe terenul respectiv există o construcție, proprietatea unei societăţi comerciale.

Venituri la bugetul local

Conform documentelor aprobate de Consiliul Local, cheltuielile ocazionate de încheierea contractelor de vânzare a terenurilor vor fi suportate, în fiecare caz, de către cumpărător. Sumele obţinute în urma licitaţiilor şi a vânzărilor directe se vor constitui venituri la bugetul local al oraşului. Rămâne de văzut cât de repede se vor găsi cumpărători pentru terenurile care vor fi scoase la licitaţie şi cât de consistente vor fi preţurile cu care vor fi vândute.

 

Citit 3771 ori Ultima modificare Joi, 29 Iunie 2023 12:12

3 comentarii

  • postat de Cosmin C
    Vineri, 30 Iunie 2023 06:56
    86.124.201.***
    Sunt curios ce s-au făcut cu banii din urma vânzărilor?
    0
    0
  • postat de Terente ...din Galati
    Miercuri, 28 Iunie 2023 11:59
    89.137.229.***
    De curiozitate: de cand au devenit "proprietate privata", malurile Dunarii?
    DNA-ul nu are nimic de zis, sau au primit si ei un locusor, pe malul batranului fluviu, in batjocora unui oras intreg, care se uita si fluiera a paguba!
    0
    0
  • postat de Ala
    Miercuri, 28 Iunie 2023 09:58
    82.76.59.***
    Marele jaf, continua, cu o foarte mica exceptie, totul e aranjat, de ce municipalitatea, aleasa si platita foarte bine de galateni, nu amenajeaza, sau dupa caz, nu construeste, gradinite, dispensare sau spatii pentru varsnici fara posibilitati?….simplu, pentru ca nu ii intereseaza realele probleme a
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.