Unde şi-ar dori autorităţile gălăţene să construiască pasaje rutiere subterane

Unde şi-ar dori autorităţile gălăţene să construiască pasaje rutiere subterane
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Pasaje rutiere subterane în intersecţiile bulevardului Coşbuc cu străzile Basarabiei, Tecuci şi, eventual, cu Gheorghe Doja - Mihail Kogălniceanu, dar şi un asemenea pasaj la intersecţia cu strada Brăilei, ar putea fluidiza traficul aglomerat din Galaţi. Despre aceste planuri ambiţioase a vorbit, recent, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Chiar dacă Primăria municipiului Galaţi a atribuit deja contractul pentru modernizarea bulevardului George Coşbuc, pe segmentul cuprins între strada Brăilei și strada Henri Coandă, asta nu înseamnă că renunţă la planurile de a revoluţiona traficul în această zonă. Despre aceste planuri aţi putut citi deja în ziarul "Viaţa liberă": "pentru fluidizarea circulaţiei, eliminarea aglomerărilor şi ambuteiajelor în intersecţii, Primăria își dorește sistematizarea traficului prin realizarea unor pasaje pe bulevardul George Coşbuc, în intersecţiile cu străzile Tecuci şi Basarabiei".

În cel mai recent articol, publicat pe 12 iulie 2023, "Proiectanți pentru pasaje rutiere peste bulevardul Coșbuc", anunţam că a fost atribuit contractul pentru studiul de fezabilitate al pasajelor rutiere firmei Creative Road Design SRL. Aceasta urma să fie plătită cu 200.000 de lei fără TVA pentru realizarea documentației. Despre acest studiu de fezabilitate a vorbit primarul Ionuţ Pucheanu în emisiunea "Ediţie Specială", la Pro Lider FM.

Intersecţii cu probleme

Potrivit edilului-şef, la finele lunii octombrie - începutul lunii noiembrie, ar trebui să fie gata studiul de fezabilitate privind pasajele rutiere: "Dacă ne uităm la intersecţia cu strada Basarabiei, este jale în momentul de faţă. Trebuie făcut ceva! Cel mai probabil, un pasaj subteran, nu suprateran. Chiar dacă cel suprateran, cel mai probabil, ar fi o idee mai ieftin, nu vrem să afectăm foarte mult proprietăţile de jur-împrejur, care pot însemna dezvoltări viitoare.

Avem intersecţia cu strada Tecuci, care, la fel, are un flux extrem de consistent şi vrem să ţinem cont de actualele dezvoltări imobiliare. Nu în ultimul rând, pe locul fostei unităţi militare, pe aproximativ jumătate din întregul teren, tot anul viitor, cel mai probabil, vom începe construcţia blocurilor ANL - undeva la o sută şi ceva de apartamente. Vor genera şi acestea trafic, atât pe strada Tecuci, cât şi pe strada Mihail Kogălniceanu - Gheorghe Doja", a declarat primarul.

Trafic auto în subteran

Aşa cum relatam, în caietul de sarcini al achiziţiei publice, Primăria preciza că în zonele vizate s-au înregistrat zilnic aglomerări în traficul auto şi pietonal: "Prin proiect se vor prevedea cel puţin următoarele lucrări: realizarea de pasaje rutiere la intersecţiile cu strada Tecuci şi strada Basarabiei; execuţia de tunele edilitare noi pentru devierea reţelelor subterane de pe amplasament", specifica administraţia locală. Şi puncta că proiectantul va trebui să propună două variante de realizare a pasajelor. Iar în cazul în care nu va reuşi să întocmească o propunere de construire care să întrunească toate solicitările Primăriei, va reface documentaţia până când aceasta va corespunde exigenţelor administraţiei.

Pledând pentru pasaje rutiere subterane, primarul Ionuţ Pucheanu a argumentat: "Să ducem traficul auto în subteran, asta ne dorim, e în studiu de fazabilitate. Cei care vin de pe Basarabiei ar trebui să treacă pe deasupra celor de pe Coşbuc, pentru că avem şi linia de tramvai şi e mai greu de dus în subteran. Asta ne dorim şi în celelalte părţi. În principiu, ar trebui să existe: Doja, Tecuci, Basarabiei, aşa ar trebui să fie. Nu giraţii, pentru că rezolvă o problemă, dar nu în totalitate. Să rămână la suprafaţă doar bretelele stânga-dreapta. E într-atât de lată strada încât să-ţi permită o astfel de abordare. Încercăm să mai fluidizăm traficul.

Sincer să fiu, mi-aş dori să văd un astfel de pasaj ceva mai consistent şi la intersecţia cu Brăilei, la Palatul de Justiţie, unde iar e un nod extrem de aglomerat. Acolo avem în intenţie să scoatem un studiu de fezabilitate. Mi-e greu să vă spun dacă ar trebui să treacă Coşbuc pe sub Brăilei sau invers. În momentul în care vom avea atribuit contractul, vom discuta cu proiectanţii şi vom putea să dăm explicaţii cetăţenilor", a mai spus primarul.

Cert este că eventualele pasaje rutiere din studiul de fezabilitate vor necesita licitaţii separate pentru proiectare şi lucrări. Dar proiectanţii şi constructorii asocierii Tancrad SRL - Citadina 98 SA - Lemacons SRL - Old Road Construct SRL - Add Global Design SRL, care vor moderniza bulevardul George Coşbuc în cadrul contractului recent atribuit, vor trebui să ţină seama de aceste planuri: "Încercăm să armonizăm actuala lucrare, să deviem puţin ţevile în zonele respective pentru a ne lăsa front liber pentru viitoarele investiţii", a mai spus Ionuţ Pucheanu.

Trebuie spus că amenajarea unor pasaje rutiere nu constituie singurul demers ambiţios al Primăriei. Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", municipalitatea vrea să construiască o pasarelă auto suspendată pe Faleza Dunării şi să revoluţioneze traficul în acea zonă, cu bani europeni. În acest scop, a atribuit, pe bani de la bugetul local, două contracte, în valoare de 363.400 de lei fără TVA pentru studiul de fezabilitate necesar unei "Artere de legătură între bulevardul Marea Unire și bulevardul Dunărea", firmei Gebes Mproject SRL.

Citit 8514 ori Ultima modificare Luni, 16 Octombrie 2023 20:13

28 comentarii

  • postat de Zic și eu ...
    Marți, 17 Octombrie 2023 07:46
    5.2.208.***
    Interzicerea automobilelor de sub euro 5 ar reprezenta o măsură mult mai ieftină pentru oraș decât utopiile tov. primar.
    8
    9
  • postat de Votant
    Luni, 16 Octombrie 2023 13:56
    213.233.110.***
    Mai e puțin și-l avem primar pe picu pentru ca pucki are gînduri de mărire, parlament, diplomație.... A depășit nivelul de primar de Galați... Da și picu o sa facă din oraș o floare, de nu ma uita... Din lac în put.
    5
    13
  • postat de Votant
    Luni, 16 Octombrie 2023 13:52
    213.233.110.***
    Cred ca dacă cei ce promit, mint, în campanii electorale ar fi trași la răspundere penal, ÎNȘELĂTORIE, după ce obțin voturile și nu le realizează pina la sfirsitul MANDATULUI ar plati cu pușcăria politicul romanesc ar fi condus doar de oameni deștepți, curajoși ce au discernământul promisiunilor.
    1
    16
  • postat de Votant
    Luni, 16 Octombrie 2023 13:47
    213.233.110.***
    Dacă va promit ceva, nu îndeplinesc promisiunea și pe baza ei obțin un folos, se numește ÎNȘELĂTORIE. votul meu îl consider un bun pe care îl dau în baza unor promisiuni electorale și care pot aduce beneficii persoanelor în campanie.
    1
    13
  • postat de Zz
    Luni, 16 Octombrie 2023 13:28
    78.96.84.***
    Autoritățile gălățene nu pot face pasaje SUBTERANELE INTR O MARE MINCIUNA, CARACTERISTICA DE BAZA A POLITICIENILOR NOSTRI. DOAR CA ACESTIA NU SE GANDESC LA ALTCEVA DECAT LA CATI BANI OFERA, UNOR FIRME DIN INTERIORUL LOR, DOAR PENTRU STUDIUL DE FEZABILITATE APOI GATA NU SE POATE. ASTA II PREUCUPA
    1
    13
  • postat de GIOVANY
    Luni, 16 Octombrie 2023 11:56
    5.2.209.***
    Stiti bine ca nu se pot realiza pasaje subterane in oras deoarece panza freatica e foarte sus! Ma intreb cine oare crede asemnea promisiuni sau vise desarte?
    3
    49
  • postat de Ss
    Luni, 16 Octombrie 2023 11:16
    86.124.200.***
    Vorbește și primarul ca să nu tacă. Problema e ca arunca banii pe toate prostiile și orașul e praf și beton. Culmea e ca o sa fie ales de sărmanii creduli.
    1
    43
  • postat de Adrian
    Luni, 16 Octombrie 2023 10:18
    86.124.202.***
    Iar se fumeaza chestii tari prin Primarie.......
    1
    51
  • postat de pro
    Luni, 16 Octombrie 2023 08:55
    82.208.137.***
    Un economist lucid sa trezeasca administratia ca acum viseaza.
    Suntem in pragul austeritatii, pe drumul drept spre incapacitate de plata iar politicienii au luat-o razna.
    Sa termine investitiile care sunt in curs, sa plateasca toate datoriile si sa echilibreze veniturile cu cheltuielile !
    0
    43
  • postat de Citizen
    Luni, 16 Octombrie 2023 08:44
    92.85.61.***
    Pentru fluidizarea intersecțiilor la semafor dați drumul la culoarea verde pentru fiecare sens de mers , nu simultan în ambele sensuri ca cel care vireaza la stânga așteaptă până se blochează intersecția.. Se dau câte 30-45 de secunde și treaba merge. Introduceți culoarea portocalie la semafor.
    3
    45
  • postat de Grigore
    Luni, 16 Octombrie 2023 08:33
    86.124.201.***
    Vrem aeroport subteran!
    8
    49
  • postat de Viorica
    Luni, 16 Octombrie 2023 08:23
    95.76.37.***
    Usurel betonel, usurel
    Nici in viata într-un taram imaterial sau spiritual nu vei mai fi primar
    Visezi primarule un nou mandat, visezi!
    11
    51
  • postat de Alergătorul de pe Faleză
    Luni, 16 Octombrie 2023 08:13
    109.166.139.***
    Neapărat să legați pasajele de tunelul pe sub Dunăre și apoi de aeroport! Fiți serioși, de ani de zile nu sunteți în stare să puneți în funcțiune semafoarele de la Ultimul Leu! Ne mai prostiți mult cu planuri science-fiction?
    7
    59
  • postat de Ochiul public și limpede
    Luni, 16 Octombrie 2023 08:13
    148.252.132.***
    Ceea ce spune primarul Pucheanu sunt absolut niște utopii, desene animate de prostit cetățenii înainte de alegeri. Din cauza structurii terenului, a adâncimii pânzei freatice, tehnologiei existente în România etc., in Galați nu se poate așa ceva. E min. 7m adâncime un pasaj rutier. In GL, serios?!..
    7
    49
  • postat de Gdi
    Luni, 16 Octombrie 2023 08:04
    37.251.220.***
    Frumos, studii si proiecte! Azi luam banii pe acestea si peste ani si ani facem altele, tot studii si proiecte ca realizari nu avem! Vad ca nu mai e in plan semaforul Radu Negru / Traian, locul unde saptamanal se indoaie tabla. Apropo, pasajele futuriste au la capete tot “Ouțe” sau toata punguța?
    4
    51
  • postat de Roman
    Luni, 16 Octombrie 2023 07:59
    5.13.208.***
    Nimic nu a ți învățat. Dacă sunt doar vorbe sunele ptr tine să nu le audă nimeni.Daca sunt fapte taci din gura .Asa îți câștigi respectul,nu "lătrând " la ziar ca faci ca dregi.Puneti mana sa lucrați nu mai dați din gura aiurea ,trebuia sa fie boboc orașul asta Stați și o lălăiți.Succes.!
    4
    44
  • postat de puie MSD
    Luni, 16 Octombrie 2023 07:32
    5.14.128.***
    A început campania electorala? Votați psd.
    4
    50
  • postat de MIMI
    Luni, 16 Octombrie 2023 07:11
    86.124.202.***
    VISE VISE VISE zicala aia cu vrabia și mălaiul!!!Nenea BETONEL se pregătește de alegeri prin cît mai multe FEZABILITĂȚI!!! Merge treaba asta cu fezabilitatea încă de pe timpul lui M STAN!!! Vai de hoțul care-i sărac și săracul care-i hoț nene betonel!!!
    3
    47
  • postat de Johnny
    Luni, 16 Octombrie 2023 07:05
    5.14.153.***
    "Ceoace" și glume de campanie sau s-a terminat tunelul pe sub Dunăre a lui Mariusică și încep pasaje...din declarațiile de campanie? Credibilitate 0.
    2
    43
  • postat de Mariusica bubulica
    Luni, 16 Octombrie 2023 06:39
    86.124.200.***
    Muamaaaa, cat de umflata e gogoasa ?.
    Oare chiar să-l credem că se vrea făcut ceva sau este vb doar de studiile acestea făcute pe bani multi și care nu pot fi verificați. Până la urmă campania electorală costa mult, asta cu siguranță primarul o știe.
    2
    47
  • postat de mihai
    Luni, 16 Octombrie 2023 06:31
    194.105.20.***
    Va fi interesant.. avand in vedere distanta mica dintre strazile Basarabiei si Tecuci.. nici bine nu iesi dintr-un pasaj ca intri in urmatorul.. roller-coaster gen....
    2
    36
  • postat de Daniel
    Luni, 16 Octombrie 2023 00:38
    5.13.175.***
    Nu va faceti sperante, la cum se misca alesii nostii vom vedea pasajul gata peste 10 ani. 5 ani studiul de fezabilitate si 5 ani constructia pasajului.
    2
    38
  • postat de C
    Duminică, 15 Octombrie 2023 23:58
    37.251.223.***
    Pasaj suprateran e necesar la rondul de la ultimul leu, care ar fi favorizata si de relieful zonei. Apoi bd. Brăilei se poate lāți la 3 benzi pe sens prin renunțarea la spațiul verde dintre sensuri. La fel, bd. Cojbuc poate avea lejer 3 benzi pe sens, cele 2 benzi secundare actuale sunt inutile.
    31
    10
  • postat de Das
    Duminică, 15 Octombrie 2023 22:22
    89.137.30.***
    Viitorul va fi in subteran ! Parcari subterane, trenuri, metrou, depozite de munitie, avioane, camioane, adaposturi antiatomice, tuneluri subterane care leaga toate cladirile si institutiile importante si cu iesire la Dunare , tunel pe sub Dunare . La suprafata parcuri , pomi, flori, iarba. ss
    3
    47
  • postat de Mir
    Duminică, 15 Octombrie 2023 21:54
    5.13.157.***
    "Trafic auto în subteran"
    Decât să sape,&pe lângă,în proximitatea unor locuințe/proprietăți ce s-ar putea dărâma,nu era mai bine cuPASAJEsuspendate/peste/pe deasupra...!?? E utilă eliminarea acelor blocaje p-acolo,dar mi s-ar părea maiFACILniștePASAJEsuspendate p-acolo, decât ceva realizatÎnSubtera
    17
    8
  • postat de Stanex
    Duminică, 15 Octombrie 2023 21:51
    95.77.107.***
    Tertipuri de a creea oportunitati gastii/asocierii pentru a solicita ajustari de pret. Cel care liciteaza trebuie sa aiba cu ce, sa termine lucrarea on cel mult 2-3 luni, la pretul acceptat. In doi trei ani pot creste /scadea preturile (dar nimeni nu pomeneste de scaderi pret lucrare)!
    5
    25
  • postat de Bxxbxxh
    Duminică, 15 Octombrie 2023 21:49
    51.179.44.***
    Apropo... studiul de fezabilitate la aeroport ar fi trebuit să fie gata deja dacă nu mă înșel. Momentan nu se aude nimic.
    1
    45
  • postat de Razzy
    Duminică, 15 Octombrie 2023 21:10
    5.13.158.***
    Vrajeli de proiecte ca sa-si mai faca nea Stancic de la Tancrad inca un domeniu Peles pe Arcasilor plus ceilalti subcontractanti. Nu au fost in stare sa faca un drum de legatura prin curtea Politie de Frontiera la turnul TV dapai pasaje in marile intersectii...
    4
    66

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.