Ordonanța austerității ar putea lovi teatrele şi muzeele din Galați

Ordonanța austerității ar putea lovi teatrele şi muzeele din Galați
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Publicarea unui text despre Cultură în locul unei pagini de Economie în "Viaţa liberă” se justifică foarte simplu: banii. Mai exact, lipsa lor. Disperarea guvernanților de a astupa gaura de la buget de 30 de miliarde de lei, pe care tot ei au "păstorit-o" în acești ultimi ani, a dus la proiectul Ordonanței austerității 2023, care ar pune pe butuci mii de instituții și unități publice, multe dintre ele esențiale.

În mare, proiectul ordonanței de urgență pritocite de "mințile luminate" de la guvern prevede eliminarea din schemele de personal a 200.000 de posturi vacante și reorganizarea, prin desființare sau comasare, de la 1 ianuarie 2024, a unităților ce nu îndeplinesc concomitent următoarele două condiții: peste 50 de posturi aprobate și efectiv ocupate; activitățile desfășurate nu se suprapun peste sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice. Instituțiile care nu îndeplinesc aceste principii vor fi desființate sau comasate sau își pierd personalitatea juridică, fiind integrate în instituții ale administrației locale ori centrale. Ulterior, în instituțiile la care au fost atașate urmează să se aplice o reducere cu 15% a personalului și a cheltuielilor de funcționare.

Reorganizarea va face ravagii în Cultură

Cultura este unul dintre domeniile cele mai afectate, conform datelor făcute publice de Rețeaua Muzeelor, existând riscul să dispară cel puțin 37 de teatre, 42 de biblioteci, 48 de muzee și 166 de așezăminte culturale. În Galați, lovite puternic de această ordonanță  de austeritate vor fi, la o primă strigare, teatrele "Fani Tardini", "Gulliver" și "Nae Leonard", Muzeul de Artă Vizuală și cel de Istorie. Posibil și unele cluburi sportive, dar și bibliotecile comunale, aflate în subordinea UAT-urilor.

"O lege care ne aruncă înapoi cu 15 ani"

"Conform proiectului de OUG, pe noi ne comasează cu Teatrul «Gulliver», care își va pierde iar patrimoniul, identitatea, istoria. Se va face din nou o struțo-cămilă, ca în 2008, pe vremea lui Boc", ne-a spus Florin Toma, managerul Teatrului Dramatic "Fani Tardini".

„După ce s-a întâmplat atunci, în 2008-2010, actualul primar a avut disponibilitatea și înțelegerea să se revină la soluția consacrată: Teatrul Dramatic și «Gulliver» să redevină instituții separate, de sine stătătoare. Singura problemă rămasă este cea a spațiului, dar aceasta se va rezolva în următorii doi ani. Sediul Dramaticului va intra, probabil în toamnă, în renovare prin PNRR, iar «Gulliver» va avea un nou sediu, la fostul Cinematograf «Țiglina». Din 2018 până în 2025, atât ne ia să revenim la normalitate, dar acum a venit acest proiect de ordonanță care ne obligă să ne comasăm și apoi să dăm afară 15% din personal. Practic, legea ne aruncă înapoi în 2008 și ne reduce drastic și bugetele. La Miercurea Ciuc, de exemplu, din 42 de milioane de lei pentru cultură, sport și confesiuni, se vor mai da numai 10 milioane de lei, conform proiectului. Noi vom rămâne la un sfert din buget.

Știm cu toții foarte clar că zona culturală este oricum mult subbugetată, așa că majoritatea instituțiilor de cultură o să ajungem să plătim întreținere la niște clădiri și atât", ne-a mai spus managerul Teatrului Dramatic gălățean.

Primul așezământ de cultură din Galați, în pericol să dispară

La ora actuală, Teatrul Dramatic "Fani Tardini" are 82 de posturi, din care 76 sunt ocupate. Teatrul "Gulliver" are "numai" 42 de posturi, motiv pentru guvernanți să-l comaseze dintr-un condei.

"Se face o mare greșeală, ca să fiu elegant. Nu așa se fac economiile care se doresc", ne-a spus directorul Teatrului pentru Copii și Tineret "Gulliver" Galați, Eduard Șișu. "Se strică un efort făcut acum cinci ani, când s-a reparat o altă prostie. Pe noi, atunci, ne-a desființat juridic, a fost o mare nedreptate și acum se întâmplă din nou. Toate erau pe făgașul normal începând din 2018, urma să avem din nou un sediu propriu, la fostul Cinema «Țiglina», dar acum a apărut acest proiect de ordonanță care este cu atât mai nedrept, cu cât noi am fost primul așezământ de cultură în funcțiune din Galați, fondat în octombrie 1952. Am aniversat anul trecut 70 de ani. Teatrul «Gulliver» se adresează comunității, în primul rând copiilor. Alături de profesori, suntem la baza educației oamenilor. Dispariția Teatrului «Gulliver» prin comasare ar fi un șoc prea mare, atât pentru noi, cât și pentru cei cărora ne adresăm", a încheiat Eduard Șișu.

"O orchestră fără instrumentiști nu mai cântă"

"Cred că proiectul de ordonanță este o propunere neserioasă și nereală, care ar însemna pierderea multor instituții de cultură și a identității lor. În preambul, cineva a spus că sunt excluse de la reorganizare Învățământul și Sănătatea, dar nu a spus și Cultura. Practic, comasarea înseamnă desființare. Nouă ne vor bloca niște posturi. Foarte puțini tineri mai studiază la Liceul de Artă și foarte greu mai găsești un instrumentist. O orchestră simfonică are un anumit număr de instrumentiști. Nu-i ai, nu mai cânți! Eu cred totuși, în proporție de 99%, că proiectul nu se va aplica", a afirmat managerul Teatrului Național de Operă și Operetă "Nae Leonard", Teodor Niță.

"Administrația publică birocratică este autogenerativă"

Pompieristic vorbind, în "hora reorganizării" mai sunt amenințate să fie atrase Muzeul de Artă Vizuală și Muzeul de Istorie "Paul Păltănea", fiecare dintre ele cu mai puțin de 50 de angajați. Poate că dintr-un birou de la București s-ar părea că activitățile lor se suprapun, adică... prezintă niște "lucruri" unor oameni. Evident, lucrurile nu stau deloc așa.

"Înțelegem și respectăm nevoia guvernului de a restrânge cheltuielile cu aparatul propriu, dar amestecul între funcționari publici și personal cu diverse specializări dobândite tocmai pentru a putea face cerințelor societății reușește, prin acest proiect de ordonanță, să-i afecteze doar pe aceștia din urmă, întrucât administrațiile și aparatul politic se vor repoziționa mai ușor, fiind o categorie interșanjabilă, fără pregătire specială. Administrația publică birocratică este autogenerativă, inventând permanent proceduri și reguli pentru a-și justifica și multiplica existența, în timp ce unitățile «producător» sunt la limita supraviețuirii, suportând permanent constrângeri de bugete sau personal. O digitalizare eficientă ar putea aduce probabil economii semnificative care să nu necesite desființări și comasări făcute în regim pompieristic.

Proiectul nu conține nicio analiză detaliată pe capitole care să arate care «servicii» și din ce domenii sunt cele mai apăsătoare asupra bugetului și nu conține în mod nejustificat nici economiile estimate prin aceste reduceri. Nu am regăsit nici analizele care să ateste rațiunile pentru normativele de structuri organizaționale propuse, eficiența unor structuri sub 50 de angajați fiind de obicei superioară oricăror modele de organizații-mamut. Proiectul conține în schimb măsuri drastice care, aplicate pe orizontală, vor distruge domenii întregi, fără posibilitate de redresare în viitor.

Probabil domeniul cel mai afectat va fi cel al Culturii - întrucât majoritatea sectoarelor culturale creative operează prin organizații de dimensiuni reduse, pentru eficiență și flexibilitate. Din pricina faptului că tot sistemul național al culturii este deja vulnerabilizat și redus la minimul posibil în urma catastrofalelor politici de descentralizare culturală (a se citi de-responsabilizare), unitățile de producție culturală de bunuri și servicii nu vor fi capabile să supraviețuiască nici comasărilor estimate, întrucât specificul lor de activitate nu permite mai multe misiuni profesionale și nici administrare comună. Întreg textul proiectului de ordonanță amestecă nejustificat funcțiile publice cu funcțiile din instituțiile publice de cultură, educație, sănătate etc., după cum în tot textul se fac confuzii nepermise între obiectul de activitate al administrațiilor și obiectul de activitate al instituțiilor publice de cultură", se arată într-un memoriu dat publicității de Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Deocamdată, ordonanța austerității este numai la stadiul de proiect. Pentru binele culturii, sportului și al sănătății mintale și fizice a acestui popor, sperăm să rămână așa.

Citit 4284 ori Ultima modificare Vineri, 18 August 2023 00:53

6 comentarii

  • postat de erori
    Joi, 17 August 2023 13:17
    86.124.202.***
    Cultura inseamna identitate. Oare cine si de ce urmareste stergerea identitatii acestui popor?
    0
    0
  • postat de florin
    Joi, 17 August 2023 08:17
    86.124.200.***
    Cultura are un buget mai mic de cit secretariatul general al guvernului!3 miliarde buget cultura!Dar vrem sa dam 6 miliarde de lei pe tancuri!Principalii vinovati de acest deficit sunt parlamentarii care voteaza bugetul national intr-o saptamina ridicind miinile ca oile !
    0
    0
  • postat de andrei
    Joi, 17 August 2023 07:34
    217.63.67.***
    zeci si zeci de pile se lafaie in primarie, consiliu local si judetean si pe la societatile capusa ale administratiei locale si ei taie de la teatrul Gulliver... halal
    0
    0
  • postat de Primus inter pares
    Joi, 17 August 2023 01:11
    109.166.134.***
    Suntem niște cretini ca și neam. Dau bani degeaba ucrainenilor și altor neamuri degeaba, cumpărăm armament vechi și nou de trimis în Ucraina, ne săracesc și amaneteaza generațiile întregi, omoară bătrânii în azile, ne mint și baga în nou terapii genice. De ce toate astea?
    0
    0
  • postat de Traian
    Joi, 17 August 2023 00:34
    5.14.145.***
    Deficitul este de 37 miliarde lei.Tendința de creștere se înregistrează din luna Aprilie când era 15 miliarde.Intre timp au fost crescute salariile profesorilor,iar de la 1 august au fost creșteri salariale in sectorul sanitar. Romania e un paradis bugetar.
    0
    0
  • postat de fff
    Miercuri, 16 August 2023 22:47
    5.13.236.***
    Cati oameni iau bani degeaba...?????//
    Cate teatre au directori care nu fac nimic...?????????????/
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.