Proiect de consolidare a sitului arheologic de la Piroboridava

Proiect de consolidare a sitului arheologic de la Piroboridava
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

CJ Galați va depune un proiect finanțat din fonduri europene transfrontaliere ce vizează accesarea a 1,2 milioane de euro în vederea demarării primei etape de restaurare și punere în valoare a sitului arheologic de la Piroboridava (Poiana), o hotărâre în acest sens fiind aprobată luni, 29 ianuarie, de consilierii județeni.

După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, în luna decembrie 2023, CJ Galați a aprobat indicatorii tehnico-economici privind un amplu proiect, evaluat la 40,23 milioane de lei (aproximativ 8 milioane de euro - n.r.), de restaurare și punere în valoare a acestui loc atât de important pentru istoria gălățeană.

În fapt, consilierii județeni au aprobat la momentul respectiv indicatorii tehnico-economici rezultaţi din Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) privind realizarea obiectivului de investiţie "Restaurare și punere în valoare a sitului arheologic Piroboridava. Etapa I - Conservare-consolidare taluzuri sit arheologic și Etapa II - Conservare-restaurare vestigii arheologice, muzeu de sit, parc cu tematică arheologică".

Valoarea totală a investiției este evaluată la 40,23 milioane de lei (aproximativ 8 milioane de euro - n.r.), din care partea de lucrări este estimată la 36,14 milioane de lei.

Consilierii județeni au luat în discuție luni, 29 ianuarie, prima etapă a proiectului, ce presupune o serie de lucrări de asigurare a stabilității amplasamentului și stoparea unor eventuale alunecări de teren. Sunt prevăzute lucrări de protecție a pantelor împotriva eroziunii, drenuri de colectare și evacuare a apelor pluviale etc.

CJ Galați va realiza aceste lucrări prin depunerea unui proiect finanțat cu fonduri europene prin Programul INTERREG NEXT România - Republica Moldova. Mai exact, este vorba de proiectul ”S.O.S. Natura”, ce va fi realizat în parteneriat cu Primăria Comrat, din Republica Moldova.

”Situl arheologic de la Piroboridava se află într-o zonă care a fost expusă eroziunii râului Siret și, înainte de a amenaja spațiile muzeale, trebuie să facem aceste lucrări de consolidare. Am găsit această posibilitate de finanțare, pe fonduri transfrontaliere, unde împreună cu colegii noștri din Republica Moldova vom aplica pentru un proiect în valoare de 1,5 milioane de euro (valoarea maximă a proiectelor care pot fi depuse pe această axă de finanțare – n.r.), din care Galațiul va solicita 1,2 milioane de euro pentru lucrările de la Piroboridava”, ne-a declarat președintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

În total, lucrările de consolidare a terenului la situl arheologic de la Piroboridava ar urma să ajungă la aproximativ două milioane de euro, în timp ce a doua etapă, ce presupune lucrările de amenajare a unui muzeu de sit, integrat în peisajul arheologic, este estimată la șase milioane de euro, finanțarea urmând să fie asigurată tot cu fonduri europene.

Situl antic de la Poiana, pe care s-a aflat cetatea dacică Piroboridava, este una dintre cele mai prețioase moșteniri din vremea geto-dacilor aflate în patrimoniul istoric al județului Galați.

Situl arheologic este înscris pe lista Monumentelor Istorice din România, aici fiind identificate cinci niveluri de locuire ce se întind pe o durată de mai bine de un mileniu - din Epoca Bronzului până în secolul al III-lea d.Hr. Aici au fost făcute și importante descoperiri arheologice, precum cele care atestă legăturile culturale și comerciale ale dacilor liberi cu lumea romană și lumea elenistică.

Citit 3891 ori Ultima modificare Marți, 30 Ianuarie 2024 08:46

3 comentarii

  • postat de Emil Popa
    Miercuri, 31 Ianuarie 2024 16:10
    109.131.209.***
    Tot ce a fost Piroboridava este acum în râpă Siretului din cauza neglijării de decenii a sitului arheologic. A "consolida" faleză Siretului în zona Poiana este o utopie, mai bine s-ar evalua aluviunile care îm mod cert conțin artefacte importante.
    0
    2
  • postat de marr
    Marți, 30 Ianuarie 2024 20:47
    86.124.203.***
    Toata ziua se ingramadesc (unii) prin televizoare cu Dacii-Dacismele ...da' cand e vorba de facut ceva CONCRET , ca aici ...Dispar in Ceata ca proverbialul Magar . Se va vedea si aici cat de seriosi sunt .
    Nu-i opreste Nimeni .
    1
    5
  • postat de Cristi
    Marți, 30 Ianuarie 2024 09:51
    5.14.152.***
    Orice proiect cu atât mai mult pentru istoria și cultura națională este binevenit, realizarea acestuia cu fonduri europene este grozava! Singura problema rămâne implementarea și finalizarea, având în vedere Muzeul de arte, Sera, Farmacia Tic, Aeroportul și centura
    2
    12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.